Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem egyértelmű, hogy ki lőtte ki a Lengyelországban becsapódó rakétát


Felszálló füst a Przewodowhoz képest szomszédos Nowosiolskiból fényképezve, 2022. november 15-én. A közösségi médiából származó képet a Reuters hitelesnek ítélte meg.
Felszálló füst a Przewodowhoz képest szomszédos Nowosiolskiból fényképezve, 2022. november 15-én. A közösségi médiából származó képet a Reuters hitelesnek ítélte meg.

Lengyelország keleti felében, Przewodow falu mellé rakéta csapódott november 15-én, miután az orosz sereg nagy mennyiségű rakétával támadta szinte egész Ukrajnát. A lengyel hatóságok az orosz támadókat gyanították a náluk becsapódó rakéta hátterében is, az USA adatai szerint viszont valószínűbb, hogy egy eltévedt ukrán légelhárító-rakéta lehetett a hibás. A NATO és a G7 országai közösen mérik fel a helyzetet.

November 15-én, kedden délután rakéta csapódott be a lengyel-ukrán határtól nagyjából 6,5 kilométerre fekvő Przewodow lengyel falu külterületére. A rakéta megölt két helyi lengyel állampolgárt.

Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy pontosan kitől és honnan érkezett a rakéta. De az eddig megismerhető adatokból valószínűtlennek tűnik, hogy szándékos támadás ért volna egy NATO-tagországot. Lengyelország mindenesetre megemelte a készültségi szintjét, a NATO és a G7 országai pedig november 16-án azonnal megbeszéléseket tartanak a helyzet és a közös reakció tisztázására, írja a CNN.

Kapcsolódó: További azonnali nemzetközi reakciókaat itt olvashat.

A lengyel falu mellett két robbanást jelentettek, de csak egy rakéta csapódhatott be a hírek szerint. Erről a rakétáról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a lengyel külügy szerint orosz gyártmányú lehetett.

Viszont az orosz-ukrán háborúban mindkét fél mindkét nagy mennyiségben használ orosz, sőt még szovjet gyártmányú eszközöket is.

 Az ukrán tüzérek náluk is idősebb fegyverekkel harcolnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:33 0:00

A rakéta Putyin legújabb rakétázási hulláma közben csapódott be, melynek során szerte Ukrajnában rakétákkal támadták a városokat és az energetikai létesítményeket. Többek közt a legnyel határtól 80 kilométerre lévő Lviv városát is több találat érte. Egy nem tisztázott eredetű találat után a Barátság-kőolajvezeték is egyelőre leállt, amin a Mol vásárolhat jelenleg kiugróan olcsó orosz olajat.

A NATO egyik repülője észlelte, hogy a rakéta belépett a lengyel légtérbe, és adatokat is szolgáltatott a védelmi szövetségnek. Nem tudni, hogy ez alapján-e, de Joe Biden amerikai elnök a röppályára hivatkozva "valószínűtlennek" nevezte, hogy a rakétát az oroszok lőtték volna ki. De pusztán előzetes információk alapján, a nyomozás befejezése előtt nem kívánt ennél bővebben nyilatkozni.

Az AP hírügynökség amerikai katonai forrása szerint is esélyesebbnek tűnik, hogy egy eltévedt ukrán légelhárító rakéta okozta a tragédiát. Kedden az ukrán és az orosz fél is a másikat okolta a Lengyelországban becsapódó rakéta ügyében.

Mindenesetre a szerdán délelőtt 10-től kezdődő NATO-megbeszélésen összes elérhető adatot mérlegelni tervezik az országok képviselői . Emellett Joe Biden és Rishi Sunak brit miniszterelnök is "barbárnak" ítélte meg az Ukrajna elleni legújabb orosz bombázásokat.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG