Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin meglepetésútja Mariupolban


Helyiek sétálnak egy lerombolt épület előtt Mariupolban 2023. március 16-án
Helyiek sétálnak egy lerombolt épület előtt Mariupolban 2023. március 16-án

Meglepetésszerű látogatást tett vasárnap Vlagyimir Putyin a háború tépázta kikötővárosban, Mariupolban – jelentette az orosz állami média. Az orosz elnöknek a háború kezdete óta ez volt az első útja a Donyec-medence, a Donbász oroszok által megszállt területein.

Putyin a félsziget Ukrajnától való elcsatolásának kilencedik évfordulóján, szombaton a Krímbe utazott, vasárnap pedig Mariupolba – alig valamivel azután, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék elfogatóparancsot adott ki ellene pénteken háborús bűnök, közelebbről ukrán gyerekek százainak Oroszországba hurcolása miatt. Ő maga egyelőre nem kommentálta nyilvánosan a nagy szimbolikus jelentőséggel bíró lépést, amely még inkább elszigeteli a világtól, de a krími utat sokan dacreakcióként értelmezik.

Mariupol májusban esett el a háború egyik leghosszabb és legvéresebb csatája után. Bevétele Oroszország első jelentős győzelme volt azután, hogy nem sikerült elfoglalnia Kijevet, és inkább Délkelet-Ukrajnára összpontosította erőit. Az Európai Biztonsági és Együttműködési és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint háborús bűnnek minősül az, hogy Oroszország lebombázott a városban egy szülészetet.

Ehhez kapcsolódóan: Elfogatóparancsot adtak ki Putyin ellen Ukrajnával kapcsolatos háborús bűnök miatt

Putyin helikopterrel repült Mariupolba "munkaútjára" – jelentették az orosz hírügynökségek a Kreml alapján. Bejárta a város több kerületét, szóba elegyedett az ott élőkkel. Az orosz elnök soha nem került még ilyen közel a frontvonalhoz "különleges katonai művelete" kezdete óta, míg ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij számos utat tett meg oda, hogy növelje katonái harci kedvét és részt vegyen a stratégia megvitatásában.

Mariupol Nyevszkij kerületében Putyin meglátogatott egy családot az otthonában – jelentette az orosz média. Az új lakónegyedet orosz katonák építették, tavaly szeptemberben költöztek be az első lakók, akik az elnököt kísérő Marat Khusnullin miniszterelnök-helyettes szerint elkezdtek "aktívan" visszatérni otthonaikba. Mariupolnak a háború előtt félmillió lakosa volt, és itt működött Európa egyik legnagyobb acélgyára, a később csatatérré vált Azovsztal.

"A belváros súlyos károkat szenvedett el" - mondta Khusnullin. "Az év végére szeretnénk befejezni az újjáépítést, legalább a homlokzatokét. A város központja nagyon szép." Az orosz médiában megjelent videók szerint Putyin éjszaka autózott a városban és felkereste a filharmónia épületét, melyet állítólag mindössze három hónap alatt állítottak helyre.

Kijevben még nem reagáltak Putyin útjára. Az orosz elnök sajtóhírek szerint ukrajnai hadműveletének legfontosabb parancsnokaival is találkozott, köztük a háborút irányító Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel.

Rendkívüli pillanatokat örökített meg a Navalnijról szóló dokumentumfilm rendezője
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:52 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG