Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Polt Péter szerint rendben halad a nyomozás a recski NER-bánya ügyében


Egy LMP-s országgyűlési képviselő tett fel írásbeli kérdést a legfőbb ügyésznek a tavaly júniusi recski iszapömlés miatt indult nyomozásról, mert még mindig nem hallgattak ki gyanúsítottat az ügyben. Polt Péter szerint már sok bizonyítékot begyűjtött a rendőrség, még készülnek a szakértői vélemények.

„Miért halad lassan a recski bánya ügyében folytatott nyomozás?” – kérdezte írásban még március közepén Kanász-Nagy Máté LMP-s országgyűlési képviselő a legfőbb ügyésztől – számolt be a 444.hu.

Polt Péter csütörtökön válaszolt. Azt írta, hogy a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz.

„Az eljárás jelenleg felderítési szakaszban van, gyanúsított kihallgatására nem került sor. Az ügyészség által megismert iratok alapján megállapítható, hogy a nyomozás során igazságügyi bányászati és kárszakértői vélemények beszerzésének elrendelésére került sor, amelyek elkészítése folyamatban van” – közölte.

A rendőrség tanúkat már kihallgatott, folyamatosan értékeli a „nagyszámú és nagy terjedelmű” bizonyítékot, valamint vizsgálja más bűncselekmény megvalósulásának lehetőségét is.

Korábbi cikkünk a témában: Recsk polgármestere: Hol volt a felügyelet? Felháborító, hogy ez megtörténhetett

„A nyomozás törvényességét érintően ügyészségi intézkedés szükségessége nem merült fel” – írta Polt Péter a 444.hu cikke szerint.

A rendőrség először elutasította a nyomozást a sárlavina miatt tett feljelentés ügyében, de az ügyészség előírta az eljárás megindítását. Ezt követően mentek ki nyomozók a Hunyadi utcába, megkérdezték az ott lakókat a történtekről, begyűjtötték a sárlavina idején készült fotókat és videókat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a recski bányát üzemeltető cég, az Andezit-Bau Kft. egyik tulajdonosa, Fiák István debreceni ügyvéd a fideszes Kósa Lajos közeli barátja. A recski Hunyadi utca lakóit június 8-án öntötte el a NER-közeli bánya felől lezúduló sárlavina. A bányafelügyelet hárommillió forint bírságot szabott ki a bányára, miután szeptember 14-i határozatában komoly aggályokat és jogsértéseket állapított meg a bánya részéről.

A határozat megteremti a kártérítési per jogalapját a károsult családok egy részét képviselő Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda szerint. Próbapert terveznek indítani az egyik család képviseletében, de ehhez megvárják az ügyben indult rendőrségi nyomozásban kirendelt igazságügyi szakértő jelentését a keletkezett károkról, hogy a polgári perben már erre se kelljen időt vesztegetni, és a már létező kárszakértői véleményre tudják alapozni a követeléseiket, kiegészítve a sérelemdíjakkal – mondta korábban a Szabad Európának Magyar György.

Az eltelt tíz hónap alatt egy család lakásügyét sikerült megoldani a huszonkettőből. A kormány által bejelentett ötszázmillió forint már nincs, helyette az MR Lakásalap próbál segíteni máshol lakhatást biztosítani a károsult családoknak, de nem mindenki tud vagy akar élni a lehetőséggel.

XS
SM
MD
LG