Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: nem lesz olyan egyszerű megállapodni Brüsszelben az uniós pénzekről


Védőmaszkot visel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EP plenáris ülésén 2020. szeptember 16-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet
Védőmaszkot visel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EP plenáris ülésén 2020. szeptember 16-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az uniós pénzekért cserébe Magyarországnak jelentős eredményeket kell felmutatnia a magas szintű korrupciós ügyekben folytatott nyomozások, büntetőeljárások és jogerős ítéletek terén. Egy felmérés szerint a Fidesz szavazói nagyon támogatják a kínai kommunisták befolyásának növekedését. Orbán Viktor miniszterelnök: a kiskapukat bezártuk, nem is fogjuk kinyitni, 450 ezer katás nem fér bele.

Ezen a héten szerdán két fontos dokumentum is született, amelyekkel pontosabb képet kaphattunk arról, hogy milyen kép él jelenleg Magyarországgal kapcsolatban az uniós intézményekben.

Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése szakmai, az Európai Parlament LIBE-szakbizottsága pedig inkább politikai oldalról mutatja meg, hogy hová pozícionáljak a magyar kormányt, amikor a közös ügyekről: jelenleg és legfontosabbként az uniós pénzekről tárgyalnak.

Választási autokrácia hibrid rezsimjeként írja le az európai parlamenti jelentés a magyar demokráciát. Úgy tűnik, hogy a kormány ígéretei ellenére a korrupcióellenes intézkedések továbbra sem elegendőek ahhoz, hogy megnyissák a brüsszeli pénzcsapokat.

Kínai befolyás

Orbán Viktor mostanában már nem tekintené magát „Putyin pincsijének", és Kínával is egyre szorosabbra fűzné viszonyt már több mint egy évtizede. Ez a Fidesz szavazóinál is meglátszik, akik a legfrissebb felmérés szerint kiugróan erősen szeretnék a Kínai Kommunista Párt minél erősebb befolyását Magyarországon. Még a NATO- és EU-ellenes kínai-orosz szövetkezést is inkább kedvezőnek tartják a párt támogatói.

Egy friss felmérés szerint a Fidesz támogatóinak nagyjából kétharmada túlnyomórészt pozitívan lát Kínával kapcsolatban szinte minden kérdést, míg a nem fideszesek hasonló arányban negatívan látja a kommunista országgal való magyar kapcsolatokat.

Jó az adóemelés

Orbán Viktor miniszterelnök szerint jó és szükséges döntés volt a katatörvény átalakítása, a háború előtt belefért a kormánynak, hogy mindenkinek rezsicsökkentett áron adják az energiát, de most már nem fér bele, és lesz még harc a munkahelyekért is.

„Kénytelenek vagyunk a valós árat kivetni" – mondta Orbán Viktor, aki a közmédiában beszélt erről. Arra kérte az embereket, hogy ezt értsék meg, de hozzátette, „a tényeken nem változtat az, ha nem látják be".

Müller Cecília szerint Magyarországon is megjelentek a fertőzőbb vírusvariánsok. Ezek a vírusok Európában uralkodóvá váltak, Magyarországon egyelőre 4-5 százalékban vannak jelen, mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília javasolja a negyedik oltást a 60 feletti korosztálynak és krónikus betegeknek. Müller Cecília megerősítette azt, amiről a Szabad Európa is beszámolt: Magyarországon is hétről hétre, egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma.

Nehéz lesz a gabonaexport

Miközben Oroszország szerint Ukrajna azért nem tud gabonát exportálni, mert elaknásította saját kikötőit, az európai vezetők zsarolással vádolják Oroszországot, és azzal, hogy élelmiszer-szállítmányokat használ fegyverként.

Ötletelés folyik, hogy hogyan lehetne kihozni az országból az ukrán gabonát. Az erről szóló videónkat itt lehet megtekinteni.

Miért lesz nehéz újraindítani az ukrán gabonaexportot?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:47 0:00

Amit még érdemes tudni

Még nagyobb drágulás jöhet az építőiparban (Népszava)

A kata módosítása miatt számos építőipari kisvállalkozót hoztak nehéz helyzetbe.

Rezsicsökkentés: furcsa átlagokat határozott meg az Orbán-kormány? (mfor.hu)

A legtöbb megyében az átlagos gáz- és áramfogyasztás a kormány által meghatározott átlagos szint alatt van, ám két olyan megyét is talált az mfor.hu, ahol már a 2021-es áramfogyasztás is eléri a túlfogyasztásnak titulált kategóriát.

Nyugati szövetségesek furcsállják az Orbán-kormány enyhe reakcióját a külügy orosz hekkelésére (Direkt36.hu)

Egy diplomata szerint azt kell megnézni, hogyan kezelik. Milyen gyorsan szüntetik meg a fertőzést, értesítik-e a partnereket, a nyilvánossághoz fordulnak-e, és milyen politikai választ adnak.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG