Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ráfordultak a jelöltek az elnökválasztási kampány hajrájára


Donald Trump Nebraska államban kampányol 2020. október 27-én.
Donald Trump Nebraska államban kampányol 2020. október 27-én.

Egy hét van a választások napjáig, az elnökjelöltek tovább kampányolnak az úgynevezett "csatatérállamokban". Eddig soha nem látott számban éltek az amerikaiak a korai szavazás lehetőségével. Egyes mérsékelt republikánusok is Bident támogatják.

Joe Biden demokrata elnökjelölt az egység fontosságáról beszélt a Georgia államban tartott kampányrendezvényén október 27-én, a jelölt azt reméli, hogy sikerül elnyernie az államot, ahol legutóbb Donald Trump lett a győztes, de most a felmérések szerint nagyon szoros lehet a verseny.

Egy héttel a választások előtt Donald Trump továbbra is nyaktörő tempót diktál a kampányban, az elnök abban a három középnyugati államban tart kampánygyűléseket, amelyek a választási győzelem kulcsai lehetnek.

Joe Biden minden amerikai elnöke lenne

Georgiaban 1992 óta nem sikerült a demokratáknak győzniük, azonban idén megvan rá az esély, és Biden azon igyekszik, hogy elnyerje az államot és népszerűsítse a demokrata szenátorjelölteket is. „Büszke demokrataként indulok az elnökségért, de amerikai elnökként fogok kormányozni” – mondta a korábbi alelnök egy kampánygyűlésen Warm Springsben.

A gyűlést Franklin Delano Roosevelt volt elnök hétvégi házánál tartották, ő volt az a demokrata elnök, aki a nagy gazdasági világválság és a második világháború alatt az országot vezette.

„Együtt fogok dolgozni a demokratákkal és a republikánusokkal. Ugyanolyan keményen fogok azokért is dolgozni, akik nem támogatnak, mint azokért, akik támogatnak. Ez az elnök munkája. Az a kötelessége, hogy mindenkiről gondoskodjon” – mondta Biden a kampányeseményen.

Joe Biden Georgia államban kampányol 2020. október 27-én.
Joe Biden Georgia államban kampányol 2020. október 27-én.

Mérsékeltebb republikánusok is beálltak Biden mögé

A demokraták elnökjelöltje ezután egy autós gyülekezőt tartott Atlantában, a város kulcsfontosságú lehet Georgia államban, sok afroamerikai él ugyanis ott, akik Biden reményei szerint nagy számban rá szavaznak majd, és segítenek neki megnyerni az államot.

Biden kampányának lökést adott az is, hogy 20 korábbi republikánus államügyész egy nyílt levélben azzal vádolja Trumpot, hogy veszélyt jelent a jogállamiságra. „Úgy hisszük, hogy Donald Trump elnöksége veszélyt jelent a jogállamiságra az országunkban” – írták a korábbi ügyészek, akik támogatásukról biztosították Joe Bident.

Nem ez a levél volt az első eset, hogy a republikánusok mérsékeltebb szárnyának tagjai kihátrálnak Donald Trump mögül és beállnak Joe Biden mögé. Hogan Gidley, Trump kampányszóvivője azt mondta, „senkinek nem kellene meglepődnie azon, hogy az establishment-párti elitisták Joe Bident támogatják.”

Tömegével élnek a korai szavazással

Trump Nebraskában, Michiganben és Wisconsinban tart kampánygyűléseket. Michiganben és Wisconsinban szoros versenyben ugyan, de Trump nyert 2016-ban. A közvélemény-kutatások szerint viszont most Joe Biden az esélyesebb jelölt ezekben az államokban.

Már több mint 68,5 millió ember leadta a szavazatát a választások előtt az országban, ez majdnem a fele a 2016-ban leadott összes szavazatnak. A várhatóan történelmi rekord a korai szavazatok számában egyfelől azt tükrözi, hogy az amerikaiaknak fontos a választás, amelynek nagy tétje van, másfelől azt is mutatja, hogy az emberek tartanak a járványtól, próbálják elkerülni az esetleges koronavírus-fertőzést is.

Idén a demokraták nagyobb számban élnek a korai szavazás lehetőségével, mint a republikánusok a Floridai Egyetem U.S. Elections Projectjének adatai szerint. Miközben az országos szintű felmérések többsége Joe Bident hozza ki esélyesebbnek, és sok kulcsfontosságú államban is az ő győzelmét jósolják, Donald Trump és csapata abban reménykedik, hogy az elnök támogatói majd a választás napján jelennek meg nagy számban az urnáknál a "csatatérállamokban".

Az elnökség elnyeréséhez 270 elektori szavazatra van szüksége a jelölteknek, amelyeket nem szavazatszám, hanem az elnyert államok alapján osztanak ki. A választás utolsó hetében egyre nagyobb az aggodalom a koronavírus miatt, mivel a fertőzésszámok egyre emelkednek az országban, és azon belül is főleg a középnyugati régióban.

Joe Biden a kampányában főleg Trump járványkezelésére fókuszált, miközben magát egy biztos kezű politikusnak állította be, aki képes vezetni a nemzetet. Trump más témákkal próbálja megnyerni magának a szavazókat, és Bidenről azt állítja, hogy veszélyt jelent az ország gazdasági felépülésére.

Készült az AP, a dpa és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG