Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Politico: Orbán Viktor Budapestre hívta a svéd miniszterelnököt a NATO-tagságról tárgyalni


Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács ülésére érkezve nyilatkozik a sajtónak Brüsszelben, Belgiumban 2023. december 14-én
Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács ülésére érkezve nyilatkozik a sajtónak Brüsszelben, Belgiumban 2023. december 14-én

Ha csatlakozni akar a NATO-hoz, jöjjön ide, és beszéljen velem – ez Orbán Viktor magyar miniszterelnök legújabb üzenete svéd kollégájának – írja a Politico az alapján, hogy a magyar kormányfő az X-en (a korábbi Twitteren) bejelentette a svéd miniszterelnök meghívását.

„Ma meghívást küldtem Ulf Kristersson miniszterelnöknek, hogy jöjjön Magyarországra tárgyalni Svédország NATO-csatlakozásáról” – írta Orbán Viktor kedden.

A magyar miniszterelnök bejelentése azután történt, hogy egyre erősödnek annak jelei, hogy Svédországnak esetleg sikerül meggyőznie a katonai szövetség utolsó két tartózkodó tagját, Magyarországot és Törökországot arról, hogy támogassák az ország felvételét – írja a lap.

Svédország – Finnországhoz hasonlóan – húsz hónapja nyújtotta be csatlakozási kérelmét, miután Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt szakított évszázados semlegességével.

A lap úgy tudja, a svéd miniszterelnök hivatala még nem reagált Orbán Viktor meghívására.

Ahogy arról beszámoltunk, Törökország hétfőn jelezte, hogy kész jóváhagyni Svédország csatlakozását. Egy magas rangú tisztviselő megerősítette, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök pártja, amely nacionalista szövetségesével többségben van a parlamentben, kérni fogja a törvényhozás jóváhagyását Svédország pályázatának ratifikálásához – írta a Bloomberg.

Ehhez kapcsolódóan: Bloomberg: Törökország már a héten megszavazhatja a svéd NATO-csatlakozást

A török kormány döntése lépéskényszerbe hozta a magyar kormányt, amely többször is azt ígérte, hogy nem utolsóként fogja jóváhagyni Svédország csatlakozását.

Az Orbán-kormány korábban többször kifogásolta, hogy Svédország kritikával illette a magyarországi demokrácia állapotát, Törökország pedig keményebb fellépést követelt Svédországtól az Erdoğan-kormány svédországi ellenzékével szemben, valamint összekötötte a csatlakozás jóváhagyását azzal, hogy vásárolhasson amerikai F–16-os vadászgépeket.

XS
SM
MD
LG