Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin: A Nyugat robbantotta ki az ukrajnai háborút


Az orosz elnök a Szövetségi Gyűlés, a parlament előtt mondta el nagy beszédét. Moszkva, 2023. február 21.
Az orosz elnök a Szövetségi Gyűlés, a parlament előtt mondta el nagy beszédét. Moszkva, 2023. február 21.

Putyin orosz elnök kedden azzal vádolta a nyugati országokat, hogy ők robbantották ki és tartják életben az ukrajnai háborút, és elvetette, hogy Moszkvát hibáztathatnák érte csaknem egy évvel azután, hogy megindította indokolatlan és több tízezer ember halálát okozó invázióját.

A nemzet állapotáról szóló, régóta halogatott beszédében Putyin Oroszországot – és Ukrajnát – a nyugati kettős játszma áldozatának minősítette, és azt mondta, Oroszország és nem Ukrajna az, aki a puszta létéért küzd.

„Nem az ukrán nép ellen harcolunk – mondta Putyin néhány nappal a háború pénteki első évfordulója előtt. Ukrajna – a kijevi rezsim és nyugati urai túsza lett, amelyek ténylegesen megszállták az országot”.

A beszéd újra felhánytorgatta azokat a sérelmeket, amelyeket az orosz vezető gyakran hoz fel a széles körben elítélt háború igazolásaként, és figyelmen kívül hagyta a nemzetközi követeléseket, hogy Oroszország vonuljon vissza Ukrajna megszállt területeiről.

Megfigyelők annak a jeleit kutatják, hogyan látja Putyin a megrekedt konfliktust, és milyen hangot üt meg az előttünk álló évre. Az orosz vezető azt ígérte, hogy nem adja fel az illegálisan annektált ukrán területeket, nyilvánvalóan elutasítva a békekezdeményezéseket egy olyan konfliktusban, amely felkeltette a félelmet egy új hidegháborútól.

Ehhez kapcsolódóan: „Éjjel-nappal temetik őket” – Wagner-zsoldosok sírjai tűnnek fel Oroszország-szerte

Személyre szabott történelem

Ehelyett a közelmúlt történelmének személyre szabott változatát kínálta, amely elutasítja az ukrán kormány érveit, hogy nyugati segítségre volt szüksége az orosz katonai hatalomátvétel meghiúsításához.

„A nyugati elit nem próbálja eltitkolni célját, hogy stratégiai vereséget mérjen Oroszországra – mondta Putyin az állami tévécsatornákon sugárzott beszédében. – A helyi konfliktust globális konfrontációvá kívánják alakítani.”

Hozzátette, hogy Oroszország felkészült a válaszra, „ez országunk létkérdése lesz”.

Míg az alkotmány előírja, hogy az elnök évente tartson beszédet, Putyin 2022-ben egyet sem mondott, miközben katonái bevonultak Ukrajnába, és ismételt kudarcokat szenvedtek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a beszéd előtt azt mondta, hogy az orosz vezető az ukrajnai „különleges katonai műveletre”, valamint Oroszország gazdaságára és szociális kérdésekre összpontosít. Sok megfigyelő azt jósolta, hogy Moszkva Nyugattal szembeni ellenségeskedését is érinteni fogja – Putyin határozott szavakkal illette már a beszéd elején ezeket az országokat.

Ők indították a háborút

„Ők indították a háborút. Mi azért alkalmazunk erőt, hogy véget vessünk neki” – mondta Putyin a törvényhozókból, állami tisztviselőkből és Ukrajnát megjárt katonákból álló hallgatóság előtt.

Putyin azzal vádolta a nyugati országokat, hogy „agresszív információs támadásokat” indít, célba veszi az orosz kultúrát, vallást és értékeket, mert tisztában van vele, hogy „lehetetlen Oroszországot legyőzni a harctéren”.

Azzal is megvádolta őket, hogy szankciókkal támadják az orosz gazdaságot – de kijelentette, hogy „nem értek el és nem is fognak elérni semmit”.

Putyin azt is közölte, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a nukleáris fegyverek elterjedésének akadályozását célzó egyezményben. Oroszország és az Egyesült Államok 2010-ben írta alá az úgynevezett új START-szerződést, amely maximalizálja az általuk telepíthető nagy hatótávolságú nukleáris robbanófejek számát és korlátozza az atomfegyvereket szállító rakéták használatát.

Putyin keddi nagy beszédében kijelentette, hogy Oroszország még nem vonul ki teljesen a szerződésből. Azt mondta, Oroszországnak készen kell állnia arra, hogy újraindítsa az atomfegyver-kísérleteket, ha az Egyesült Államok megteszi.

A beszéd iránti várakozás felcsigázására egyes állami tévécsatornák visszaszámlálót indítottak hétfőn, a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség pedig kedd reggel közölte, hogy a beszéd történelmi lehet.

Nem szónokverseny

A Kreml idén kizárta a „nem baráti” országok médiáját, ezek listáján az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az EU-tagállamok is szerepelnek. Peszkov azt mondta, hogy az említett országok újságírói az élő adás alapján tudósíthatnak a beszédről.

Peszkov azt mondta újságíróknak, hogy a beszéd késése Putyin munkarendjével függ össze, de orosz médiajelentések szerint köze van az orosz erőket az ukrajnai harctéren érő többszörös kudarcokhoz.

Az orosz elnök nem először halasztotta el a nemzet helyzetéről szóló beszédét: a 2017-est 2018 elején mondta el.

Tavaly a Kreml két másik nagy éves eseményt is lemondott: Putyin sajtótájékoztatóját és azt a nagyon jól megtervezett telefonmaratont, ahol az emberek kérdéseket tesznek fel az elnöknek.

Elemzők arra számítottak, hogy Putyin beszéde kemény lesz Joe Biden amerikai elnök hétfői kijevi látogatása nyomán. Biden saját beszédet tervez kedden Lengyelországban, ahol várhatóan kiemeli a közép-európai ország és többi szövetségese Ukrajna iránti elkötelezettségét az elmúlt egy évben.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, hogy Biden beszéde nem vetélkedne Putyinéval.

„Ez nem szónokverseny” – közölte.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG