Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pilóta nélküli repülőgépek csapódtak be Moszkvában


Rendőr a moszkvai dróntámadások egyik helyszínén 2023. július 24-én
Rendőr a moszkvai dróntámadások egyik helyszínén 2023. július 24-én

Két drón talált el különböző épületeket az orosz fővárosban, nem messze a védelmi minisztériumtól.

Szergej Szobjanin moszkvai főpolgármester arról számolt be, hogy a hétfő hajnali támadás nem okozott súlyos károkat és nem voltak emberi áldozatok sem. Az akcióért az ukrán hadsereget tették felelőssé.

Az ukrán fél nem kommentálta a moszkvai dróntalálatokról szóló jelentéseket, ahogy ez hasonló esetekben megszokott.

A TASZSZ hírügynökség közölte, hogy pilóta nélküli repülőgépek roncsait találták meg az orosz főváros központjában lévő Komszomolszkij úton, mintegy két kilométerre a védelmi minisztériumtól. Emellett egy toronyházban is károk keletkeztek a Lihacsov úton, Moszkva déli részén.

A helyi Telegram-csatornákat elárasztották a megrongálódott épületekről készített felvételek.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszországgal szembeni szankciók: fél évvel meghosszabbítva

Erre egy nappal azt követően került sor, hogy Odesszában, az ukrajnai kikötővárosban orosz rakétacsapás érte a Krisztus színeváltozása székesegyházat. Az ortodox katedrálisban egy ember meghalt és huszonkettő megsebesült.

Oroszország az utóbbi napokban hevesen támadta a Fekete-tenger partján fekvő, az élelmiszerexport szempontjából fontos városokat, miután a Kreml nem volt hajlandó meghosszabbítani a gabonakivitel újraindításáról tavaly kötött megállapodást. Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy szándékosan a gabona tárolására és szállítására szolgáló infrastruktúrát lövi.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország kiszáll a fekete-tengeri gabonaegyezményből

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt írta Twitteren: „Rakétacsapások békés városok, lakóházak, egy székesegyház ellen. Nem lehet mentség az orosz bűnökre. És ahogy mindig, a gonosz veszíteni fog. Egyértelműen sor fog kerülni a megtorlásra az orosz terroristákkal szemben Odessza miatt. Meg fogják érezni a megtorlást.”

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) határozottan elítélte a támadást, és bejelentette, hogy a napokban szakértőket küld az idei év elején világörökségi helyszíné minősített területre a károk felmérése érdekében.

Hétfőre virradóra is folytatódott a különböző gabonalétesítmények bombázása Odesszában, ahol négy raktári dolgozó is megsebesült.

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnokságának tájékoztatása szerint három drónt megsemmisítettek.

A még 2014-ben illegálisan Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten feltehetően egy pilóta nélküli ukrán repülőgép talált el egy lőszerraktárat.

Szergej Akszjonov, a Moszkva által odahelyezett kormányzó közölte, hogy Dzsankoj térségében egy lakóház is megrongálódott. Arra is kitért, hogy „biztonsági okokból” felfüggesztették a vasúti és közúti forgalmat a régióban.

Az orosz védelmi tárca friss közlése szerint Ukrajna tizenhét drónnal támadta éjszaka a Krímet, de nem voltak halálos áldozatok, az akció meghiúsult. Azt állították, hogy tizenegy drón belezuhant a tengerbe, három a szárazföldön csapódott be, három másikat pedig kilőttek.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG