Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország kiszáll az uniós Pfizer-beszerzésből


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a belgiumi Puurs egyik gyógyszergyárában, ahol a Pfizer oltóanyagát készítik, 2021. április 23-án
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a belgiumi Puurs egyik gyógyszergyárában, ahol a Pfizer oltóanyagát készítik, 2021. április 23-án

Magyarország az egyetlen olyan uniós ország, amely úgy döntött, hogy elutasítja azt az új megállapodást, amelyet az Európai Unió kötött a Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártóval 1,8 milliárd adag koronavírus elleni vakcina szállítására.

A Reuters tudósítása szerint az Európai Bizottság csütörtökön megerősítette a két gyógyszergyártóval kötött új megállapodást az 1,8 milliárd adag lehetséges megvásárlására 2023-ig.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Magyarország az uniós tagországok közül egyedül, nem kíván részt venni az újabb uniós vakcinabeszerzésben. Ezt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egyebek között azzal indokolta a kormányinfón, hogy Magyarországnak 120 milliárd forintba kerülne a 19 millió adag Pfizer-vakcina, és csak azt rendelhetne.

Pfizer-tabletta: helyettesítheti a Covid elleni vakcinát?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:18 0:00

A szerződésről beszámolva az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor arról írt a Twitteren, hogy a más gyártókkal kötött esetleges szerződések is a Pfizer/BionTech-szerződés mintáját követik majd.

A Portfolio gazdasági hírportál idéz az új uniós szerződésből, amely a jelenlegi oltóanyagból és a SARS-CoV-2 koronavírus variánsaira igazított oltóanyagból 900 millió adag beszerzését teszi lehetővé, és további 900 millió adag beszerzésére biztosít lehetőséget.

A megállapodás egyebek között előírja, hogy

  • az oltóanyag-előállítás bázisának az Európai Unióban kell lennie,
  • az alapvető összetevőit is az unióból kell beszerezni,
  • az ellátás 2022-es kezdetétől garantálni kell a szállítást az unió tagországainak.

Az adatok alapján messze a legkeresettebb vakcina

A magyar kormány döntése azért is érdekes, mert a statisztikák szerint Magyarországon május 10. és 16. között éppen a Pfizer vakcinájából adták be a legtöbbet, ez például az az oltóanyag, amellyel a 16 és 18 év közötti korosztályt oltják, és a 444 hírportál által közölt adatok szerint az említett időszakban kétszer annyian kérték, mint a kínai Sinopharm vakcináját.

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy április 30-án órákig elérhetetlen volt, vagy csak korlátozottan volt elérhető a vakcinaregisztrációs weboldal, miután kiderült, hogy lehet Pfizerre is online időpontot foglalni. Akkor 100 ezer Pfizer-vakcina oltását ajánlották fel, de csak arra az egy napra. Az operatív törzs tájékoztatóján azonban nem a vakcina iránti túlzott érdeklődés és a regisztráció korlátozott lehetősége miatti túlterheléssel magyarázták a vakcinaportál összeomlását, hanem azzal, hogy a honlapot terheléses támadás érte.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG