Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pert indított a honvédség ellen egy újabb kirúgott, tapasztalt szerződéses katona


Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kiképzőbázisán 2022. június 15-én
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kiképzőbázisán 2022. június 15-én

Beperelte a Magyar Honvédséget egy iraki missziót is megjárt kirúgott szakaszvezető, akit annak ellenére tettek utcára érdemi indoklás nélkül, hogy még két év volt a szerződéséből. A tapasztalt lövész zokon vette, hogy a kirúgásokat levezénylő honvédelmi miniszter Facebook-harcosnak nevezte az elégedetlenkedőket. Azt üzente neki: bármikor kihívja a honvédség legjobb lövészét megmérettetésre.

A 42 évesen, 21 év szolgálat után kirúgott Varga Csaba István őrnagy után újabb elbocsátott katona vállalta arccal-névvel történetét. A 24.hu-nak nyilatkozó Bodó Géza Debrecenben, a Bocskai István Lövészdandárban szolgált szakaszvezetőként, amikor márciusban közölték vele, hogy a honvédség nem kíván vele és néhány társával tovább dolgozni, felbontják a szerződésüket.

Megkérdezte, hogy milyen alapon, mivel érvényes határozott idejű szerződése van, amiből még két év van hátra. Felolvasták neki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter határozatát, amely szerint rendelkezési állományba helyezik két hónapra. Az indoklásban egy idén januárban hozott kormányrendeletre (8/2023.) hivatkoztak, amely lehetővé tette a honvédségi jogállási törvénytől való eltérést, a két hónap rendelkezési idő letelte után pedig már bárkit ki lehet rúgni – írja a lap.

Korábbi cikkünk a témában: A honvédségtől is eltávolították a leváltott vezérkari főnököt

A 8/2023-as kormányrendelet szerint abban az esetben is megszüntethető felmentéssel az állomány tagjának szolgálati viszonya, ha betöltötte 45. életévét, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkezik.

A lapnak nyilatkozó kirúgott katonák szerint nemcsak a főtiszti vezetői állományt érinti az év elején indult elbocsátási hullám, hanem a harcoló alakulatok szerződéses katonáit is, miközben Ukrajnában háború van.

Bodó Géza nyolc évet szolgált szerződéses katonaként, elbocsátása szerinte összefüggésben van azzal, hogy iraki missziója alatt félrekezelték trombózisát, hetekig nem kapott ellátást.

Ehhez kapcsolódóan: Gumibottal többször mellbe ütött, bakanccsal hasba rúgott egy katonanőt felettese egy szolnoki kiképzésen

Az elbocsátások a harci feladatokat ellátó, éles tűzharcban is tapasztalatokat szerző legénységi állományt érintik, ami nehezen magyarázható háborús veszélyhelyzet alatt.

Bodó Géza a lapnak elmondta: ha valakit rendelkezési állományba tesznek, az azt jelenti a honvédségnél, hogy az illető leadja a felszerelését, átadja a beosztását, és hazamegy, otthon várja, hogy áthelyezik-e valahová. Őket azonban a rendelkezési állományba helyezéssel egyidejűleg visszavezényelték munkavégzésre, ledolgoztatták velük a két hónapot, majd egy újabb határozattal elbocsátották őket.

Hiába volt még két év a szerződéséből, végkielégítés és kompenzáció nélkül tették utcára, mindössze visszailleszkedési támogatást adtak neki, ami több mint nyolc év szolgálati idő után kéthavi távolléti díjnak megfelelő összeget jelent. Bodó Géza kártérítési pert indított a Magyar Honvédség ellen.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG