Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Prigozsin Afrikában lehet a lázadás óta posztolt első videója szerint


Jevgenyij Prigozsin arról beszél, hogy Wagner zsoldoscsoportja minden kontinensen nagyobbá teszi Oroszországot. 2023. augusztus 21.
Jevgenyij Prigozsin arról beszél, hogy Wagner zsoldoscsoportja minden kontinensen nagyobbá teszi Oroszországot. 2023. augusztus 21.

Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosvezér közzétette első videóbeszédét rövid ideig tartó, június végi lázadása óta. A klip a közösségi médiában jelent meg, és azt sugallja, hogy Afrikában forgatták.

A Wagner-csoporthoz kapcsolódó Telegram-csatornákon hétfőn megjelent videóban Prigozsin arról beszél, hogy Oroszországot minden kontinensen nagyobbá, Afrikát pedig szabadabbá teszik. Ezzel vélhetően tovább fokozza a Nyugat félelmét attól, hogy a Wagner kiterjesztheti afrikai hadműveleteit a Nyugat-ellenes felhangokat kapó nigeri puccs után.

Prigozsin egy sivatagi területen látható terepszínű öltözékben, puskával a kezében. A távolban fegyveresek vannak, és egy kisteherautó.

A Reuters nem tudta meghatározni, hogy hol és mikor készülhetett a videó. Prigozsin megjegyzései és néhány bejegyzés a Wagner-párti csatornákon arra utalnak, hogy a képsort Afrikában forgatták.

„A hőmérséklet 50 fok fölött van – minden olyan, ahogy mi szeretjük. A Wagner PMC (katonai magáncég) Oroszországot minden kontinensen még nagyobbá, Afrikát pedig szabadabbá teszi” – mondja Prigozsin a videóban.

„Igazságot és boldogságot az afrikai embereknek! Rémálommá tesszük az ISIS, az al-Káida és más banditák életét” – teszi hozzá.

Niger, Mali, nyugati félelmek és toborzás

Ezután arról beszél, hogy a Wagner embereket toboroz, és a csoport „végre fogja hajtani a kitűzött feladatokat”. A videóhoz mellékelnek egy telefonszámot is azoknak, akik csatlakozni kívánnak hozzájuk.

Ehhez kapcsolódóan: Prigozsin: A Wagner most nem toboroz, de ez változhat

A Wagner már jelen van Niger szomszédságában, Maliban, ahol harcosait 2021-ben egy katonai junta bérelte fel, amely kiparancsolta az országból a francia csapatokat és az ENSZ békefenntartóit, akik egy évtizede segítették a mali hadsereget az iszlamista felkelők elleni harcban.

Az ENSZ-szankciókat ellenőrző megfigyelők egy augusztusi jelentésükben azt állították, hogy a mali csapatok és orosz partnereik nők elleni erőszakot és más súlyos emberi jogi visszaéléseket alkalmaztak, hogy rettegést terjesszenek.

A Wagner és Mali tagadta ezt, akárcsak azt a vádat, hogy tavaly legkevesebb ötszáz embert végeztek ki egy faluban.

Nigerben, ahol az iszlamisták megfékezését célzó nemzetközi erőfeszítések keretében amerikai, francia, német és olasz csapatok állomásoznak, a junta, amely július 26-án magához ragadta a hatalmat, franciaellenes retorikát alkalmaz rádió- és televízióadásaiban. Mali katonai kormánya támogatta a nigeri puccs vezetőit.

Niamey-ben a puccspárti tüntetők orosz zászlókat lengettek, ami tovább növelte a nyugati országok félelmét attól, hogy Niger követheti Mali példáját, és Wagner-harcosokra cserélheti le a csapataikat.

BRICS-csúcs virtuális Putyinnal

Vlagyimir Putyin orosz elnök az alkotmányos rend visszaállítását sürgette Nigerben, Prigozsin pedig üdvözölte a puccsot.

Prigozsin videója a dél-afrikai BRICS-csúcs előestéjén jelent meg, ahol egyes tagországok a Nyugat ellensúlyozása érdekében igyekeznek erőfeszítéseket tenni a tömörülés megerősítésére és esetleges bővítésére. Putyin virtuálisan vesz részt a tanácskozáson, míg Szergej Lavrov orosz külügyminisztert személyesen várják.

Ehhez kapcsolódóan: Növekvő feszültség: Lettország fokozza a készültséget a belarusz határon

A Wagner és Prigozsin jövője tisztázatlan, amióta június végén a zsoldosvezér rövid életű lázadást vezetett az orosz védelmi intézményrendszer ellen, és a Kreml közölte, hogy ő és néhány harcosa – akik az ukrán háború leghevesebb csatáiban vettek részt – Belaruszba távoznak.

A lázadás óta néhány Wagner-harcos Belaruszba költözött, és megkezdte a hadsereg kiképzését. Július végén közzétett megjegyzéseiben Prigozsin azt is közölte, hogy a Wagner kész tovább növelni afrikai jelenlétét.

A Wagner Mali mellett a Közép-afrikai Köztársaságban és Líbiában is aktív. A nyugati országok szerint Szudánban is jelen van, bár ezt ő maga tagadja.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG