Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népszava: A köztársasági elnöki kegyelmet kapó Budaházy György is rajta lehet az USA repüléstilalmi listáján


Budaházy György 2011. március 2-i budapesti bírósági tárgyalásán
Budaházy György 2011. március 2-i budapesti bírósági tárgyalásán

Egy korábban kiszivárgott listáról van szó, amelyen Budaházy György, valamint egy kivétellel a 2016-os úgynevezett Hunnia-per szinte összes vádlottja és a per egyik tanújának neve is szerepel – írja a Népszava.

Ezt a listát az FBI Terroristaátvilágító Központja vezeti. Azok kerülnek rá, akik az FBI szerint veszélyt jelenthetnek a polgári légi közlekedés és az Egyesült Államok biztonságára.

A több mint egymillió nevet tartalmazó nyilvántartás egy korábbi változatáról van szó, amely egy nemzetközi oknyomozóújságíró-szervezet révén került a Népszavához, és amelyről korábban a hvg.hu is beszámolt. Azt azonban nem sikerült megállapítani, hogy az érintettek továbbra is szerepelnek-e az adatbázisban.

Ehhez kapcsolódóan: „Nem én loptam szét az országot” – Csintalan Sándor, aki a Fidesz után újból belépett az MSZP-be

Budaházy Györgyöt és társait az úgynevezett Hunnia-perben ítélték el egyebek mellett terrorizmusért. Az évekig húzódó ügy 17 vádlott ellen indult, közülük Budaházyt és 14 társát 2016-ban bűnösnek is találták első fokon. Az ügyészség súlyosabb, a védők enyhébb büntetésért fellebbeztek.

Az eljárást végül meg kellett ismételni, mert a Fővárosi Ítélőtábla 2018-ban hatályon kívül helyezte az ítéletet. Súlyos gondokat találtak ugyanis az eljárással kapcsolatban, például alaptalanul zárták ki a nyilvánosságot az ügyben.

Az új eljárásban aztán Budaházyt 17 év börtönre ítélték 2022 márciusában, és több társa is tíz évnél hosszabb szabadságvesztést kapott. Ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt, Novák Katalin köztársasági elnök áprilisban, Ferenc pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet Budaházy Györgynek és bűntársainak.

Az amerikai kormányzat illetékes szóvivője nem tudta sem megerősíteni, sem cáfolni a Népszavának, hogy konkrét személyek rajta vannak vagy sem az aktuális névjegyzéken. Budaházy György egyébként ott volt az idei tusványosi rendezvényen. A HVG-nek azt mondta, először jár külföldön az elnöki kegyelem óta.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG