Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Magyarország Ukrajnát és a balkáni országokat is felvenné az EU-ba


Egy nő az orosz olaj elleni uniós embargó mellett demonstrál Brüsszelben 2022. május 16-án
Egy nő az orosz olaj elleni uniós embargó mellett demonstrál Brüsszelben 2022. május 16-án

Brüsszelbe hívták a balkáni országok külügyminisztereit, hogy egyeztessenek országuk uniós csatlakozási folyamatáról. Nehezen fogadják be a kárpátaljai roma menekülteket, sokan emiatt folyamatosan ingáznak a Prága–Pozsony–Budapest-vonalon. Fotók: csendes pillanatok Odesszában; sorsára vár a stratégiai fontosságú kikötőváros.

Megtette hatását a választások előtti kormányzati pénzszórás, a fogyasztás is hozzájárult a gazdaság szép első negyedéves teljesítményéhez. Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 8,2 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az év hátralévő időszakában azonban döcögősebb lesz az út, sok függ a háború alakulásától és attól is, hogy milyen új szankciókat fogad el az EU Oroszországgal szemben.

Bővül a klub

Információink szerint júniusban valamilyen formában uniós tagjelölti státuszt kaphat Ukrajna, ez azonban nemcsak Oroszország felé komoly politikai üzenet, hanem a tagságra régóta váró nyugat-balkáni országoknak is. A hat érintett ország külügyminisztere ezért Brüsszelbe utazott, ahol uniós kollégáikkal tárgyalhattak, és ígéretekkel, de újabb elvárásokkal térhettek haza. Magyarország mindenkit felvenne az EU-ba.

Roma menekültek

A prágai főpályaudvaron hetek óta több száz kárpátaljai roma él. Időnként felszállnak egy vonatra, elmennek Pestre, Pozsonyba, Varsóba. Sokan közülük kettős, magyar–ukrán állampolgárok. A Varsó–Prága–Pozsony–Budapest-vonalon közlekedő nemzetközi vonatokon hetek óta sok ukrajnai roma család utazik minden irányba.

A pozsonyi ellátórendszerben egy napra bárki, aki Ukrajnából érkezett, akár útlevél nélkül is ellátást és szállást kaphat a pályaudvaron. Egy nap után indul be a regisztrációs procedúra, és rendes szálláson helyezik el őket, a romák azonban a szállásokra már nem mennek el, és ott nem is látják szívesen őket.

Vihar előtti csend?

Miközben dúlnak a harcok Donbászban, a fekete-tengeri kikötővárosban, az Odesszában élők próbálják élni megszokott életüket, már amennyire ez most lehetséges. A települést rakétákkal támadták az orosz csapatok, de eddig elkerülték a hevesebb összecsapások. Közben aggódva tekintenek kelet felé, ahol a romokban heverő Mariupol és Herszon már az orosz csapatok megszállása alá került.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG