Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin aláírta: oroszországi irodákat kell nyitniuk a közösségimédia-óriásoknak


A Facebook kinyitott oldalával tartja magasba telefonját egy felhasználó a közösségi oldal megbírságolása után Moszkvában, 2021. június 10-én
A Facebook kinyitott oldalával tartja magasba telefonját egy felhasználó a közösségi oldal megbírságolása után Moszkvában, 2021. június 10-én

Az orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely oroszországi iroda nyitására kötelezi a nagy külföldi közösségimédia-cégeket – derül ki egy csütörtökön közzétett kormánydokumentumból. Ez Moszkva legújabb lépése annak érdekében, hogy még jobban ellenőrzése alá vonja a nagy technológiai cégeket.

Az orosz hatóságok szívesen erősítik kontroljukat az internet felett és csökkentik a függőségüket külföldi vállalatoktól és országoktól.

A múltban különösen azt kifogásolták, hogy a Kreml politikai ellenfelei külföldi közösségimédia-platformokat használnak az általuk illegálisnak tartott tüntetések szervezésére és az állítólagos korrupcióval kapcsolatos, politikai színezetű nyomozások eredményeinek közzétételére.

Nem töröltek elég gyorsan

Moszkva megbírságolta a cégeket, amiért nem törölték az általa illegálisnak minősített tartalmakat, büntetésként lelassította a Twitter sebességét és szerdán új eljárást indított a Google leányvállalata, az Alphabet Google ellen a személyes adatokra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt.

"Az a külföldi szervezet, amely internetes tevékenységet folytat Oroszországban, köteles fiókot létrehozni, irodát nyitni vagy orosz jogi személyként működni” – áll az új törvényben.

Alekszandr Kinstein, az Állami Duma, az orosz alsóház információpolitikai és informatikai bizottságának vezetője elmondta, hogy a törvény azokra az internetes óriásokra vonatkozik, amelyek felületeit naponta legalább félmillióan keresik fel Oroszországban.

Reklámtilalom mint szankció

A cégeknek személyes fiókot kell regisztrálniuk a Roszkomnadzor, az orosz állami kommunikációs szabályozó hatóság honlapján – írta Telegram csatornáján Kinstein.

A jogszabályokat megszegő vállalatokat olyan szankciókkal sújthatják, mint például a reklámok tilalma.

Oroszország azokat a közösségimédia-társaságokat vette célba, amelyek nem törölték elég gyorsan a Moszkva által illegálisnak minősített tartalmakat. A Facebook, a Google, a Telegram és a Twitter bírósági meghallgatásait a hónap későbbi szakaszára tervezik, újabb vádakkal.

Az új törvény potenciálisan húsz céget érint, köztük hírcsatornákat és e-kereskedelmi vállalatokat is – jelentette a RIA.

Készült a Reuters tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG