Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Bennfentes források szerint a kormány és az ellenzék sem vár jelentős változást a fővárosban a jövő évi választástól


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A 2036-os olimpiarendezés támogatása is előkerült az ellenzéki polgármesterek helyosztóján. Varsó visszatérése: mi lesz új és mi marad a régi Tusk alatt? Orbán Viktor találkozott Vlagyimir Putyinnal, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A 2036-os olimpiarendezés támogatása is előkerült az ellenzéki polgármesterek helyosztóján

Lassan kiderül, kik lesznek az ellenzéki polgármesterjelöltek a fővárosban. Az esélylatolgatások alapján nagyjából maradna a jelen helyzet, ha 2024-ben nem egyszerre tartanák a helyhatósági és az európai választást. Meglepő, hogy ezzel a kihívással nem foglalkozik az ellenzék.

Varsó visszatérése: mi lesz új és mi marad a régi Tusk alatt?

Ha kormányra kerül, a Donald Tusk vezette ellenzék várhatóan száznyolcvan fokos fordulatot hajt végre Lengyelország Európa-politikájában, azonban a klímaváltozás, a migráció és a közösségi döntéshozatal reformjának kérdésében továbbra sem ígérkezik könnyű partnernek – emelték ki lengyel szakemberek két nappal a választás után.

Orbán Viktor találkozott Vlagyimir Putyinnal, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben

A pekingi kétoldalú tárgyalásról egyik fél sem tájékoztatott korábban. A magyar miniszterelnök az első olyan európai uniós vezető, aki személyesen tárgyalt az orosz elnökkel azóta, hogy idén a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki ellene háborús bűncselekmények miatt.

Izraelbe látogat szerdán az amerikai elnök, miközben Irán megelőző akcióval fenyeget

Joe Biden a válság megoldásáról, a polgári áldozatok minimalizálásáról és a túszok kiszabadításáról fog tárgyalni. A látogatás célja az Egyesült Államok elkötelezettségének demonstrálása Izrael biztonsága mellett. Az amerikai diplomácia vezetője később közölte: Izrael beleegyezett, hogy tervet dolgoz ki a humanitárius szállítmányok Gázai övezetbe juttatása, illetve biztonsági zónák létrehozása érdekében.

Energetikai szakember az akkugyárakról: „Nem nagyhatalomnak kell lenni, jól működő iparágat kell kialakítani”

Alacsony hozzáadott értékű szinten lehet csak belépni az iparágba, de el kell érni, hogy 25 év múlva a magyar akkuipar úgy működjön, mintha Németországban lenne – mondta Kaderják Péter, aki 2018 és 2021 között államtitkárként felelt az energiaügyekért, jelenleg pedig a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője. Nem tudja elképzelni, hogy hosszú távon fenntartható legyen az üzemek működése lakossági támogatás nélkül.

A 2024-es választások után ezermilliárdos önkormányzati fejlesztési programot indíthat a kormány

Egyelőre annyi biztos, hogy a politikai szándék megvan a kormány részéről a Modern Városok Program 2.-re, vélhetően jórészt uniós forrásból.

Ács Rezső elismerte, hogy már nem ő Szekszárd polgármestere

Másodfokon is elvesztette a munkaügyi pert a fideszes Ács Rezső volt szekszárdi polgármester, amelyet ő kezdeményezett a szekszárdi önkormányzat ellen azzal a céllal, hogy helyezzék vissza hivatalába. A politikus évek óta a beszédkészséget érintő és mozgásszervi panaszokat okozó, súlyos idegrendszeri betegségben szenved, de nem emiatt, hanem összeférhetetlenségi ügy miatt mondatták le.

Elemző: Orbán Viktor ellenpólusa lehet Donald Tusk lengyel miniszterelnökként

Minden jel arra utal, hogy Donald Tusk alakíthat kormányt Lengyelországban. Az eddigi ellenzéki vezető szinte minden fontos kérdésben teljesen mást képvisel, mint Orbán Viktor, például Európa jövőjével, Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatban is. A V4 is átalakulhat lengyel–cseh és magyar–szlovák kettősre – mondta Zgut-Przybylska Edit, a Lengyel Tudományos Akadémia adjunktus professzora.

Milorad Dodik megtagadta a vallomástételt az ellene zajló bírósági eljárásban

Azért indult eljárás a boszniai Szerb Köztársaság elnöke ellen, mert a vád szerint törvénysértő módon nem veszi figyelembe a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit. „Ez egy politikai eljárás, ez cirkusz” – mondta, azt hangoztatva, hogy a vádemelés mögött a véleménye szerint kétes legitimitású nemzetközi főképviselő és az amerikai nagykövet alkotta „bűnszervezet” áll.

Amit még tudni érdemes

Az MVM a saját szabályait sem tartja be, kétezermilliárd forinttal hazudhatott a rezsiről (Népszava)

Az állami energiacég a rezsicsökkentésnek nevezett tavalyi rezsiemelés óta júliusig a valóságosnál ennyivel több, a hatósági árak révén a piaci árakhoz képest elért lakossági „megtakarítást” mutathatott ki.

Minden jót kíván a mai napra
a Szabad Európa budapesti szerkesztősége

XS
SM
MD
LG