Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Politikától a civilekig: egy kecskeméti játszótér kalandos története


A szóban forgó játszótér
A szóban forgó játszótér

Egy játszótér megépítése látszólag nem ördöngös feladat. Ha megvan az elhatározás, van rá pénz, és megvan az ideális helyszín is, jó mesteremberek pár hét alatt elkészíthetik. Kecskeméten ez négy évbe telt, és ennyi idő után is csak azért sikerült, mert civilek vették kezükbe az irányítást. Tanulságos történet következik Facebook-posztokban kimerülő ígéretekről és arról, hogyan próbálják kikezdeni azt, aki cselekszik.

Történetünk 2018-ban kezdődik, amikor az önkormányzati sajtóban azzal büszkélkedett el Kecskemét-Kadafalva városrész akkori kormánypárti képviselője, Mák Kornél, hogy 2019-ben megépül a Darázs utca végén egy sportpark a nagyobbakra gondolva, a kisebbeknek kedvezve pedig a városrész első nyilvános játszótere . A sportpark tavaly, a játszótér pedig még később, csak idén, vagyis az ígéret után négy évvel készült el, története pedig meglehetősen tanulságos.

2019-ben új képviselőt kapott Kadafalva, a szintén kormánypárti Leviczky Cirillt, mert Mák Kornél nem újrázott, inkább megyei képviselő lett. Szavakban és Facebook-posztokban ő is többször megígérte a játszóteret, de az sokáig csak álom maradt.

Hol lesz és mi is lesz?

A sokadik helyszín kijelölése után a sportpark elkészült. Ennek apropóján dobta be ismét a köztudatba az új képviselő az évekkel ezelőtt belengetett játszóteret: a városrész hivatalos Facebook-oldalán 2021. április 21-én jelent meg egy poszt arról, hogy a Darázs utcai buszforduló közepén lesz egy játszótér két-három játékkal. Egy mellékelt fotó szerint ezt a helyszínen meg is beszélték Szeberényi Gyula Tamás akkori alpolgármesterrel, aki szintén a Fidesz színeiben politizál, ma már országgyűlési képviselőként.

Már többször céloztunk rá, hogy a városrész hivatalos Facebook-oldalát vélhetően maga Leviczky Cirill (amúgy pedagógus és a szakképzőközpont kancellárja) írja. Ez azért érdekes, mert később ugyanezen az oldalon egy hónappal az előző poszt után már nem is két-három játékról, hanem egy egész játszótérről lehetett olvasni. Július 15-én – ráerősítve az álmodozásra – az jelent meg még mindig Kadafalva hivatalos Facebook-oldalán, hogy a kiválasztott helyszínen, tehát a buszforduló kellős közepén egyeztetett a játszótérről a hivatal illetékeseivel. Nyáron jön a tervezés, majd az építkezés. Nem így lett.

Leviczky képviselő rossz helyre álmodta meg a játszóteret

Azért sem lett a tavalyi építkezésből semmi, mert – mint ezt egy újabb, szeptember 18-án kelt posztból megtudhattuk – a játszótérnek kijelölt buszforduló közlekedési terület, ezért a hivatal nem támogatja, hogy oda játszótér épüljön. Az, hogy miért csak öt hónap után derült ki, hogy a helyszín alkalmatlan, mert közlekedési terület, rejtély, noha korábban a közvélemény is értetlenül fogadta az elképzelést, hogy a buszok közvetlen környezetében, kipufogófüstben játszanak majd a gyerekek.

Vagyis öt hónapon keresztül olyan helyről egyeztettek, ahova nem is lehet játszóteret építeni. Ekkor a képviselő megkérdezte a lakosságot, hol legyen az új helyszín, és három lehetőséget is megadott.

2022 februárjában új szereplő, a Civilek Kadafalváért Egyesület kapcsolódott be a játszótér építésének koordinálásába. Bejelentették, hogy az önkormányzat harmincmillió forintot biztosított az egyesületnek a játszótér megépítésére. Az egyesület közölte, hogy reményeik szerint 2022 első felében megvalósul a játszótér. Itt már tényként közölték, hogy a 2021 szeptemberében felajánlott három helyszín közül arra szavaztak legtöbben, amely helyileg a buszfordulóhoz a legközelebb esik. Vagyis a mellette lévő erdős területre.

Leviczky képviselő öngólja

A februári bejelentés óta eltelt fél év alatt látszólag semmi sem történt, legalábbis a nyilvánosság előtt. Azonban eljött 2022 augusztusa, amikor Leviczky Cirill egy Facebook-poszttal azt a benyomást keltette, hogy nincs képben azzal kapcsolatban, mi zajlik a választókörzetében. Kitett egy kéthetes fotót szándéka szerint annak igazolására, hogy semmi nem történik a játszótérrel, és azért nem, mert szerinte széthúzás van. Valószínűleg nem vette észre, hogy éppen a posztja előtti napon közölte az építtető egyesület fotókkal dokumentálva, hogy elkezdődött a játszótér építése.

Annyi értelme azonban mégis volt a képviselő posztjának, hogy kiderült belőle:

  • amikor meglett végre az ideális helyszín, az önkormányzat közölte, hogy a bürokrácia miatt már nem tudnák időben megépíttetni a játszóteret, ezért adták át a lehetőséget a Civilek Kadafalváért Egyesületnek;
  • az önkormányzattal azonos színű képviselő véleményét Leviczky szerint ki sem kérték fontos kérdésekben.

Az önkormányzati képviselő azzal zárta a posztot, hogy összefogással messzebb juthattak volna, mint széthúzással. Ezt sokan úgy értékelték, hogy a képviselőnek savanyú a szőlő, mert kikerült az irányítása alól a játszótér építése. (A kecsup.hu elküldte kérdéseit Leviczky Cirill fideszes önkormányzati képviselőhöz, de a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.)

Erre reagált az egyesület egyik arca, egy ismert helyi vállalkozó, aki nem fogta vissza magát. Király Roland videóban beszélt arról, hogy szerinte Leviczky Cirillnek ebben a történetben semmi szerepe nem volt, a pénzt sem ő szerezte, pedig akár meg is tehette volna a pénzügyi bizottság elnökeként. Király Roland azt nyilatkozta a KecsUP-nak, hogy az önkormányzat végül jól döntött, hogy nem Leviczky Cirillnek vagy egy hozzá köthető egyesületnek adta a pénzt, hanem a Civilek Kadafalváért Egyesületnek.

Király Roland elismerte, hogy a határidőkkel probléma volt, de ennek szerinte az az oka, hogy bizonyos hivatalok nem csipkedték magukat, ezért a harmincmillió egy részét közben már vissza is utalták az önkormányzatnak. Végül meglett minden engedély, a területen folyik a munka. Az alelnök szerint mire ki kell fizetniük mindenkit, addigra az önkormányzat visszautalja majd az egyesületnek a pénzt.

Hogy Leviczkynek mekkora a támogatottsága az őt indító pártok részéről, nem tudjuk. Egy korábbi városházi dolgozó azonban nyilvános kommentben azt kérdezte a képviselőtől, vajon ott lesz-e akkor is, amikor a közösségért kell dolgozni, vagy csak a feszültséget szítja Facebookon.

Elkészült

Ez történt tehát augusztus elején, közben a játszótér folyamatosan épült, szeptember 15-én pedig az egyesület közölte, hogy megkapták a biztonságos minősítést, így a játszóteret körülvevő szalagokat eltávolítottak, már használható. A hivatalos átadó ugyan még nem történt meg, de a gyerekek már így is birtokba vették Kadafalva új színfoltját. Hogy mit tartogat a megnyitó, kik lesznek ott, és miről szólnak majd a beszédek, még okozhat meglepetést.

  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG