Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Prigozsin: A Wagner most nem toboroz, de ez változhat


Jevgenyij Prigozsin
Jevgenyij Prigozsin

Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosparancsnok hétfőn hangüzenetben közölte, hogy az irányítása alatt álló Wagner-csoport jelenleg nem toboroz harcosokat, de a jövőben valószínűleg fog.

A Wagner és Prigozsin jövője nem világos, amióta június végén a zsoldosvezér rövid lázadást vezetett az orosz védelmi intézményrendszer ellen, és a Kreml közölte, hogy ő és néhány fegyverese – akik az ukrán háború leghevesebb csatáiban harcoltak – Belaruszba távozhattak.

Ennek ellenére Prigozsin öt nappal a zendülés után részt vett egy találkozón Putyinnal, múlt héten pedig Szentpétervárott fotózták le, ahol Vlagyimir Putyin elnök afrikai vezetőket látott vendégül.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin afrikai vezetőket fogad, miután kilépett a gabonaegyezményből

„Ma meghatározzuk a soron következő feladatainkat, amelyek körvonalai egyre világosabbak. Kétségtelen, hogy ezeket a feladatokat az orosz nagyság nevében hajtjuk végre” – hangzott el az üzenetben vélhetően Prigozsin hangján a Szürke Zónán, a Wagnerhez kapcsolódó Telegram-csatornán.

A júniusi zendülés után a Kreml közölte, hogy azok a Wagner-harcosok, akik nem vettek részt a lázadásban, átléphetnek a reguláris hadseregbe, szerződhetnek a védelmi minisztériummal.

Kétségtelenül erre utalva Prigozsin a hangüzenetben azt mondta, hogy sajnos néhány harcosa más „hatalmi struktúrákhoz” írt alá, de azt is közölte, hogy szeretnének visszatérni.

„Amíg nem tapasztalunk hiányt emberekben, nem tervezünk újabb toborzást” – mondta.

„Mindazonáltal rendkívül hálásak leszünk nektek, ha tartjátok velünk a kapcsolatot, és amint a hazának szüksége lesz egy olyan új csoport létrehozására, amely képes megvédeni országunk érdekeit, egészen biztosan megkezdjük a toborzást.”

A lázadás óta több Wagner-harcos Belaruszba ment, és megkezdte az ottani hadsereg kiképzését. A múlt héten közzétett megjegyzéseiben Prigozsin azt is elmondta, hogy a Wagner kész tovább növelni afrikai jelenlétét.

Ehhez kapcsolódóan: A lengyel határ közelében képzik ki a belarusz különleges erőket a Wagner zsoldosai

Ottani szerepe – különösen Mali és a Közép-afrikai Köztársaság kormányainak támogatásában – aggasztja a nyugati kormányokat. Az Egyesült Államok széles körű atrocitások elkövetésével vádolta meg a Wagnert, bűnszervezetnek nevezte a csoportot, és szankciókat szabott ki ellene.

Prigozsin azt mondja, hogy a Wagner betartja azoknak az országoknak a törvényeit, amelyekben működik. Múlt héten üdvözölte a nyugat-afrikai Nigerben végrehajtott katonai puccsot, és a jelek szerint belement abba, hogy harcosai rendet teremtsenek ott.

Ehhez kapcsolódóan: Prigozsin fegyveres lázadása az orosz jogrendszer erózióját demonstrálja

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG