Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pintér Sándor beszélt a Pegasus-ügyről, amelyik a Fidesz szerint nincs is


Felirat az ülésterem ajtaján az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ülése előtt az Országgyűlés Irodaházában 2018. február 8-án
Felirat az ülésterem ajtaján az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ülése előtt az Országgyűlés Irodaházában 2018. február 8-án

Lehetett tudni, hogy az ülés határozatképtelen lesz, hiszen a kormány több tagja és a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke is csupán politikai hisztériakeltésnek nevezte a Pegasus-ügyet. Halász János már a testület összehívásakor közölte, hogy a Fidesz szerint az nem indokolt, ezért a testület kormánypárti tagjai nem vesznek részt az ülésen. Pintér Sándor belügyminiszter viszont állta a szavát, elment rá.

A Nemzetbiztonsági bizottság összehívását az ellenzék kezdeményezte július 18-án, a kémszoftverbotrány kirobbanásakor. Az üggyel részletesen, több cikkben is foglalkozik a Szabad Európa, ezeket az írásokat ide kattintva elolvashatja.

Pintér Sándor belügyminiszter megjelent a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen zárt ülésen, amely után a testület ellenzéki tagjai – Stummer János (Jobbik) elnök, Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) – közös sajtótájékoztatót tartott a Parlamentben.

Stummer János elmondta, hogy a határozatképtelenség megállapítása után nyolcszemközti beszélgetést folytattak a belügyminiszterrel, de erről részleteket nem közölt. A bizottság jobbikos elnöke ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a parlament őszi ülésszakának első napján 8 órára összehívja a bizottság ülését, amelyen meghallgatják a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat éves beszámolóját és ténymegállapító vizsgálatot kezdeményeznek a kémszoftver ügyében.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ellenzék azért kezdeményezte a bizottsági ülést, hogy választ kapjon arra:

  • Vett, használt vagy használ még jelenleg is bármely hazai szakszolgálat Pegasus megfigyelőprogramot?
  • Engedélyezte-e Varga Judit igazságügyi miniszter vagy hivatali elődje, illetve Varga Judit beosztottja, Völner Pál államtitkár független újságírók, ellenzéki politikusok, ügyvédek, üzletemberek ellen titkos információgyűjtésre?
  • Tudott-e a lehallgatásokról Orbán Viktor?

Mi az a Pegasus-ügy?

Az ellenzék szerint a Pegasus-ügy a rendszerváltás óta eltelt évtizedek legkomolyabb lehallgatási botrányára. A tizenhét ország tényfeltáró újságíróinak – magyar részről a Direkt36-nak – összehangolt oknyomozó munkájával felderített információk szerint az Orbán-kormány több száz magyar állampolgárt, köztük független újságírókat, ellenzéki politikusokat, üzletembereket, ügyvédeket figyelhetett meg, hallgathatott le a mobiltelefonra telepíthető izraeli kémszoftverrel.

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázatként tekint a világon bárhol bevethető kémszoftverre, amellyel lényegében bármilyen okostelefon felett át lehet venni az irányítást, segítségével lehallgathat, fotózhat, videózhat a szoftver irányítója, minden információt megszerezhet egy telefonról.

A gyártó NSO állította, hogy a kiberfegyvert csak állami szerveknek értékesítik, közben azonban kiderült, hogy az izraeli cég bolgár leányvállalatának programjával már mobilhálózatokra kapcsolódva is lehet telefonokat lehallgatni.

XS
SM
MD
LG