Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pofon az igazságszolgáltatástól: megbírságolták, mert „túl durván bánt” a támadójával


Milica Živkovićot 85 euró pénzbírságra ítélték, és kötelezték, hogy fizesse meg az állítólagos támadójának fordító bírósági tolmács költségeit
Milica Živkovićot 85 euró pénzbírságra ítélték, és kötelezték, hogy fizesse meg az állítólagos támadójának fordító bírósági tolmács költségeit

Háromszáz eurós bírságra ítéltek Montenegróban egy külföldit, aki kéretlenül közeledett egy fiatal nőhöz, majd még üldözőbe is vette és bántalmazta. De a nőt is megbírságolták, mert „túl keményen védekezett”.

A montenegróiakat felzaklatta a hatóságoknak egy késő esti támadásra adott szokatlan reakciója: a bíróság pénzbírsággal sújtott egy fiatal helyi nőt, mert túlságosan vehemensen verte vissza az őt zaklató férfit.

A bíró elismerte, hogy a férfi „fizikai erőt alkalmazott” a 25 éves Milica Živković ellen, de úgy ítélte meg, hogy a nő válasza túlment „a szükséges védekezésen”.

Živkovićot 85 eurós pénzbírsággal sújtották, és kötelezték, hogy fizesse meg a bírósági tolmács költségeit állítólagos bántalmazójának, egy török állampolgárnak, akit a bírósági dokumentumokban U. E. néven említettek.

A montenegrói munkahellyel rendelkező U. E.-t, aki 12 órát töltött előzetes letartóztatásban, háromszáz euró pénzbírsággal sújtották.

„Nem tudom, mi volt nehezebb: a huligán támadása vagy a bírói ítélet” – mondta a Szabad Európa balkáni szolgálatának Živković, aki önvédelemre hivatkozott, és fellebbez a döntés ellen.

Elmondta, hogy nem olyan ember, aki könnyen elsírja magát, de azután, ahogy a bíró bánt vele, sírva fakadt. „Áldozatként, ártatlanul távoztam, és ott csapott le rám a valóság, hogy bűnös vagyok, mert megvédtem magam” – mondta Živković.

Lesújtó döntés

A szabálysértésekkel foglalkozó bíróságon hozott ítélet után a nyilvánosság követelte a bírák fokozott átvilágítását. A felháborodott Dritan Abazović miniszterelnök elismerte: a „lesújtó döntés” megerősíti, hogy igazságügyi reformra van szükség.

A döntés hozzájárult ahhoz is, hogy sokan – többek között a nő apja – a külföldi munkavállalók szigorúbb ellenőrzését kezdték el követelni a mintegy 620.000 lakosú, kis balkáni államban.

Egy zúzódás Živković karján, amely állítása szerint a dulakodás során keletkezett
Egy zúzódás Živković karján, amely állítása szerint a dulakodás során keletkezett

Živković azt mondta, hogy a férfi kéretlenül rászállt és zaklatta egy kávézóban, majd követte őt és egy barátját az utcára, mielőtt megragadta volna az arcát, megpróbálta megcsókolni és megérintette a fenekét.

Živković szerint az incidensnek az vetett véget, amikor a férfi egy járókelő közbelépésére elmenekült. A nő a zsebéből kiesett dokumentumok alapján állapította meg a férfi személyazonosságát, mielőtt másnap a rendőrséghez fordult volna.

A szabálysértési bíróság bírája, Alija Beganović megkérdezte, miért nem hívta azonnal a rendőrséget, ahelyett hogy maga alkalmazott volna fizikai erőszakot a férfival szemben.

Arra a következtetésre jutott, hogy Živković „fizikailag megtámadta U. E.-t, oly módon, hogy többször megütötte zárt és nyitott ököllel a fej és a test területén”.

A bíróságon U. E. azzal vádolta Živkovićot és barátját, hogy leköpte és megpofozta, és azt mondta, hogy csak azután sikerült kiszabadulnia, hogy egy agresszív járókelő is megtámadta.

Jelentések szerint vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy történt-e bűncselekmény.

Abazović személyes érdeklődést tanúsított az ügy iránt, és telefonon felhívta Živkovićot, hogy „őszinte támogatást ajánljon fel (…) a kormány nevében”.

„Felháborodásomat fejeztem ki illetékes hatóságaink, az igazságszolgáltatás és az ügyészség sajnálatos, lesújtó döntése miatt is, amely önvédelem miatt bírságolta meg Milicát” – írta Abazović egy fotó mellé, amelyen a Nem vagy egyedül üzenettel a kezében látható.

„Sajnálom, hogy az ilyen példák megerősítik, mennyire szükség van változtatásokra az igazságszolgáltatásban és az ügyészségen” – tette hozzá a kormányfő.

Az incidens a külföldi munkavállalókkal szembeni ellenérzéseket is felszította Kolašinban, a mintegy hétezer lakosú hegyvidéki településen, amelynek gazdasága télen a síelőkre, az év többi részében pedig a kirándulókra és más turistákra támaszkodik.

Külföldi munkások

Živković édesapja, Štefo Živković Facebook-üzenetben szólította fel a szülőket, hogy forduljanak a hatóságokhoz, és „jelentsenek mindent, amit a gyermekük megoszt velük, az »ártalmatlan érintésektől« a nyílt támadásokig és a támadási kísérletekig”.

Külön figyelmeztetett „a számos építkezésre, amelyeknek munkásai többnyire külföldiek”, és járőrözésre és a munkások éjszakai igazoltatására szólított fel.

Augusztus 19-re Kolašin központjában gyűlést szerveztek Živković támogatására.

A Hálózat a Montenegrói Nem Kormányzati Szektor Megerősítéséért nevű szervezet a Beganovićéhoz hasonló ítéletek elkerülése érdekében a bírák átvilágításáról szóló törvény elfogadását szorgalmazta.

Beganović azzal érvelt, hogy ítéletét a szabálysértési bíróság előtt lévő bizonyítékokra alapozta, és hogy a rendőrség, nem az ő hatásköre, hogy a rendőrök és a nyomozók minek minősítik a bűncselekményt.

Miloš Vukčević podgoricai ügyvéd, aki nem érintett Živković ügyében, azt mondta, hogy egyelőre nehéz megmondani, hogy a tisztviselők hibát követtek-e el, amikor az esetet nem büntetőügyként, hanem szabálysértésként kezelték.

Írta Andy Heil, a Szabad Európa balkáni szolgálatának tudósítója, Durović jelentése alapján
XS
SM
MD
LG