Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pszichiátriai intézetbe zárták azt az orosz művészt, aki árcédulákon tiltakozott a háború ellen


Alekszandra Szkocsilenko
Alekszandra Szkocsilenko

Letartóztatták és pszichiátriai intézetbe zárták Oroszország második legnagyobb városában, Szentpétervárott azt a művészt, aki árcédulákon terjesztett üzeneteket az ukrajnai háborúról a város üzleteiben. A lépés a szovjet idők gyakorlatát idézi, amikor ilyen módszerekkel hallgattattak el másként gondolkodókat.

Orosz tisztviselők közölték, hogy a pszichiátriai vizsgálat akár három hétig is tarthat – mondta Jana Nepovinnova, Alekszandra Szkocsilenko ügyvédje csütörtökön.

Szkocsilenko édesanyja, Nagyezsda Szkocsilenko elmondta, hogy a lánya ügyét vizsgáló tiszt ragaszkodott ahhoz, hogy pszichiátriai klinikára küldjék, annak ellenére hogy a pszichiáterek azt mondták, hogy a vizsgálatot a börtönön belül is el lehet végezni.

Az Amnesty International jogvédő szervezet büntetőintézkedésnek nevezte a pszichiátriai klinika használatát a másként gondolkodókkal szembeni ügyekben, amely „a szovjet időszakban jól bevált és kipróbált” módszer volt a fogvatartottak megtörésére.

Szkocsilenkót azzal vádolják, hogy március 31-én egy szupermarketben kicserélte az árcédulákat olyan papírokra, amelyek „tudatosan hamis információkat tartalmaznak az orosz fegyveres erők bevetéséről”.

Szkocsilenko azt mondta, hogy az akciója nem a hadseregről szólt, hanem a béke érdekében tette.

Március elején Vlagyimir Putyin elnök olyan törvényt írt alá, amely hosszú börtönbüntetéssel fenyegeti azokat, akik az orosz katonai műveletekről „tudatosan hamis információkat” terjesztenek. A Kreml ezzel is próbálja kézben tartani az ukrajnai háborúról szóló narratívát.

A törvény szerint akár tíz év börtönnel is büntethető, akit emiatt elítélnek, és tizenöt év börtönnel büntetik, ha a tevékenysége „súlyos következményekhez” vezet.

A törvény szerint szintén tilos olyan felhívásokat tenni, amelyek ellenzik az orosz csapatok bevetését Oroszország érdekében, vagy az ilyen akciók lejáratásáról szólnak. Ezekért akár három év börtön is kiszabható. Ugyanez a rendelkezés vonatkozik azokra, akik Oroszország elleni szankciókra szólítanak fel.

Készült a SOTA és a Fontanka tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG