Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb szankciók esetén Moszkva kész megszakítani a kapcsolatot az EU-val


Rendőrök visznek egy tüntetőt Oroszországban egy Alekszej Navalnij mellett tartott tiltakozáson. 2021. január 31.
Rendőrök visznek egy tüntetőt Oroszországban egy Alekszej Navalnij mellett tartott tiltakozáson. 2021. január 31.

Újabb szankciók esetén Oroszország kész megszakítani a kapcsolatot az Európai Unióval – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken.

Szergej Lavrov azokra az értesülésekre reagált így, amelyek szerint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus bebörtönzése miatt az EU heteken belül beutazási korlátozásokat és vagyonbefagyasztást rendelhet el Vlagyimir Putyin elnök több közeli szövetségesével szemben.

Mint mondta, ha azt látják, hogy az esetleges újabb büntetőintézkedések „kockázatokat teremtenek” a gazdaság számára, akkor megtörténhet a szakítás. "Természetesen nem akarunk elszigetelődni a világtól, de készen kell állnunk erre. Ha békét akarsz, készülj a háborúra!" – mondta a Szolovjov LIVE nevű YouTube-csatornán.

Az orosz diplomácia vezetője úgy vélekedett, a fenyegetések nem Navalnijról szólnak, hanem a Nyugat összehangolt fellépésének részei „Oroszország agresszív elrettentése” érdekében. „Nem kedvelnek minket, mert megvan a saját elképzelésünk arról, hogy mi folyik a világban” – fogalmazott.

Feszültségekkel teli kapcsolat

Ezzel párhuzamosan a moszkvai külügyminisztérium „egyenlő és kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre” szólította fel az Európai Uniót. A német külügyi tárca zavarba ejtőnek és érthetetlennek nevezte Lavrov kijelentéseit.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken arról számolt be, hogy az országnak készen kell állnia a kritikus infrastruktúrák bármely elemének helyettesítésére, amennyiben azt a külföldi szankciók szükségessé teszik.

Oroszország és a Nyugat között rendkívül feszült a kapcsolat a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget 2014-es annektálása óta. Ezt súlyosbította Navalnij megmérgezése, majd letartóztatása, illetve ezt megelőzően például a Szergej Szkripal orosz-brit kettős ügynök és lánya elleni feltételezett gyilkossági kísérlet Nagy-Britanniában.

Mit várhat most Navalnij és az orosz ellenzék?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:08 0:00

Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte Putyin utasítására végrehajtott megmérgezését követően lábadozott. A Kreml tagadja, hogy bármi szerepe lett volna az ügyben, amely szerintük a nyugati titkosszolgálatok műve.

Julija Navalnaja, az ellenzéki politikus felesége rövid őrizetbe vételét követően Frankfurtba repült, ami annak a jele lehet, hogy veszélyben érzi magát Oroszországban. A Der Spiegel című német lap bennfentes forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a nő „magánügyben” érkezett az országba.

Készült a Reuters tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG