Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Értesít egy weboldal, ha van elérhető Pfizer; kiderült, mennyi jön még


Pfizer-vakcinák a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2020. december 26-án
Pfizer-vakcinák a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2020. december 26-án

Gyakorlatilag egész napra megbénult április 30-án a vakcinaregisztrációs weboldal, amint kiderült, hogy Pfizer-vakcinára is lehet online időpontot foglalni. Egy új weboldal azt ígéri, megmondja, van-e elérhető ebből az oltóanyagból. Kedden érkezik a 20. Pfizer-szállítmány Magyarországra. Szijjártó Péter a cég magyarországi képviseletén mondta el, mennyi jön még belőle.

Magyarország a Pfizerrel kötött szerződése 10,8 millió oltóanyagról szól, a május 4-én érkezett 334 ezer adaggal együtt eléri a 2,8 milliót a Pfizer által Magyarországra szállított oltóanyagok száma.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Pfizer magyarországi központjában azt mondta, Európában

Magyarországon fordul át először az oltóanyagok piaca keresleti piacból kínálati piacba”. Ennek szerinte az az oka, hogy Magyarország soha nem tekintett ideológiai kérdésként a vakcinára.

„​Van elég oltóanyag minden olyan ember beoltására, aki kéri azt (...) ha a Pfizer nem szállított volna 2,8 millió vakcinát Magyarországra, biztosan nem lennénk ennél a helyzetnél” ‒ fogalmazott a külügyminiszter.

Megerősítette, hogy a fiatalok oltásában is nagy szerepet szánnak ennek a vakcinának, éppen ezért a 16-18 éves korosztály május 10-ike után induló oltásához tartalékolják a megfelelő mennyiséget. És várják az állásfoglalást a 16 évesnél fiatalabbak oltásának lehetőségéről.

Pfizer-tabletta: helyettesítheti a Covid elleni vakcinát?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:18 0:00

Felpörgeti a szállításokat a Pfizer

A cég ügyvezető igazgatója, Vereckei Péter felidézte, hogy az Európai Bizottsággal és az európai kormányokkal kötött szerződésük alapján 600 millió adag oltóanyagot kötöttek le. Vereckei Péter bejelentette, vállalta a vállalat, hogy felpörgeti a szállításaikat az Európa Unióba, így a második negyedév során Magyarországra már összesen 4,6 millió vakcina érkezhet, ebből májusban mintegy 1,3 millió adag, júniusban pedig további 2,7 millió.

Vereckei Péter hangsúlyozta az oltás fontosságát, mint mondta, a Pfizer/BioNTech vakcinájából eddig világszerte beadott 260 millió adag erősíti az oltóanyagba vetett bizalmat.

Weboldal mondja meg, van-e belőle elérhető

Az április 30-án tapasztaltak alapján úgy tűnik, hogy a Pfizer vakcinája iránti bizalomban Magyarországon sincs hiány. A 100 ezer darab vakcinára meghirdetett egy napos oltási kampány eredményeként ugyanis hatalmas sorok alakultak ki ismét az oltópontoknál, a vakcinaregisztrációs weboldal pedig szinte egész napra elérhetetlenné vált, vagy csak akadozva működött. Ezt az operatív törzs aznapi tájékoztatóján terheléses támadással magyarázták.

Három nappal később a 24.hu portál számolt be először a vaneeszt.bluesoft.hu weboldalról, amely nemcsak azt mondja meg, hogy az adott pillanatban működik-e éppen a vakcinaregisztrációs portál, hanem azt is, hogy lehet-e Pfizer-oltóanyagra online jelentkezni, kérésre pedig utóbbiról üzenetet küld.

XS
SM
MD
LG