Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Elbocsátott orosz tanárok, üres helyszín Orbán születésnapján, induló kilakoltatások


Nila Zelinszka megtalálta unokája babáját megsemmisült Kijev-közeli otthonukban 2022. május 31-én. Az elmenekült család visszatért a városba, de csak romok voltak ott, ahol korábban az otthonuk állt
Nila Zelinszka megtalálta unokája babáját megsemmisült Kijev-közeli otthonukban 2022. május 31-én. Az elmenekült család visszatért a városba, de csak romok voltak ott, ahol korábban az otthonuk állt

Egy Bahmut melletti útért folynak véres harcok a Donbászban, miközben Oroszországban több tanárt rúgtak ki, mert nem a hivatalos álláspontot képviselték az ukrán háborúval kapcsolatban. Lejárt a járványügyi veszélyhelyzet, amikor két évig tilos volt kilakoltatni az embereket végrehajtás alatt álló lakásukból. Még maguk a szervezők sem mentek el arra az ünnepségre, amelyet Orbán Viktor születésnapjára szerveztek Boszniában. Legfontosabb cikkeinkből válogattunk.

Moszkva célja, hogy elfoglaljon egy létfontosságú utat, amely északkeletre, Liszicsanszk és Szeverodonyeck felé vezet, ahol közelharcot vívnak egymással az ukrán és az orosz csapatok.

Ukrán katonák és civilek állnak a teljes erővel előrenyomuló orosz csapatokkal szemben a donyecki területen fekvő Bahmutban. Az ukrán csapatok az egyre hevesebb támadások ellenére még tartják az „élet útját”.

A Volgográdi Egyetem jogászprofesszorát, Roman Melnicsenkót elbocsátották, majd vádat emeltek ellene, miután megosztott az interneten egy fényképet Ukrajnában élő családjáról. Az angoltanár Marina Dubrova sem taníthat többé, mert lejátszott egy videót a gyerekeknek, amelyben egy háború nélküli világról énekelnek. Azt mondta a Szabad Európának, hogy „büntetésként elvették a hivatásomat”.

„Büntetésként elvették a hivatásomat”: Kirúgtak több tanárt és vádat emeltek ellenük Oroszországban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:14 0:00

Befalazott életek, üres főtér

Két hét múlva háromezer ember kerülhet utcára és kezdhet kényszerűen új életet. Lejárt ugyanis a járványügyi veszélyhelyzet, amely két évig tartott. Ez idő alatt nem lehetett senkit kilakoltatni végrehajtás alatt lévő otthonából. Az új szabályozásból, amelyet a háborús veszélyhelyzet miatt hoztak, ez a passzus már kimaradt. Tatabánya-Mésztelepen a kiürített lakásokra ledózerolás vár.

Senki sem ment el Orbán Viktor miniszterelnöknek az észak-boszniai város, Prijedor főterére szervezett születésnapi ünnepségére. Néhány újságíró lézengett csak a helyszínen, még maguk a szervezők sem mentek el az eseményre. Az ünnepségnek valószínűleg több köze lett volna a boszniai szerb nacionalizmushoz, mint a magyar miniszterelnök születésnapjához.

Nem csak az olajról volt szó

Véget ért Brüsszelben a kétnapos uniós csúcstalálkozó, amelyen döntés született az olajembargóról, de arról is, hogyan reagál az EU az élelmiszer-biztonsággal, az energiaárakkal és a közös védelemmel kapcsolatos kihívásokra. A közösség eltökélt az orosz energiától való függetlenedésre, minden intézkedést ez a döntés fog áthatni, és az uniós források is közvetve vagy közvetlenül ezt a törekvést fogják segíteni.

Amit még érdemes tudni

Brexitkárenyhítés: százmilliókhoz jut Matolcsy Ádám és Mészáros Lőrinc, miután a kormány előfinanszírozza az Európai Bizottság brexitkárenyhítő támogatását, 22 milliárd forintot osztanak ki nyolcvan cég között (24.hu).

Orbán Viktor Isten ajándéka, aki fáklyaként jeleníti meg a világ világosságát – mondta a pap a miniszterelnökért tartott szentmisén Budapesten (Telex.hu).


Az Orbán-bányáknál bőven van extraprofit, de azt nem veszi el a kormány (G7.hu).

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG