Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Müller Cecília: Magyarországon is megjelentek a fertőzőbb vírusvariánsok


Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány aktuális magyarországi helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelőjében, 2020. november 15-én
Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány aktuális magyarországi helyzetéről tartott sajtótájékoztatóján a Fejér megyei Nagyvenyim orvosi rendelőjében, 2020. november 15-én

Ezek a vírusok Európában uralkodóvá váltak, Magyarországon egyelőre 4-5 százalékban vannak jelen, mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília javasolja a negyedik oltást a 60 feletti korosztálynak és krónikus betegeknek.

Az országos tisztifőorvos egy nappal a friss, hivatalos magyarországi Covid-adatok közlése után beszélt arról a közmédiában, hogy Magyarországon még elsősorban az omikron variáns BA.2 típusa fertőz, de 4-5 százalékban már megjelent a BA.4, a BA.5 és az X variáns is. Ezek Európában már uralkodóvá váltak.

Müller Cecília megerősítette azt, amiről a Szabad Európa is beszámolt: Magyarországon is hétről hétre, egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma. A szennyvízadatok azt mutatják, hogy a nagyvárosokban nőtt a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, de vidéken is stagnál és sehol sem csökkent.

Mint arról korábban beszámoltunk, egyetlen hét alatt a duplájára emelkedett a fertőzöttek és a Coviddal összefüggésben elhunytak száma Magyarországon, és szinte minden európai országban új lendületet kapott a járvány. A kórházban ápoltak száma is emelkedett.

A WHO szerint az utóbbi két hétben harminc százalékkal nőtt világszerte az újonnan regisztrált esetek száma, elsősorban az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsai miatt.

Müller Cecília az MTI szerint azt mondta, noha az oltásokat némileg „kikerülik" az új variánsok, és az oltottak is meg tudnak fertőződni, általában könnyebben vészelik át a megbetegedést, és nem kerülnek kórházba. Az országos tisztifőorvos a 60 feletti korosztálynak, valamint a krónikus betegeknek javasolja a negyedik oltást.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG