Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pertársaságot alakítottak a Kölcseyből rendkívüli felmondással elbocsátott tanárok


A Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai és a diákok szülei petíciót adnak át a Belügyminisztérium épületénél 2022. október 3-án
A Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai és a diákok szülei petíciót adnak át a Belügyminisztérium épületénél 2022. október 3-án

Egyikük, Törley Katalin, a budapesti gimnázium volt francia szakos tanára a Népszavának elmondta, hogy pertársaságot alakítva indítanak munkaügyi pert, hamarosan elkészül a beadványuk. A Klebelsberg Központ állítása szerint a Kölcsey öt tanárán kívül nem rúgtak ki mást az oktatásból polgári engedetlenség miatt.

Törley Katalin úgy tudja, hogy a kirúgottak helyére még nem vettek fel új szaktanárokat, összevonásokkal, többletórák vállalásával oldják meg a helyettesítést. A Szabad Európa is beszámolt az öt tanár elbocsátásáról szeptember végén, ahogy a pedagógusokkal szolidaritást vállalók és az oktartás helyzetéért aggódók tiltakozásairól is folyamatosan beszámolunk.

A Kölcsey érintett pedagógusait azután bocsátották el rendkívüli felmondással az állásukból, miután a figyelmeztetések ellenére többször is részt vettek polgári engedetlenségben, így tiltakoztak a sztrájkjog kiüresítése és a közoktatás állapota ellen. Erről mondta azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón, hogy amit a tanárok csinálnak, az szerinte nem polgári engedetlenség, mert nem egy magasabb célért, hanem „anyagi haszonszerzés” érdekében nem tanítottak.

A Kölcsey elbocsátott tanárai pertársaságot alakítottak, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei képviselik őket. A civil jogvédő szervezet álláspontja szerint ugyanis a tanárok rendkívüli felmentése aránytalan és igazságtalan lépés volt a tankerület részéről, és sérti a gyerekek oktatáshoz való jogát is, hiszen a szakemberek pótlása a jelenlegi helyzetben szinte lehetetlen – írja a lap.

Közben az RTL híradója arról számolt be, hogy a Klebelsberg Központ szerint nem rúgtak ki mást az oktatásból a Kölcsey öt tanárán kívül polgári engedetlenség miatt. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke úgy véli, hogy az utóbbi hetek tüntetései miatt függesztették fel az elbocsátásokat, és amint elülnek, folytatják a kirúgásokat.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG