Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elkapta a gyerekeket a harmadik hullám – gyermekorvost kérdeztünk a tünetekről


Egy anya 2021. április 12-én Prágában koronavírus-tesztet végez gyermekén egy óvodában. Csehországban az óvodák és általános iskolák ezen a napon újra megnyíltak
Egy anya 2021. április 12-én Prágában koronavírus-tesztet végez gyermekén egy óvodában. Csehországban az óvodák és általános iskolák ezen a napon újra megnyíltak

Nincs a gyermekek között olyan korosztály, amelyik nem érintett a koronavírus- járvány harmadik hullámában, de főként a tizenéveseknél súlyosak a tünetek. Dr. Póta György gyermekorvos azt mondja, olyan gyors lehet az állapotromlás, hogy nem szabad várni az orvossal és a kórházzal.

"Hónapokig nem szabad versenyszerűen sportolnia annak a gyermeknek, aki koronavírus okozta betegségből lábadozik" – figyelmeztet Póta György gyermekorvos, aki azonnal bevonná a covidos gyerekek versenyengedélyét, és nem adná vissza addig, amíg nem végeznek rajtuk alapos kardiológiai kivizsgálást, szívultrahangot, olyan súlyos szövődményeket okozhat a betegség.

"Ezt az edzések elkezdése előtt meg kell csinálni, mert ha megáll a szíve, akkor már nincs mit tenni."

A szakember megerősítette a Szabad Európának, hogy a harmadik hullámban, az elmúlt másfél hónapban megugrott a gyerekek körében az orvosi beavatkozást igénylő esetek száma. Mint mondta, a járvány első és második hullámában tünetmentesen, vagy minimális tünetekkel zajlott a gyermekeknél a betegség.

Mint mondja, az első és a második hullámnál, ha valamiért tesztelni kellett gyermeket, például mert kontakt volt, és kiderült, hogy pozitív, nem volt tünetei. Most a gyerekeket is nagyobb számba kell kórházban kezelni. Intenzív kezelést igényelnek a tünetek miatt.

Nagyon gyorsan kerülnek súlyos állapotba

Minden vírusfertőzésnél, nem csak a koronavírusnál, a lefolyás dinamikája számít a legjobban. A harmadik hullámban nagyon gyorsan kerülnek nagyon rossz állapotba a gyerekek. Lélegeztetőgépen szerencsére kevesen vannak, de annyira gyorsan változik negatív irányba a kép, hogy kórházba kell küldeni a gyerekeket.

Dr. Póta György hangsúlyozta, hogy ha óráról órára megfigyelhető a romlás, ha nagyon erős tünetek vannak, ha két napja 39 fok fölötti láza van, és emellett még izomfájdalom, fejfájás, akkor azonnal tesztelni kell, és ha pozitív, akkor irány a kórház. Mint mondta, a szülő maga is beviheti a gyermeket a Covid-ambulanciára, de szerencsésebb, ha a házi gyermekorvossal veszi fel a kapcsolatot.

A szakember hozzátette, hogy a komolyabb tünetek a kiskamaszokra, a tízéveseknél idősebbekre jellemzőbb, de a pozitivitás szinte minden korosztályban kimutatható.

Járványügyi szempontból semmi sem indokolja a nyitást

Itt nincs megelőzési lehetőség, csak a találkozások számának csökkentése segíthetne valamelyet - mondja a szakember, amikor arról kérdezzük ilyen helyzetben jó ötlet-e kinyitni április 19-én az általános iskolákat és az óvodákat.

Dr. Póta György úgy fogalmaz, "minden politikai felhang nélkül mondom, ebben a helyzetben nincs fehér és fekete".

Az áprilisi újranyitást az oltások számával indokolni nem lehet. A gyerekeket még nem oltják, az pedig, hogy valakit beoltottak, nem jelenti azt, hogy másnap védetté válik. "Heteknek kell eltelnie, hogy erre a védettségre bazírozzunk. Az első oltás után is hosszú idő kell a védettséghez, és csak részvédettséget ad. Járványügyi szempontból semmi nem indokolja a lépést, semmi nem indokolja a nyitást" mondja a szakember. Hozzáteszi ugyanakkor, a másik oldalról látható, hogy a gyerekek nagyon nehezen viselik a bezártságot, rengeteg pszichoszociális problémát, zavart okoz az elzárás.

Dr. Póta György​ szerint azonban, ha nyitásról van szó, ezt a kommunikációban is ki kellene mondani. "Azt kellene mondani, hogy bármilyen helyzetben vagyunk is pillanatnyilag, úgy ítéljük meg, nagyobb a veszélye a társadalomra annak, ha tovább húzzuk a bezártságot, mintha nyitunk".

Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója a novekedes.hu portálnak adott interjúban beszélt arról, hogy míg az első hullámban alig volt néhány olyan gyermek, akit Covid-19 miatt kellett felvenniük, a második hullámban már több gyermek szorult a fertőzés következtében kórházi ápolásra, a harmadik hullámban pedig még erőteljesebb a kép.

A vezető tünet a magas láz, hasi fájdalom, hasmenés, gyakoriak a bőrtünetek, a száraz kötőhártyagyulladás. A betegség sokszor sokkos állapothoz vezethet, keringési elégtelenséggel társulhat, és a szív érintettsége is gyakori.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG