Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hazai terméket a polcokra – vagy mégsem?


Egy prágai szupermarket
Egy prágai szupermarket

Csehországban immár a szenátus előtt van az a törvénytervezet, amely kötelezné a nagyobb élelmiszerláncokat arra, hogy bizonyos mennyiségű cseh terméket tartsanak a polcaikon. Más kérdés, hogy törvény aligha lesz belőle. Prágai levél – beszámoló a cseh fővárosból.

Ha az ember Prágában bemegy egy szupermarketbe, körülbelül ugyanúgy érzi magát, mintha Budapesten tenné ugyanezt. Nyilván jelen vannak a legnagyobb nemzetközi márkák, de mellettük bőven találunk cseh termékeket is.

Elsősorban persze a sörök között (ott érthető okokból többségben vannak a helyi márkák, mégis a világ talán legjobb söreit kínáló országában vagyunk, ha ennyi elfogultság belefér), de a tejtermékek és főleg az édességek között is markáns a cseh kínálat (bár utóbbiban nincs sok köszönet, jegyzem meg csendben).

Ezzel együtt itt is, csakúgy mint Magyarországon és Romániában, régóta téma a hazai termékek védelme. Olyannyira, hogy a napokban kerül a cseh parlament felsőháza elé az a törvénytervezet, amely előírná a cseh márkák arányát a polcokon.

A szabályozás vonatkozna például a tojásra, mézre, káposztára, különböző hústermékekre, olajra, tejre, sajtra, túróra és még sorolhatnám.

A kormányfő sem támogatja

Törvény aligha lesz belőle, már ha abból indulunk ki, hogy maga a kormányfő, Andrej Babiš is azt nyilatkozta pénteken, nem hinné, hogy a tervezet átmegy a szenátuson.

Az alsóház szerdán elfogadta ugyan a törvénytervezetet, de ahhoz, hogy az hatályba lépjen, a felsőháznak is rá kell bólintania, majd az elnöknek aláírni, márpedig ez itt nem olyan egyértelmű, mint Magyarországon.

Annál inkább, mert maga Andrej Babiš sem támogatja az ötletet. „Természetesen nem értek egyet a törvénytervezettel, nem reális és nincs összhangban az európai joggal” – nyilatkozta a kormányfő.

Andrej Babiš azt is mondta, a törvénytervezet inkább csak amolyan gesztus a cseh mezőgazdaságban dolgozók felé, de a parlament jobban tenné, ha nem fogadná el.

„Nem lehet törvénnyel szabályozni, mit vagy mit ne vásároljanak az emberek” – szögezte le a cseh miniszterelnök.

Romániában és Magyarországon is felmerült

Akivel egyetért egyébként az Európai Bizottság cseh biztosa, Věra Jourová is, aki szerint egy ilyen kvóta értelmetlen, ráadásul rossz lenne a cseh fogyasztóknak, mert csökkentené a kínálatot, emiatt növelné az árakat.

Nem Csehország az egyetlen, ahol felmerült a nemzeti kvóta bevezetése a szupermarketekben árult termékekre. Egy időben Magyarországon is vitáztak róla.

A románok egy fokkal tovább jutottak, ott azt szabták volna meg, hogy a friss élelmiszerek legalább 51 százalékát úgynevezett rövid beszerzési láncon keresztül kell az évi 2 millió euró forgalmat meghaladó áruházak polcaira juttatni.

Mint Věra Jourová hangsúlyozta, a szabályozást nem kevés tárgyalást és egyeztetést követően végül elvetette Románia. Aligha történik más majd Csehországban sem.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG