Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Vége van a rezsicsökkentésnek, már csak az energia egy része lesz piaci ár alatt


A Fidesz aktivistái aláírásokat gyűjtenek a rezsicsökkentés támogatásához Budapesten, a Hunyadi téri vásárcsarnok előtt 2013. március 23-án.
A Fidesz aktivistái aláírásokat gyűjtenek a rezsicsökkentés támogatásához Budapesten, a Hunyadi téri vásárcsarnok előtt 2013. március 23-án.

A parlamentben kedden elfogadott új szabályozás lényegében kinyírta a katát, a közel 450 ezer kisvállalkozó 80 százaléka nem lesz jogosult erre az egyszerű adózási formára. Molnár György közgazdász: a legszegényebbeknek szóló érdemi ellenzéki ajánlatot nem láttam. Hozzányúl a rezsicsökkentéshez a kormány, már csak az energiafogyasztás egy része lesz piaci ár alatt.

Kata és az ellenzék

Rengeteg embert hozott kilátástalan helyzetbe a kormány, miután kedden módosult a kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata. A legfontosabb változás, hogy csak magánembereknek lehet szeptembertől számlát adni, míg korábban cégeknek és egyesületnek is lehetett.

A mintegy 450 ezer katázó 80 százalékának heteken belül új adózási formát kell választania. Az ételfutártól, operatőrtől, a gyógypedagóguson át az informatikusig, sok embert érintenek a villámgyorsan megváltozott szabályok.

Szintén újdonság, hogy kiegészítő tevékenységként a jövőben nem használható a kata, vagyis mellékállásként, vagy nyugdíj mellett sem. Az ügyvédek is búcsút vehetnek a katától.

A tartós munkanélküliek aránya magasan stabilizálódott, és jelentősen növekszik, mondja Molnár György közgazdász a kormány foglalkoztatáspolitikájáról. Az MTA (ma már ELKH) Közgazdaságtudományi Intézetének főmunkatársa szerint régiós versenytársainknál is bővült a foglalkoztatás, csak ott a termelékenység növekedésével együtt.

Interjúnkban szó esik még arról, egy szocialista politikus miért mondja ugyanazt a legszegényebbekről, mint a Fidesz; mit eredményez a „tanult tehetetlenség” állapotában, ha fedezet nélkül kap hitelt valaki, és hogy az ellenzék nem csodálkozhat, hogy a közfoglalkoztatottak nem rá szavaztak.

Módosul a rezsicsökkentés

Európa egészében drasztikusan emelkednek az energiaárak, egy év alatt az áram ára több mint ötszörösére a gázé több mint hatszorosára emelkedett és még nem látni végét. Európában nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonra – indokolta a kormány energetikai intézkedéseit a Miniszterelnökséget vezető miniszter a rendkívüli Kormányinfón.

Augusztusban életbe lép az a hét pontból álló intézkedéscsomag, amelynek célja a kormány szerint az energiaválságra való felkészülés, és a lakossági rezsicsökkentés védelme. Ugyanakkor a csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásáig marad érvényben augusztus elsejétől.

Ukrán háború

„Kizárt, hogy Ukrajna bármilyen békemegállapodás részeként területeket engedjen át Oroszországnak” jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán, hozzátéve, hogy Moszkva és Kijev között nincsenek béketárgyalások.

„Ukrajna célja ebben a háborúban, hogy felszabadítsuk területeinket, helyreállítsuk területi integritásunkat, és teljes szuverenitásunkat Ukrajna keleti és déli részén” – mondta egy tájékoztatón.

Olekszandr Kraszkivszkij, az ukrajnai Csernyihiv régióban található Zamlaj falu polgármestere megpróbált szót érteni a megszálló orosz csapatokkal, de végül megkötözték és megkínozták. Kraszkivszkij szerint csak ezért élte túl, mert elmondta kínzóinak, hogy ő maga is a szovjet hadseregben szolgált Afganisztánban.

Összeverték és megkínozták az orosz katonák a polgármestert
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:26 0:00

Amit még érdemes tudni

Ferencváros alpolgármestere csütörtök reggel még mindig fogdában van (444.hu)

Döme Zsuzsanna, Ferencváros alpolgármestere, aki egyben a Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnöke is, tegnap került fogdába a másik pártvezetővel, Kovács Gergővel együtt.

Az egyik legharcosabb propagandaoldal is átverve érzi magát a rezsicsökkentés korlátozása miatt (Telex.hu)

„Ez van, átvert bennünket a Fidesz (félig)” – kezdődik a Számok – a baloldali álhírek ellenszere nevű kormánypárti és oroszbarát propagandaoldal szerda esti bejegyzése a Facebookon.

Csak akkor nem veszi el az extraprofitot a kormány, ha baráti kezekbe kerül (G7.hu)

Az építőipart minden jel szerint azért nem sarcolja a kormányzat a megugró nyereség ellenére sem, mert ezzel NER-es vállalkozók zsebéből venné ki a legtöbb pénzt.

Szép napot!

Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG