Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rádióinterjúja miatt évekre rács mögé kerül egy volt egyetemi professzor Belaruszban


Natalja Dulina a belarusz fővárosban 2021. május 17-én
Natalja Dulina a belarusz fővárosban 2021. május 17-én

Három és fél év börtönbüntetésre ítélték a Minszki Állami Nyelvészeti Egyetem egykori munkatársát egy rádióinterjúja miatt, amelyben a belarusz demokrácia felszámolásáról beszélt.

Az illetékes törvényszék pénteken hirdette ki döntését Natalja Dulina ügyében, akit bűnösnek találtak „szélsőséges tevékenység” segítésében és a közrend megzavarását célzó akciók szervezésében.

Helyszíni beszámolók szerint az olasz tanszék korábbi professzora hátrabilincselt kézzel, de mosolyogva hallgatta a verdiktet, majd azt mondta, hogy „beköszönt még a tavasz”.

Ehhez kapcsolódóan: Bebörtönözték a Szabad Európa hat újságíróját Belaruszban

Dulina ellen azt követően indult eljárás, hogy tavaly interjút adott az Euroradiónak, amelyben az ország független médiájának és demokratikus intézményeinek felszámolásáról beszélt.

Ez már a harmadik hasonló ügy a közelmúltból. Nemrégiben Jahor Lebjadok katonai szakértőre öt év szabadságvesztést rótt ki a bíróság, amiért egy, az országban szélsőségesnek nyilvánított, független sajtóorgánumnak adott interjút, Darja Loszikra, a Szabad Európa bebörtönzött újságírójának feleségére pedig két évet.

Ehhez kapcsolódóan: Két év börtönt kapott Belaruszban a Szabad Európa bebörtönzött újságírójának felesége

Helyi jogvédők szerint jelenleg harminckét újságíró van rács mögött a kelet-európai országban, közülük egyesek még az ítélethirdetésre várnak.

Belaruszban a 2020. augusztusi, elcsalt elnökválasztást követően hónapokon át tömegtüntetéseken követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, nagyjából 35 ezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is börtönben vannak. A hatóságok azóta tűzzel-vassal próbálják irtani az ellenvéleményeket, a másként gondolkodók ellen szigorúan fellépnek, csírájában akarják elfojtani az ellenzéki mozgalmakat.

XS
SM
MD
LG