Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rakétacsapás érte a fekete-tengeri orosz hadiflotta főhadiszállását


A fekete-tengeri orosz hadiflotta főhadiszállása
A fekete-tengeri orosz hadiflotta főhadiszállása
Minden jel szerint sikeres rakétatámadást hajtottak végre az ukrán erők az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli főhadiszállása ellen a megszállt Krím félszigeten.

Az orosz védelmi minisztérium Telegramon azt írta, hogy a hadsereg egyik tagja eltűnt, miután a várost cirkálórakéták támadták meg. A tárca előzőleg azt jelentette, hogy egy katona meghalt, de később frissítette közleményét.

„Az orosz légvédelmi rendszerek öt rakétát lőttek le, miközben visszaverték a Szevasztopol elleni támadást – közölte a minisztérium. – A cirkálórakéták támadásában megsérült a Fekete-tengeri Flotta főhadiszállásának történelmi épülete.”

A Szabad Európa ukrán szerkesztőségének területi irodája, a Crimea.Realities szeptember 22-én arról számolt be, hogy három erőteljes robbanás hallatszott az orosz haditengerészet nagy kikötőjének otthont adó városban.

A közösségi médiában feltűnt képeken nagy füstfelhők láthatók a kikötő felett. Az egyik fotó azt mutatja, hogy súlyos károk keletkeztek egy épületben, amely állítólag a Fekete-tengeri Flotta ugyancsak a kikötőben található főhadiszállása.

Mihail Razvozsajev, a 2014-ben Moszkva által illegálisan elfoglalt és annektált ukrán félsziget Oroszország által beiktatott kormányzója Telegram-bejegyzéseinek sorozatában közölte, hogy legalább egy, az „ellenség” által kilőtt rakéta eltalálta a főhadiszállás épületét.

Razvozsajev arra figyelmeztette a félsziget délnyugati csücskében fekvő város lakóit, hogy „lehetséges egy újabb támadás”, és arra buzdította őket, hogy maradjanak az otthonukban, ne próbáljanak eljutni a városközpontba. Ott ugyanis lezárták az utakat – tette hozzá.

„Akik a flottaparancsnokság közelében vannak, menjenek az óvóhelyekre, ha meghallják a szirénát” – írta. Razvozsajev arról is hírt adott, hogy a tűzoltók a támadás helyszínén vannak, és további mentőegységek is oda tartanak. Legutóbbi bejegyzésében közölte, hogy a helyzetet „ellenőrzésük alatt tartják”, és minden házat átvizsgálnak, hogy megállapítsák, esett-e bennük kár.

Razvozsajev, aki arra kérte a lakosságot, hogy ne tegyenek közzé fotókat vagy videókat a közösségi oldalakon, további részleteket nem közölt, és nem szólt áldozatokról sem.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij újabb támogatást kapott Bidentől, de kételyekkel is szembesült Washingtonban

Az ukrán hadsereg időközben Telegram-oldalán bejelentette: az ukrán erők követték el az általuk sikeresnek minősített támadást, amely egy nappal azután történt, hogy orosz tüzérségi lövedékek és rakéták záporoztak Ukrajna városaira, és legalább öt embert megöltek.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szeptember 22-én arról beszélt, hogy Oroszország a tél beállta előtt újraindította rendszeres légicsapásait az ukrán energia-infrastruktúra ellen, de az ország most felkészült erre.

„Úgy látjuk, hogy az energiaterror ebben a fűtési szezonban is újraindul – idézte Smihalt az Interfax-Ukrajna. – Sokkal jobban felkészültünk és erősebbek vagyunk, mint tavaly voltunk.”

A Krím félsziget másik részén, amelynek visszafoglalása az ukrán ellentámadás stratégiai célja a megszállt keleti és déli területek visszafoglalása érdekében, szeptember 22-én két alkalommal is leállították a forgalmat a Krími hídon.

A félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd, amely az orosz haderő kulcsfontosságú ellátási útvonala, gyakori célpontja az ukrán támadásoknak.

XS
SM
MD
LG