Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin titkos vonatában is járt az elnök elit biztonsági csapatának disszidens háborúellenes tisztje


Gleb Karakulov, a Putyin közvetlen környezetében szolgáló FSZO disszidált tisztje
Gleb Karakulov, a Putyin közvetlen környezetében szolgáló FSZO disszidált tisztje

Október 14-én Gleb Karakulov orosz mérnök a feleségével és kislányával felült egy Kazahsztánból Törökországba tartó repülőgépre. Kikapcsolta a telefonját, hogy kizárja a sürgető, dühös üzenetek tömkelegét, búcsút intett oroszországi életének, és megpróbálta lenyugtatni vágtázó pulzusát.

Nem egy átlagos orosz disszidensről van szó. Karakulov Vlagyimir Putyin elnök titkos elit személyi biztonsági szolgálatának tisztje volt – azon kevés oroszok egyike, akik megszöktek és a nyilvánosság elé álltak, és akiknek van rangjuk, valamint ismerik Putyin életének intim részleteit és potenciálisan titkos információkat.

Karakulov, aki a biztonságos kommunikációért volt felelős, azt mondta, hogy az Oroszország ukrajnai inváziójával szembeni erkölcsi ellenállás és félelme, hogy meghalhat a háborúban, késztette arra, hogy a saját magát és családját fenyegető kockázatok ellenére kitálaljon.

„Az elnökünk háborús bűnös lett – mondta. – Itt az ideje, hogy véget vessünk ennek a háborúnak, és ne hallgassunk tovább.”

Karakulov beszámolója összességében megegyezik azokkal a leírásokkal, amelyek az orosz elnököt egykor karizmatikus, de egyre inkább elszigetelt vezetőként festik le, aki nem használ mobiltelefont vagy internetet, és ragaszkodik ahhoz, hogy bárhová megy is, nézhesse az orosz állami televíziót.

Bunker Kazahsztánban

A volt tiszt részleteket közölt arról is, hogy Putyin paranoiája a jelek szerint tovább mélyült, amióta 2022 februárjában úgy döntött, hogy megtámadja Ukrajnát. Putyin most már kerüli a repülést, inkább egy speciális páncélozott vonaton utazik – mesélte. Októberben egy biztonságos kommunikációs vonallal felszerelt bunker kialakítását kérte a kazahsztáni orosz nagykövetségen – ez volt az első ilyen jellegű kérése, amelyről Karakulov hallott.

Egy olyan disszidálás, mint Karakulové, „nagyon nagy érdeklődésre tart számot” – mondta egy NATO-ország biztonsági szakértelemmel rendelkező tisztviselője, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt, tekintettel arra, mennyire kényes kérdésről van szó.

„Ez nagyon komoly csapás magára az elnökre nézve, mert rendkívül fontos számára a saját biztonsága, és most ez került veszélybe” – mondta.

A Kreml nem reagált a kommentárra vonatkozó megkeresésekre. Karakulov apja és testvére sem válaszolt megkeresésünkre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vonattal halad át a kercsi hídon 2019. december 23-én
Vlagyimir Putyin orosz elnök vonattal halad át a kercsi hídon 2019. december 23-én

A Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSZO) elnöki kommunikációs osztályának egyik egysége mérnökeként Karakulov volt felelős az orosz elnök és a miniszterelnök biztonságos kommunikációjának kiépítéséért, bárhová is utaztak. Bár nem volt Putyin bizalmasa, Karakulov éveket töltött a szolgálatában, 2009-től 2022 végéig szerfelett közelről figyelhette.

Karakulov, felesége és gyermeke biztonságos helyre vonult, nem lehetett közvetlenül beszélni velük a biztonsági korlátozások miatt.

Mélyrehatóan ellenőrizték, valódi-e a szökött tiszt

A Dossier Center, egy londoni székhelyű oknyomozó csoport, amelyet Mihail Hodorkovszkij orosz ellenzéki személyiség finanszíroz, több interjút készített Karakulovval. Az interjúk több mint hatórányi videóját és átiratát megosztották az Associated Press-szel (AP), valamint a DR dán műsorszolgáltatóval, az SVT svéd televízióval és az NRK norvég műsorszolgáltatóval.

A Dossier Center megerősítette Karakulov útlevelének és FSZO-igazolványának hitelességét, valamint összevetette életrajzának részleteit az orosz kormányzati nyilvántartásokkal, kiszivárgott személyes adatokkal és a közösségi médiában közzétett bejegyzésekkel, amelyeket az AP mind leellenőrzött.

Az AP ezenfelül három amerikai és európai forrással is megerősítette Karakulov személyazonosságát és személyes adatait, beleértve az útlevélszámot, a születési dátumot és helyet, két bejelentett lakcímet, valamint a családtagok nevét és életkorát. Az AP nem tudta ellenőrizni a disszidálás minden részletét.

Az AP azt is megerősítette, hogy Karakulov körözöttként szerepel az orosz belügyminisztérium bűnügyi gyanúsítottak nyilvános adatbázisában. A minisztérium október 26-án indított büntetőeljárást Karakulov ellen katonai mozgósítás idején történt dezertálás miatt a Dossier Center által megszerzett és az AP által látott dokumentumok szerint.

A Szövetségi Védelmi Szolgálat az orosz biztonsági szolgálatok egyik legtitkosabb ága.

„Még akkor sem beszélnek, amikor kilépnek, de az elnök és a miniszterelnök magánéletéről sok részletet tudnak” – mondta Katya Hakim, a Dossier Center vezető kutatója.

Putyin nem feltűnő vonatára is feljutott

Karakulov egy előretolt csapat tagjaként mozgott, gyakran annyi speciális kommunikációs felszereléssel, hogy az egy Kamaz teherautót is megtöltött. Elmondása szerint több mint 180 utat tett meg az orosz elnökkel. A széles körben elterjedt feltételezésekkel ellentétben úgy tűnik, Putyin jobb formában van, mint legtöbb kortársa, csak néhány utat mondott le betegség miatt.

A miniszterelnökkel ellentétben Putyin nem igényel biztonságos internet-hozzáférést az útjain, mondta Karakulov.

„Soha nem láttam őt mobiltelefonnal – mondta. – Minden információt a hozzá közel álló emberektől kap, vagyis egyfajta információs vákuumban él.”

Karakulov munkája során luxusszállodákba, kubai tengerparti üdülőhelyekre, jachtokra és egy speciális, az orosz elnök számára felszerelt páncélozott vonat fedélzetére is eljutott.

Putyin vonata úgy néz ki, mint bármelyik másik. Szürkére van festve piros csíkkal, hogy elvegyüljön a többi oroszországi vonat között. Karakulov szerint Putyinnak nem tetszett, hogy a repülőgépeket nyomon lehet követni, inkább a feltűnést nem keltő, jellegtelen vasúti kocsit választotta.

„Megértem, hogy fél” – fejtette ki.

Karakulov szerint Putyin a 2022. februári ukrajnai inváziót megelőzően kezdte el rendszeresen használni a vonatot. Még tavaly is ragaszkodott a szigorú Covid–19-ellenes intézkedésekhez, és az FSZO alkalmazottai kéthetes karanténban váltották egymást, hogy mindig legyen egy olyan csoport, amelyiknek engedélye van, hogy egy vonaton utazzon Putyinnal.

„Klónozott” irodák

Karakulov és egy orosz médium korábbi tudósítása szerint Putyin több helyszínen is ugyanolyan irodát rendezett be az íróasztalig és a falikárpitokig megegyező részletekkel. Amíg a hivatalos jelentések néha azt írják, hogy az egyik helyen van, valójában egy másik helyen tartózkodik. (Ezt szemfüles megfigyelők már kiszúrták a pandémia idején, amikor rájöttek, hogy Szocsiban van egy „klónozott” irodája).

Amikor Putyin Szocsiban tartózkodott, a biztonsági tisztviselők szándékosan úgy tettek, mintha elutazna, odahozatták a repülőgépet és körbementek az autókonvojjal, miközben valójában Putyin ott maradt - mondta Karakulov.

„Úgy gondolom, ez kísérlet a hírszerzők összezavarására, másodszor pedig azért teszik, hogy ne történjen merényletkísérlet” – mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a novo-ogarjovói rezidencián lévő irodájában Hszi Csin-ping kínai elnökkel beszélget. Most megszökött volt biztonsági tisztje szerint több városban is felépítették irodája pontos mását
Vlagyimir Putyin orosz elnök a novo-ogarjovói rezidencián lévő irodájában Hszi Csin-ping kínai elnökkel beszélget. Most megszökött volt biztonsági tisztje szerint több városban is felépítették irodája pontos mását

Karakulov disszidálása meglepő fordulat volt egy hazafias katonai hagyományokkal rendelkező család számára. Karakulov apja egykori katona, bátyja pedig önkormányzati tisztviselő.

Karakulov elmondta, hogy nem tudta elmesélni szüleinek kiábrándultságát, mert a sokévnyi orosz állami televízió teljesen átformálta a gondolkodásukat. Ezért sohasem mondta nekik, hogy távozni fog az országból.

Ugyanakkor tagadja, hogy hazafiatlan lenne, és másokat is arra buzdított, hogy törjék meg a hallgatást a háború megállítása érdekében.

„A hazafiság az, amikor szereted a hazádat – jelentette ki. – Ebben az esetben a hazánkat kell megmenteni, mert valami őrült és szörnyű dolog történik.”

Az AP jelentése nyomán.
XS
SM
MD
LG