Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Petíció a Szabad Európa bebörtönzött újságírójának szabadon bocsátásáért


Vlagyiszlav Jeszipenko felesége egy, férjének szabadon bocsátását követelő transzparenssel az ukrán elnöki hivatal előtt 2021. július 7-én
Vlagyiszlav Jeszipenko felesége egy, férjének szabadon bocsátását követelő transzparenssel az ukrán elnöki hivatal előtt 2021. július 7-én

Online aláírásgyűjtést indított az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet a Szabad Európa bebörtönzött krími újságírójának azonnali szabadon bocsátása érdekében.

Vlagyiszlav Jeszipenkót, a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) szabadúszó tudósítóját március óta tartják őrizetben az Oroszország által annektált Krím félszigeten. A férfi korábban a bíróság előtt arról számolt be, hogy letartóztatását követően két napon keresztül kínozták, egészen addig, amíg át nem szállították egy szimferopoli büntetés-végrehajtási központba.

„Az FSZB (az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat) egyik ügynöke elektrosokkal kínozta, megverte és megalázó bánásmódban részesítette. Ügyvédei csaknem egy hónapon keresztül nem láthatták” – írták a petíció meghirdetői.

Októberben az újságíró az amerikai elnökhöz és törvényhozókhoz fordult segítségért, azt kérve levelében, hogy az Egyesült Államok lépjen fel határozottabban a Krím félszigeten raboskodó több mint száz politikai fogoly szabadon bocsátása érdekében.

„Felforrt az agyam” – A Szabad Európa munkatársa az orosz börtönőrök kínzásairól
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:53 0:00

Újabb támadás a független sajtó ellen

Az orosz-ukrán kettős állampolgárságú Jeszipenkót az FSZB azzal gyanúsítja, hogy információkat gyűjtött az ukrán hírszerzés számára. A lányos apa őrizetbe vételét megelőzően öt éven át dolgozott az ukrán RFE/RL egyik regionális hírportálja, a Krym.Realii külsős munkatársaként.

Július 15-én a bíróság hivatalosan is vádat emelt ellene robbanóanyagok birtoklása és szállítása miatt. Ártatlannak vallotta magát, de amennyiben bűnösnek találják, akár 18 év szabadságvesztéssel is sújthatják.

Jamie Fly, az RFE/RL elnöke úgy vélekedett, hogy az eset a legutóbbi példája a független média ellen indított orosz kormányzati hadjáratnak, és az eljárást az „igazság megcsúfolásának” nevezte.

Korábban a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet, valamint az ukrán és az amerikai külügyminisztérium is felszólított Vlagyiszlav Jeszipenko azonnali szabadon bocsátására, amennyiben nincs ellene semmi bizonyíték.

Röviddel a fekete-tengeri félsziget illegális 2014-es bekebelezését követően Oroszország támogatni kezdte a kelet-ukrajnai szakadár felkelőket. A fegyveres konfliktusban már több mint 13 200 ember vesztette életét.

XS
SM
MD
LG