Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter: Porosenko kezdeményezte a találkozót Orbán Viktorral


Szijjártó Péter szerint Orbán Viktor bárkivel szívesen tárgyal, így van ez a korábbi külföldi állami vezetőkkel is (a kép illusztráció, egy 2023. októberi parlamenti bizottsági meghallgatáson készült)
Szijjártó Péter szerint Orbán Viktor bárkivel szívesen tárgyal, így van ez a korábbi külföldi állami vezetőkkel is (a kép illusztráció, egy 2023. októberi parlamenti bizottsági meghallgatáson készült)

A találkozó a magyar miniszterelnök és a volt ukrán elnök között nem jött létre, mert Porosenkót nem engedték ki Ukrajnából. Az újságírók a parlamenti bizottsági meghallgatás után rákérdeztek a körülményekre a magyar külügyminiszternél. Szijjártó Péter a Telex tudósítása szerint azt mondta: Orbán Viktor bárkivel szívesen tárgyal, így van ez akár korábbi külföldi állami vezetőkkel is. „Nem akarnak gátjai lenni ilyen találkozóknak.”

Szijjártó Péter azt mondta, a találkozót Petro Porosenko volt ukrán elnök kezdeményezte, amikor azonban arról kérdezték, mi lett volna a létre nem jött megbeszélés témája, a Telex szerint a külügyminiszter azt felelte: „Ilyen sci-fibe ne menjünk bele.”

Porosenko, aki 2019-ben szenvedett vereséget az ukrajnai elnökválasztáson Volodimir Zelenszkijtől, jelenleg ellenzéki képviselőként politizál Ukrajnában. December 1-jén az ukrán–lengyel határátkelőn készült videófelvételt tett közzé, ahonnan állítása szerint annak ellenére küldték vissza, hogy birtokában volt az ország elhagyására feljogosító dokumentum. A történtekről az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Telegramon közölt posztja alapján beszámolt az Interfax-Ukrajna és az Ukrajinszka Pravda is. Utóbbi azt írta, hogy az SZBU szerint Oroszország eszközként használta volna Porosenko személyét.

Hadiállapot idején az ukrán tisztségviselők csak különleges engedéllyel hagyhatják el az országot. Porosenko a történteket politikai indíttatásúnak minősítette. Olekszandr Kornyijenko ukrán parlamenti alelnök az MTI beszámolója szerint megerősítette: ő vonta vissza a volt ukrán elnök kiutazási engedélyét, méghozzá elmondása szerint azért, mert Porosenko utazása előtt kapott egy levelet, amelynek tartalmát nem oszthatja meg.

Porosenko a saját elmondása alapján Lengyelországba készült, ahol a kamionosblokád megszüntetését célzó egyeztetésekre volt hivatalos, utána pedig az Egyesült Államokba utazott volna Ukrajna háborús erőfeszítéseinek támogatására.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat oldalán megjelent hírre december 2-án Facebook-oldalán reagált Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Azt írta: „Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz. Ezek a politikai leszámolások is mutatják, hogy Ukrajna még nem áll készen az európai uniós tagságra.”

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG