Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin közölte: mindent megtesz az ország védelmében a Wagner-zsoldosokkal szemben


Wagner-harcosok a Déli Katonai Körzet főhadiszállása előtt az oroszországi Rosztovban 2023. június 24-én
Wagner-harcosok a Déli Katonai Körzet főhadiszállása előtt az oroszországi Rosztovban 2023. június 24-én

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, „mindent megtesz az ország védelmében”, miután a hírek szerint Jevgenyij Prigozsin Wagner-zsoldosai katonai létesítményeket foglaltak el a délnyugat-oroszországi Rosztovban, és Moszkva felé szándékoznak előrenyomulni.

Putyin június 24-én élő televíziós adásban szólt a nemzethez. „Fegyveres lázadásnak” nevezte a Wagner akcióit, és közölte: „határozott lépéseket” fognak tenni a délnyugat-oroszországi helyzet stabilizálása érdekében.

Putyin azt mondta: Prigozsin, aki korábban „az igazság menetét” hirdette meg az orosz katonai vezetés megbuktatására, „személyes ambícióinak engedve” elárulta Oroszországot, a Wagner-zsoldosok akadályozzák tevékenységükben a polgári és katonai kormányzó testületeket Rosztovban.

Putyin megfogadta, hogy megbünteti az összes „hazaárulót”, aki részt vesz a Wagner akciójában, amely a hírek szerint a Voronyezsi területen keresztül észak felé tart, és amelyet a brit hírszerzés „az utóbbi idők legjelentősebb kihívásának” minősített „az orosz állammal szemben”.

„Ez csapás Oroszországra, a népünkre. Fellépésünk a haza védelmében egy ilyen fenyegetéssel szemben kemény lesz – mondta Putyin. – Mindazok, akik szándékosan az árulás útjára léptek, fegyveres felkelést készítettek elő, a zsarolás és a terrorista módszerek útját választották, elkerülhetetlenül büntetést fognak kapni, felelni fognak a törvény és a nép előtt is.”

Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosparancsnok június 24-én Telegramon jelentette be, hogy fegyveresei elfoglalták a hadsereg rosztovi főhadiszállását, és ellenőrzésük alatt tartják a dél-oroszországi város katonai létesítményeit és repülőterét.

„Bent vagyunk a katonai parancsnokságon. Reggel 7:30 van – közölte Prigozsin egy videóban. – A rosztovi katonai létesítmények, köztük egy repülőtér, az ellenőrzésünk alatt áll.” Prigozsin hozzátette, hogy az Ukrajna elleni háborúban részt vevő orosz repülőgépek „rendesen felszállnak”, fegyveresei azért vették be a repteret, „hogy a támadó gépek ne bennünket vegyenek célba, hanem az ukránokat”.

Prigozsin azt mondta, hogy csapatai Ukrajnából jöttek át, ahol a Wagner magánzsoldos-hadsereg nagy szerepet vállalt a harcokban az ukránok ellen. Miközben átkeltek Oroszországba, nem tapasztaltak ellenállást azoknak az orosz katonáknak a részéről, akikkel találkoztak – tette hozzá.

Prigozsin kijelentette: a Wagner „nem harcol gyerekek ellen”, de „el fog pusztítani mindenkit, aki az utunkba áll”.

A közösségi médiában közzétett videókon katonai járművek, köztük tankok láthatók Rosztov utcáin, valamint olyan jelenetek, amelyek állítólag a Wagner tagjait mutatják, amint szemtől szemben tárgyalnak orosz katonai tisztviselőkkel a városban.

A Déli Hadseregparancsnokság főhadiszállásánál 2023. június 24-én
A Déli Hadseregparancsnokság főhadiszállásánál 2023. június 24-én

Rosztov Oroszország ukrajnai hadműveleteinek fő logisztikai bázisa. Prigozsin június 24-én azt mondta: azzal, hogy odavonultak, nem akadályozzák az orosz háborús erőfeszítéseket Ukrajnában, ahol az ukrán erők a közelmúltban jelentős ellentámadást indítottak az Oroszország által megszállt területek visszafoglalására.

Előzőleg, június 22-én Prigozsin közölte, hogy fegyveres konvojt indított az „igazság meneteként” Moszkva felé, azzal a valószínűtlen küldetéssel, hogy megdöntsék az orosz katonai vezetést.

Prigozsin elmondta, hogy 25 ezer harcos támogatja, köztük orosz katonák, céljuk az orosz védelmi minisztérium vezetése, köztük Szergej Sojgu miniszter és az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke, Valerij Geraszimov leváltása.

Oroszországi helyi tisztviselők június 24-én közölték, hogy katonai konvoj haladt az Oroszország Ukrajnával szomszédos délnyugati területeit Moszkvával összekötő autópályán, és arra figyelmeztették a lakosságot, hogy maradjon távol tőle.

Wagner-harcosok Rosztovban
Wagner-harcosok Rosztovban

Szergej Szobjanin, Moszkva polgármestere bejelentette, hogy „terrorellenes intézkedéseket” léptetett életbe az orosz fővárosban, köztük fokozott forgalom-ellenőrzést és a nagy rendezvények korlátozását.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezető tanácsadója olyan terrorellenes műveletnek nevezte Prigozsin akcióit, amely szerinte egyértelművé teszik az orosz vezetésen belüli ellentéteket és zavart.

„A megosztottság az eliten belül túlságosan is nyilvánvaló. Az egyetértés és annak színlelése, hogy minden rendben van, nem fog működni – írta Podoljak egy tweetben június 24-én. – Valakinek mindenképpen veszítenie kell: vagy Prigozsinnak (…) vagy a Prigozsin-ellenes kollektívának.”

„Mindez még csak a kezdet Oroszországban” – tette hozzá.

Június 23-án este az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozást indított, szerinte ugyanis Prigozsin „felhívást tett közzé fegyveres lázadásra”. Közben egy magas rangú orosz tábornok arra szólította fel a Wagner-csoport harcosait, hogy hagyjanak fel a szembenállással a hadsereggel.

„Az orosz FSZB büntetőeljárást indított [Prigozsin] kijelentéseivel kapcsolatban – közölte az Országos Terrorellenes Bizottság június 23-án. – Követeljük a jogellenes cselekmények azonnali leállítását” – áll az orosz hírügynökségek révén közzétett közleményben.

Szergej Szurovikin tábornok, Geraszimov helyettese Telegramon videóüzenetben szólította fel a Wagner-csoport harcosait, hogy térjenek vissza bázisukra.

„Kérem, hogy mielőbb hagyják ezt abba – mondta. – Az ellenség csak a belpolitikai helyzet romlására vár hazánkban.”

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte: tájékoztatták Vlagyimir Putyin orosz elnököt Prigozsin kijelentéseiről, és „megteszik a szükséges intézkedéseket”.

Ehhez kapcsolódóan: A Wagner-főnök Prigozsin: „Egy különleges művelet a különleges műveletben?”

Prigozsin azzal vádolta az orosz védelmi minisztériumot, hogy tüzérségi és támadóhelikopterek bevetésével rakétatámadásokat indított félkatonai egysége táborai ellen.

Prigozsin saját Telegram-csatornáján egy sor hangüzenetet tett közzé arról, hogy sokan meghaltak zsoldoscsoportjából, de arra nem tért ki, hogy pontosan hol voltak a légicsapások.

„Megbüntetjük azokat, akik elpusztították a legényeinket, akik sok tízezer orosz katona életét tették tönkre. Kérem, hogy senki ne tanúsítson ellenállást” – mondta Prigozsin. Az egykor Putyin közeli szövetségesének tekintett Wagner-vezér hozzátette, hogy „nem katonai puccsról”, hanem „az igazság helyreállításáról” van szó.

A védelmi minisztérium válaszában azt állította, hogy a kijelentések „nem felelnek meg a valóságnak”, és „provokációnak” nevezte őket.

Kicsoda a „Putyin séfjeként” is emlegetett Jevgenyij Prigozsin?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:15 0:00
Készült a Szabad Európa Oroszország, az AP, az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG