Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pert vesztett a titkosrendőrségi együttműködéssel vádolt volt cseh miniszterelnök


Andrej Babiš választási veresége után utódjával, Petr Fialával Prágában 2021. november 30-án
Andrej Babiš választási veresége után utódjával, Petr Fialával Prágában 2021. november 30-án

Szlovákiában a bíróság elutasította Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök keresetét azzal a váddal szemben, hogy együttműködött Csehszlovákia kommunista korszakának titkosrendőrségével.

A szlovák származású Babiš a Szlovák Nemzet Emlékezet Intézetét perelte be, amely titkosrendőrségi aktáinak egy részét őrzi Csehszlovákia 1993-as felosztását követően.

Az iratok egy részét megsemmisítették, de a még létezőkben az intézet szerint bizonyíték van arra, hogy Babiš 1982-től ügynök volt Bures fedőnévvel. Babiš, aki kedden nem jelent meg a bíróságon, tagadta ezt.

Az ítélet jogerős.

A pozsonyi kerületi bíróság 2018-ban eredetileg elutasította a keresetet, de az ország alkotmánybírósága perújítást rendelt el, mondván, hogy az intézet ellen nem lehet pert indítani az ügyben, ezért az alperes a szlovák belügyminisztérium legyen.

Babiš kedden megismételte, hogy „soha nem működött együtt” az StB néven ismert titkosrendőrséggel, és azt ígérte, hogy továbbra is megvédi magát a bíróságokon.

A milliárdos Babiš jelenleg ellenzékben van, miután populista ANO centrista mozgalma elvesztette a tavalyi parlamenti választást. Jövő év elején várhatóan bejelenti, hogy indul-e a Cseh Köztársaság nagyrészt ceremoniális államelnöki posztjáért.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG