Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szimbolikus értékű Navalnij szövetségeseinek kis győzelme


Választási helyiség Tomszkban
Választási helyiség Tomszkban

A mostani orosz helyi választások fontos tanulságokkal szolgálhatnak a jövőre esedékes parlamenti választásokhoz is. A Berlinben ápolt Alekszej Navalnij szövetségesei elkönyvelhettek pár kisebb győzelmet, ami az ellenzéki stratégia sikerét mutatja.

Helyi választásokat tartottak Oroszországban, kormányzókról, a városi tanácsok tagjairól és a regionális parlamentek képviselőiről dönthettek az emberek. A kormánypárt mindenhol jól szerepelt, azonban a Berlinben ápolt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus szövetségesei is sikert értek el.

Stratégiai szavazás

A stratégiai szavazás jövőre is fontos lehet a parlamenti választásokon. Bár hivatalos eredmény még nincs, a nemrég mérgezéses tünetekkel kórházba szállított, majd Németországba menekített Alekszej Navalnij szövetségesei két orosz városban is sikeresen bekerülhettek a városi tanácsba a helyi választásokon.

A kormánypárt jelöltjei nyerték mind a 18 kormányzóválasztást, és nagyon jól szerepeltek a 11 regionális parlamentben és a 22 városi tanácsban is, ahol most választottak képviselőket. Viszont a kormányzó Egységes Oroszország párt több városban elvesztette a többségét, és Navalnij csapata képviseletet szerzett két városi tanácsban is az előzetes eredmények szerint.

Választás a mérgezés árnyékában

A választásokra három héttel azután került sor, hogy Alekszej Navalnij rosszul lett egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőúton. Német orvosok szerint a politikust azzal a novicsok nevű idegméreggel mérgezhették meg, amit már több másik, az orosz titkosszolgálat számlájára írt merényletkísérletnél is kimutattak.

A Szabad Európa orosz szerkesztőségének összefoglalója szerint Navalnij azért járt Tomszkban, hogy stratégiai szavazásra buzdítsa az ellenzéki szavazókat, azaz – hasonlóan a magyar ellenzék módszeréhez – arra, hogy a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzanak.

A jelek szerint nem voltak eredménytelenek az ellenzék erőfeszítései, igaz a kormányzó Egységes Oroszország országszerte elsöprő győzelmet aratott, mégis két szibériai városban sikerrel bekerültek a városi tanácsba Navalnij szövetségesei.

Győzelem ellenszélben

A győzelem szimbolikus értékű lehet, ugyanis, bár az orosz kormány mindent megtesz, hogy az ellenzéki törekvéseknek ne legyen tere, mégis sikerült bebizonyítani, hogy ennek ellenére is lehetséges a Putyinnal szemben kritikus hangoknak érvényesülniük.

Novoszibirszkben, ahol a választás előtt ismeretlenek egy vegyi anyaggal teli üveget dobtak be az ellenzék helyi irodájába, az előzetes eredmények szerint Szergej Bojkónak, Navalnij egyik szövetségesének sikerült bekerülnie a városi tanácsba.

Tomszkban pedig két ellenzéki jelölt is győztesnek hirdette ki magát a választókörzetében, Xénia Fadejeva és Andrej Fatejev kerülhetnek be a tomszki városi tanácsba.

Szergej Bojko választási plakátja
Szergej Bojko választási plakátja

Nem csak a városiak szavaznak az ellenzékre

Az ellenzéki győzelmeknek plusz jelentőséget ad, hogy nem a hagyományosan liberálisabbnak tartott nagyvárosokban történtek, hanem a vidéki régiókban.

Navalnij szóvivője szerint ez cáfolja azt az elképzelést, hogy csak a városi lakosság támogatja az ellenzéket. „Ez a válasz arra a nyavalygásra, hogy Alekszej nem népszerű a vidéki régiókban. A vidék nagyon is támogatja őt”. A sikerek ráadásul reményt adhatnak az ellenzéknek 2021-re is, amikor az orosz parlament alsó házába, a dumába választanak képviselőket.

Repedések a rendszeren

Egyesek szerint már látszanak a repedések a rendszeren, felmérések azt mutatják, hogy mind Vlagyimir Putyin elnök, mind a kormányzó Egységes Oroszország népszerűsége mélyponton van.

Ennek ellenére a kormánypárt kiemelkedően jól szerepelt a helyi választásokon, még azokon a helyeken is, ahol az ellenzéki jelölteknek sikerült behúzniuk helyeket a tanácsban.

Tomszkban például toronymagasan, a szavazatok több mint 24 százalékával nyert Putyin pártja, viszont a 37 helyből a városi tanácsban a korábbi 21 helyett már csak 11 székben ülhetnek kormánypárti képviselők. Novszibirszkben is 33-ról 22-re csökkent az Egységes Oroszország képviselőinek száma, és Tambov városában is elveszítették a többségüket.

Az okos szavazás lehet a kulcs

A kormánypárt népszerűtlenségét mutatja az is, hogy független megfigyelők szerint a 18 kormányzójelöltből hatan függetlenként indultak. Hasonló módszerhez folyamodtak az Egységes Oroszország jelöltjei már a tavalyi önkormányzati választásokon is például Moszkvában.

Egyébként az ellenzék már a moszkvai önkormányzati választásokon is élt az okos szavazásnak nevezett módszerrel, és nem is sikertelenül, az előzetes várakozásoknál jóval több helyet tudtak megszerezni a moszkvai közgyűlésben.

Az orosz ellenzék, hasonlóan a magyarhoz, egy weblapot hozott létre, ahol az emberek meg tudták nézni, hogy ki az ajánlott ellenzéki jelölt a körzetükben. „A választási kampány tanulsága nagyon egyszerű: a szavazóknak regisztrálniuk kell az okos szavazás weblapján, és az ajánlás szerint leadni a szavazataikat. Ha ügyesen intézzük a dolgot, akkor jövőre az Egységes Oroszország el fogja veszíteni a többségét a parlamentben” – írta egy Facebook-bejegyzésben Ilja Jasin, az orosz ellenzék egyik vezéralakja.

XS
SM
MD
LG