Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin pozitív fejleményeket lát az Ukrajnával folytatott tárgyalásokon


Ukrán egységek egy orosz erők által megszállt település felszabadítására indított művelet közben, Kijev környékén 2022. március 10-én
Ukrán egységek egy orosz erők által megszállt település felszabadítására indított művelet közben, Kijev környékén 2022. március 10-én

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azt mondta, történt némi előrelépés Moszkva Ukrajnával folytatott tárgyalásain, míg a Kreml szerint a konfliktus akkor érhet véget, ha a Nyugat lépéseket tesz a moszkvai aggályok kezelésére.

A nyugati szankciók nem akadályozzák az orosz fejlődést, Oroszország megerősödik – jelentette ki Putyin, amikor a Kremlben találkozott Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel. Hozzátette: gyakorlatilag mindennap zajlanak tárgyalások Ukrajnával.

„Vannak bizonyos pozitív fejlemények, erről tájékoztattak a tárgyalóink” – mondta Putyin.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön tárgyalt Dmitro Kuleba ukrán kollégájával Törökországban. Ez volt a konfliktus kezdete óta a legmagasabb szintű találkozó, ahol azonban nem történt áttörés.

Ukrajna orosz inváziója már több ezer halálos áldozatot követelt, több mint kétmillió ember kényszerült elhagyni az otthonát, valamint felerősödött az Oroszország és az Egyesült Államok közötti jelentősebb konfrontáció veszélye.

Amerikai hírszerzők szerint Oroszországot meglepte az erős ukrán ellenállás és a Nyugat által bevezetett gazdasági szankciók súlyos hatása. Moszkva ugyanakkor egyelőre semmi jelét nem mutatja annak, hogy irányt váltana.

Lukasenko azt mondta Putyinnak, hogy mindketten abból a szovjet generációból származnak, amelyek szankciókat szenvedtek el, de a Szovjetunió jól fejlődött.

„Igazad van – mondta erre Putyin. – A Szovjetunió teljes ideje alatt szankciók alatt élt, de fejlődött és óriási eredményeket ért el” – tette hozzá az orosz elnök.

Reménykedjünk

A Kreml pénteken közölte, hogy akkor érhet véget az ukrajnai konfliktus, ha a Nyugat lépéseket tesz a már többször megismételt orosz aggodalmak kezelése érdekében, a kelet-ukrajnai civilek elleni gyilkosságok és a NATO keleti bővítése ügyében.

„Megoldást kell találnunk erre a két kérdésre. Oroszország konkrét követeléseket fogalmazott meg Ukrajna felé, hogy megoldja ezeket a kérdéseket” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Újságírói kérdésre, hogy miként érhet véget a válság, Peszkov ismertette Oroszország álláspontját, és azt mondta: szerinte Ukrajna az Egyesült Államokkal és az Európai Unió országaival tárgyal Moszkva követeléseiről.

„Reménykedjünk. Ennek meg kell történnie. Akkor minden befejeződik” – fogalmazott a Kreml szóvivője.

XS
SM
MD
LG