Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pert indít az Európai Bizottság Magyarország ellen az építőanyagok exportkorlátozása miatt


Lisku Tibor raktáros-árukiadó térkövet pakol a GSV Kereskedelmi Kft. építőanyag-telepén Debrecenben 2016. április 18-án
Lisku Tibor raktáros-árukiadó térkövet pakol a GSV Kereskedelmi Kft. építőanyag-telepén Debrecenben 2016. április 18-án

Az Európai Bizottság (EB) az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot a magyar hatóságok által bevezetett előzetes bejelentési rendszer miatt, amely lehetővé teszi az építőanyagok kivitelének megakadályozását – közölte az EB csütörtökön.

Az EB közleményében emlékeztet arra, hogy a magyar jog szerint a kivitelre szánt építőanyagokat előzetes bejelentési eljárásnak kell alávetni. A magyar hatóságok korlátozhatják a kivitelt, ha megállapítják, hogy az „jelentős mértékben akadályozza vagy ellehetetleníti a kritikus infrastruktúrák létesítését, működését, fenntartását, fejlesztését, ezzel veszélyezteti a közellátást, vagy kockázatot jelent az építőipari ellátásbiztonságra”.

Az EB úgy véli, hogy ezek az intézkedések sértik az Európai Unió működéséről szóló szerződés 35. és 36. cikkét, mivel korlátozzák az áruk szabad mozgását, és nem indokoltak. Magyarország nem bizonyította kielégítő módon, hogy az intézkedés jogszerű célt követ – olvasható a közleményben.

Korábbi cikkünk a témában: Korlátozásokra készül a kormány az elszaladt építőipari árak miatt

Úgy tűnik, hogy Magyarországon az érintett termékek esetében nem áll fenn tényleges ellátásbiztonsági kockázat, ezenkívül a magyar intézkedésekben nem szerepelnek objektív és előre meghatározott kritériumok annak eldöntéséhez, hogy a kivitel megakadályozható-e – közölte az EB.

Megállapították, hogy a magyar hatóságok szabadon dönthetnek arról, hogy mikor áll fenn kockázat az építőipari ellátásbiztonság szempontjából, ami önkényessé teheti a döntésüket, az intézkedések ezért nem tekinthetők indokoltnak a tervezett közérdekű cél elérése szempontjából.

Korábbi cikkünk a témában: Három hónap alatt ötödével drágult az építőipar

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a magyar intézkedések nemcsak az unión belüli kereskedelmet érintik, hanem a harmadik országokkal folytatott kereskedelmet is, megsértve ezzel az Európai Unió működéséről szóló szerződés 2. és 3. cikkét. Emellett a magyar hatóságok nem teljesítették az egységes piac átláthatóságáról szóló irányelv szerinti értesítési kötelezettségeiket, mivel nem nyújtották be az EB-nek az intézkedéstervezetet.

Mint írták, az EB 2021 szeptemberében küldte az első felszólító levelet, amelyet 2022 áprilisában indokolással ellátott vélemény követett. Mivel a bizottság úgy véli, hogy Magyarország továbbra is megsérti az uniós szabályokat, úgy határozott, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjeszti.

XS
SM
MD
LG