Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Putyin hű katonái” – A krími iskolák militarizálása


Gyerekek játszanak katonai felszereléssel az orosz haza védelmezőjének napja alkalmából rendezett ünnepségen a krími Szimferopolban 2020 februárjában
Gyerekek játszanak katonai felszereléssel az orosz haza védelmezőjének napja alkalmából rendezett ünnepségen a krími Szimferopolban 2020 februárjában

A krími megszálló orosz közigazgatás vezetője aláírta a félszigeten élő diákok „előzetes katonai kiképzésének” programját. Kijev szerint ez az ukrán identitás eltörlését és az ukránok ellenségként való beállítását célzó törvénytelen kísérlet.

November közepén az ukrajnai Krím félszigeten az oroszok megszálló hatóságai jóváhagyták a „katonai előképzés” programját. Ez az összes iskoláskorú gyerekre vonatkozik, és az idei tanévtől indul.

A program előzménye, hogy a megszállt félsziget iskoláinak militarizálása már évek óta tart, tükrözve az Oroszországban zajló hasonló folyamatot. Oroszország szintén jóváhagyta az iskolai katonai kiképzés programját, amely jövő ősztől indul.

A Krímmel és Szevasztopol kikötővárossal foglalkozó ukrán ügyészség azonban – a Krími Emberi Jogi Csoporttal (CHRG) közösen – panaszt nyújtott be a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon, amelyben háborús bűncselekménynek nevezik a krími oktatás militarizálását.

Irina Szedova, a CHRG aktivistája szerint a 15 év alatti gyermekek kötelező katonai kiképzése egy megszállt területen sérti a római szerződés 8. cikke b) pontjának 34. alpontját.

„Ukrajna február 24-i teljes körű orosz inváziójával megnőtt a valószínűsége annak, hogy ezeket a gyerekeket háborúba küldik, és ott meghalnak” – mondta a Szabad Európa krími szerkesztőségének.

„Az orosz államgépezet arra tanítja a krími gyerekeket, hogy Vlagyimir Putyin elnök hűséges katonái legyenek. Arra tanítja őket, hogy feltétel nélkül kövessék a parancsokat (…) és hogy készen álljanak arra, hogy belépjenek a hadseregbe, szolgáljanak és meghaljanak Oroszországért.”

„Az orosz »hazafiak« nevelésének másik célja az, hogy a krími gyerekekben azt az elképzelést keltsék, hogy ők Oroszország állampolgárai, hogy elfelejtsék, hogy Ukrajnában születtek és ott éltek” – tette hozzá.

A „fiatalok hadserege” alapozza meg a militarista szellemet

Bár Ukrajna nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, Kijev 2013. szeptembere óta elfogadta a joghatóságát, hogy a területén elkövetett állítólagos bűncselekményekről döntsön.

A megszállt régióban mintegy 230 ezer gyermek jár iskolába – állítja a Krími Autonóm Köztársaság (ez a régió hivatalos ukrán neve) képviselete. A hivatal szeptemberben azt írta, hogy a tantervre gyakorolt „katonai befolyás a nemzetközi jog durva megsértése”.

„A megszállók »katonai-hazafias neveléssel« és előzetes katonai kiképzéssel hígították fel az iskolai programot” – írta az iroda Facebookon, hozzátéve, hogy a megszálló hatóságok azt tervezik, hogy az iskolákat orosz katonákról vagy kollaboránsokról nevezik el.

Diákok vonulnak az orosz győzelem napja alkalmából rendezett felvonuláson Szevasztopolban május 9-én
Diákok vonulnak az orosz győzelem napja alkalmából rendezett felvonuláson Szevasztopolban május 9-én

Szergej Akszjonov, a krími orosz megszálló adminisztráció vezetője szeptemberben azt mondta: „A gyerekeknek meg kell ismerniük azoknak a nevét, akik a nehéz időkben nem haboztak katonai kötelességüket teljesíteni.”

A következő tanévvel megvalósítandó katonai képzés „kézifegyverekkel és lőszerekkel történő kiképzést, katonai gyakorlatokat, alaki kiképzést, valamint előadásokat tartalmaz a katonai egészségügyi képzésről és a tömegpusztító fegyverek elleni védelemről” – olvasható a megszálló adminisztráció honlapján.

A képzést legalább részben a már befolyásos regionális milícia és az orosz katonai egységek bázisain kívánják végrehajtani. A programban szerepelnek államilag szervezett „hazafias” rendezvények, katonai létesítményekbe szervezett tanulmányi kirándulások és katonai sportversenyek. A program a tanárok számára is előirányoz katonai-oktatási képzést.

Az új iskolai katonai képzés mellett az orosz ifjúsági hadsereg – a Junarmija – különösen aktív a megszállt Krímben, ahol a gyerekek nagyobb százalékát veszik fel, mint Oroszország bármely régiójában – mondta Oleh Ohredko, az Almenda Polgári Nevelési Központ aktivistája. A Putyin elnök által 2016-ban létrehozott orosz Junarmija mintegy kétszázezer, 8–18 éves gyermeket sorozott be Oroszország-szerte, valamint Ukrajna, Moldova és Georgia orosz megszállás alatt álló területein.

„A megszállt Krímben az orosz hatóságok gyermekekből álló félkatonai egységeket hoznak létre azzal a céllal, hogy megerősítsék a hatalmukat ezen a területen – mondta Ohredko. – Az egyik fő cél az ukrán mentalitás kiirtása és az Ukrajnáról szóló ellenségkép kialakítása.”

A krími Junarmija élén olyan személyiségek állnak, akik részt vettek a Krím 2014-es orosz elfoglalásában, valamint az Oroszország által kirobbantott kelet-ukrajnai szeparatista konfliktusokban.

Hirdetések csábítják a fiatalokat a hadseregbe

Ezen túlmenően az orosz hatóságok létrehozták a Krími Hazafias Központot, amelynek céljai között szerepel „a hazafiság erkölcsi és etikai ismérveinek kialakítása a fiatalok tudatában”, „a haza iránti hűség és a haza védelmére való készség kialakítása”, valamint „a fiatalok felkészítése az Orosz Föderáció fegyveres erőiben való szolgálatra”.

A fiatalokat az orosz hadseregbe való bevonulásra buzdító hirdetések ellepték a Krímet.

Toborzóplakát a szimferopoli állatkert jegypénztárában
Toborzóplakát a szimferopoli állatkert jegypénztárában

„Ezt azért csinálják, hogy mindenki támogassa a »különleges katonai műveletet« – mondta Emine Ibrajimova aktivista, a Free Crimea civil szervezet tagja a Kremlnek az Ukrajna elleni háborúra alkalmazott eufemizmusát használva. – Nemcsak az iskolákban, hanem minden közintézményben. A helyszíneket ki fogják terjeszteni, és a folyamat élénkülni fog” – mondta.

Szöveg: A Szabad Európa krími szerkesztősége Robert Coalson közreműködésével.
XS
SM
MD
LG