Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pompeo kifogásolja, hogy az USA-t banánköztársasághoz hasonlítják


Donald Trump amerikai elnök támogatói összecsapnak a rendőrökkel és a biztonsági erőkkel, miközben megrohamozzák a Capitolium épületét Washingtonban, 2021. január 6-án
Donald Trump amerikai elnök támogatói összecsapnak a rendőrökkel és a biztonsági erőkkel, miközben megrohamozzák a Capitolium épületét Washingtonban, 2021. január 6-án

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vitatta "sok prominens ember" reakcióját, akik banánköztársasághoz hasonlították az Egyesült Államokat a Capitolium megtámadását követően.

Néhány kommentátor, újságíró és amerikai politikus, köztük a korábbi elnök, George W. Bush is a "banánköztársaság" kifejezést használta a Donald Trump támogatói január 6-i Capitolium elleni támadására adott reakciójában.

Pompeo a Twitteren így reagált: „A rágalom rámutat arra, hogy hibásan értelmezik a banánköztársaságokat és az amerikai demokráciát”.

„Egy banánköztársaságban a tömeges erőszak határozza meg a hatalom gyakorlását. Az Egyesült Államokban a rendvédelmi szervek felszámolják a tömeges erőszakot, hogy az emberek által megválasztott képviselők a jogállamiságnak és az alkotmányos kormánynak megfelelően gyakorolhassák a hatalmat”– tette hozzá a külügyminiszter.

Az erőszakos tüntetők megzavarták a kongresszus ülését, amelyen Joe Biden november 3-i elnökválasztási győzelmét hitelesítették volna. Mike Pompeo ezzel kapcsolatban hozzáfűzte, hogy a támadást a rendvédelmi szervek helyi idő szerint 3:40-kor felszámolták, ez pedig az „amerikai politikai intézmények erejét bizonyítja, és rámutat az amerikai jogállamiság és alkotmányos kormányzat győzelmére”.

Videó: az erőszakos tömeg a Capitoliumban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:51 0:00

Olaj volt a tűzre

Bush január 6-án kiadott közleményében élesen bírálta a republikánusok "vakmerő viselkedését", amely táplálta a "rendbontást".

„A választási eredményt egy banánköztársaságban vitatják így, nem a mi demokratikus köztársaságunkban” - írta.

Mike Gallagher, Wisconsin állam republikánus képviselője már a támadás ideje alatt videóban osztotta meg véleményét, ebben azt mondta: „Ez egy banánköztársaság marhasága, amit most látunk”.

Pomeo a 2018. áprilisi külügyminiszteri kinevezése óta lojális Trumphoz, ő a leköszönő elnök kabinetjének egyik legrégebbi tagja. Kommentárját aközben hozta nyilvánosságra, hogy a Capitolium támadását követően a washingtoni kormány két tagja is lemondott.

Készült az AFP és az AP jelentései alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG