Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pikó András: Ötszáz lakót hozott lehetetlen helyzetbe a kormány a kisajátítással


Pikó András VIII. kerületi polgármester
Pikó András VIII. kerületi polgármester

A józsefvárosi polgármester szerint a kormány 210 család lakhatását veszélyezteti azzal, hogy október végéig kisajátítaná önkormányzati lakásaikat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedése érdekében. Pikó András szerint ennyi idő alatt lehetetlen ötszáz ember elhelyezése a kerületben, de még Budapesten is.

A Semjén Zsolt és Csák János által április 2-án beterjesztett törvénytervezet szerint a magyar állam kisajátítana tíz józsefvárosi ingatlant, köztük olyan lakott társasházakat a Diószegi Sámuel utcában, amelyek felújítására az önkormányzatnak már kész tervei voltak. A kormány a tervezett kisajátításról nem egyeztetett az önkormányzattal, csak múlt kedden, egy újságírói megkeresésből értesültek róla.

A tervezet szerint az önkormányzat feladata, hogy október 31-ig elhelyezze az érintett házakban élő 210 családot, ami a kormánynak is megugorhatatlan feladat lenne, ilyen rövid idő alatt lehetetlen ennyi családot életvitelszerűen elhelyezni – mondta a Szabad Európának Pikó András józsefvárosi polgármester.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, korábbi kerületi polgármester Facebook-bejegyzésében egyebek mellett azt írta, hogy Pikó András riogatja a lakókat, mert szó sincs arról, hogy bárki is utcára kerülne. Pikó szerint Kocsis Máté valószínűleg nem olvasta a benyújtott törvénytervezetet, mert az semmilyen garanciát nem ad arra, hogy családok nem kerülhetnek utcára.

Az önkormányzatnak harminc beköltözhető állapotú bérlakása lesz október 31-ig, de a maradék 180 családot is el kell helyezni. Józsefvárosban biztosan nincs ennyi beköltözhető állapotú állami lakás, valószínűleg egész Budapesten sincs – mondta a polgármester.

„Innentől jönnek azok a bonyodalmak, amelyeket Kocsis Máté nem tud, nem ért vagy hazug módon nem vesz figyelembe: ezeknek az embereknek van saját akaratuk, ki fogják őket szakítani a saját életükből. Itt élnek a rokonaik, a barátaik, a gyerekeik ide járnak óvodába, iskolába, itt dolgoznak, és egy kormánydöntés alapján október 31-én hirtelen a legjobb esetben is az történhet velük, hogy átrakják őket egy számukra idegen környezetbe” – fogalmazott.

Szerinte nagyon sok család nemet fog mondani a kisajátításra. Ha ez történik, akkor utcára kerülhetnek, mert a törvényjavaslat arról nem rendelkezik, hogy mi van akkor, ha a felajánlott cserelakás nem kell az érintetteknek.

A 210 család közül legalább harmincnak vitatott a bérleti jogviszonya, főleg hátralékok miatt. Ha most megszűnne a bérleti jogviszonyuk, az állam nem adna nekik bérlakást, mert nekik nem járna – ismertette a polgármester. Már az egyházi vezetésű MR lakásalap kezeli az állami lakásokat, de nem tudja, hogy ott van-e elegendő lakás, és hol vannak – tette hozzá.

Korábbi cikkünk a témában: „Ez a kerület nagyon fontos a Fidesznek” – Pikó András józsefvárosi polgármester

Kocsis Máté azt is kritikaként fogalmazta meg Pikó Andrással szemben, hogy meglepte a hír, miközben jól ismert, hogy a Ludovika fejlesztési tervének tizenkét éve része, hogy további épületekkel bővülne a környéken.

Pikó András szerint tavaly novemberben volt a szokásos éves egyeztetés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) vezetésével az önkormányzatnál. Sok ügyben érvényes megállapodásuk van az intézménnyel, például az Orczy-kert használatáról, az uszodáról, több témában egyeztettek, és beszéltek arról is, hogy az egyetemnek vannak elképzelései a további fejlesztésekről, de azt mondták, hogy nincs rá pénzük, minden azon múlik, hogy a kormány biztosít-e számukra forrást – mondta.

Emlékeztetett: abban az időben Lázár János építési és közlekedési miniszter éppen tucatjával állította le az állami beruházásokat, főleg a fővárosban. Egyáltalán nem volt életszerű akkor egy, a Pázmányéhoz hasonló fejlesztés a Józsefvárosban, erről a NKE vezetése sem tett említést. Az egyetem vezetői viszont tudták, hogy az önkormányzatnak már kész fejlesztési koncepciója van a területre – hívta fel rá a figyelmet Pikó András.

„Meg lehet ma csinálni Magyarországon, hogy Józsefvárosban lakom, a Diószegi utca 18.-ban, és közlik, hogy bocsi, mostantól Kehidakustány, Kossuth utca 20.? Ezt így hogy? Ha Kocsis Máté erre azt mondja, hogy rendben van, akkor nem ugyanabban az országban élünk és nem ugyanazt gondoljuk a politikusok felelősségéről, mert ennél nagyobb felelőtlenséget és kegyetlenséget nem nagyon tudok elképzelni” – fogalmazott.

Miért kell az érintett lakókat és az önkormányzatot ebbe az irracionális, lehetetlen helyzetbe hozni az önkormányzati választások előtt kevesebb mint két hónappal? – tette fel a kérdést. Erre szerinte csak egy válasz létezik.

A Pázmány campusa sem oda való

Mint mondta, Józsefvárost a kormány és a hozzá kapcsolódó egyetemek gyakorlatilag terepasztalként használják, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának ügyében sem vették figyelembe az ott lakók érdekeit. A Palotanegyed sűrűn beépített környék, és ha elkezdik bontani az egykori Magyar Rádió épületeit, a szomszédos házak megrepedhetnek, reméli, nem dőlnek össze.

A 35 ezer tonna sitt elbontása és elszállítása évekre élhetetlenné teszi a környéket, és odaépítenek egy monstrumot, amiről mindenki tudja, hogy nem ott van a legjobb helye – mondta Pikó András. Úgy tudja, hosszú ideig próbálták meggyőzni az egyetemet, hogy fogadjanak el egy másik helyszínt, például a Nyugati pályaudvar mögötti területet, ahová korábban a kormányzati negyedet tervezték, de nem mentek bele.

Szerinte most is lehetne találni más helyszínt az NKE számára, de nyilvánvalóan az a szempont, hogy a lehető legközelebb épüljenek fel az egyetem új épületei, ami jó az intézménynek, de azt nem tudja elfogadni, hogy ennek az az ára, hogy kisajátítással lenullázzák az önkormányzat fejlesztési terveit és lehetetlen helyzetbe hoznak ötszáz embert.

A kisajátítással az önkormányzat kártalanítást kap a kormánytól, de a polgármester szerint nincs tisztázva, hogy kit terhelnek a lakók elhelyezésének költségei, azt beleszámítják-e a kifizetett összegbe. Nem hiszi, hogy az önkormányzat számára legkedvezőbb számítást fogják alkalmazni.

„Ez egy agyrém”

Azt mondta, nagyjából 230 olyan bérlakásuk van, amely üres, és érdemes lenne felújítani. Ezek közül mintegy százban vécé sincs, a házakhoz is hozzá kell nyúlni, katasztrofális az állapotuk. Gőzerővel újítják fel a bérlakásaikat, az elmúlt négy évben kétszázat tudtak befejezni, minden pénzüket erre fordították.

Szerinte az önkormányzat infrastruktúrája nem arra van szabva, hogy egyszerre újítsanak fel kétszáz lakást.

„Fel kell mérni, megtervezni, közbeszerzés, kivitelezés, közben hova kerülnek a lakók? Ez egy agyrém, ezt nem lehet megcsinálni. A semmibe fognak kikerülni a családok, a bérlakások felújítása évekbe telik” – tette hozzá.

Amennyiben az összes meglévő önkormányzati bérlakásban a most kiköltöztetni tervezett családokat kell elhelyezni, az azt jelenti, hogy a következő három-négy évben nem tudnak újabb lakáspályázatokat hirdetni, vagyis másoknál is keletkezik veszteség a polgármester szerint.

Mint mondta, még nem egyeztetett a kormánnyal és az egyetemmel, első körben a lakókat tájékoztatta a törvénytervezetről, ezt követően keresik meg a kormányt, ha már ők nem keresték meg az önkormányzatot.

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap a Facebook-oldalán közölte: nem hagyják, hogy a kormány megszüntesse az érintett családok lakhatását. Azt írta: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem miatt beáldozni emberek százainak lakhatását nem közszolgálat. Ez arról szól, hogy a kormány egyszerűen el akarja foglalni Budapestet, de Budapest nem eladó – tette hozzá.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG