Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij újabb támogatást kapott Bidentől, de kételyekkel is szembesült Washingtonban


Az ukrán és az amerikai elnök a Fehér Házban 2023. szeptember 21-én
Az ukrán és az amerikai elnök a Fehér Házban 2023. szeptember 21-én

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Washingtonba látogatott, hogy segítséget kérjen az Oroszország elleni küzdelemhez. Meleg, támogató szavakat és fegyverekre vonatkozó ígéreteket kapott Joe Bidentől, de a segélyek megszakítását sürgető szkeptikus republikánusokkal is szembetalálta magát.

„Önökkel vagyunk és önökkel maradunk” – mondta Biden az ukrán elnöknek, miután vezető munkatársaik a Fehér Házban találkoztak, hogy megbeszéljék Zelenszkij igényét még több fegyverre az orosz invázió visszaszorításához.

Zelenszkij a védjegyének számító olajzöld katonai ingben jelent meg, és azt mondta: „Most pontosan megvan az, amire katonáinknak szükségük van”, miután Biden bejelentett egy új amerikai katonai segélycsomagot, benne modern légvédelmi fegyverekkel.

De a színfalak mögött – határozott kézfogások a nagy íróasztalnál és szolidaritás az Ovális Irodában – húzódik a tény, hogy Zelenszkij második washingtoni útja sokkal nehezebb volt az elsőnél.

Miközben decemberi látogatásán hősnek kijáró fogadtatásban részesült, Zelenszkij most azzal töltötte az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusában zárt ajtók mögött tartott találkozóit, hogy kétségbeesetten próbálta leküzdeni a növekvő fásultságot, amelyet a republikánusok mutatnak a háborúval kapcsolatban.

A keményvonalas republikánusok azzal fenyegetőznek, hogy nem szavazzák meg a demokrata Biden újabb, 24 milliárd dolláros ukrajnai segélycsomagját, amely annak az elkeseredett költségvetési harcnak a részévé vált, amely az amerikai kormányzat leállásához vezethet.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb légvédelmi rendszereket sürget Ukrajnának a Pentagon vezetője Ramsteinben

Nincs alternatíva

Biden Zelenszkij mellett állva azt mondta, hogy „nincs alternatívája” Ukrajna pénzügyi támogatásának, hozzátéve, hogy „számít az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának helyes döntésére”.

Zelenszkij később az Országos Levéltárban tartott beszédében közölte: „Biztosítottam Biden elnököt arról, hogy mi Ukrajnában nem adjuk fel, és ő biztosított arról, hogy Amerika velünk lesz, ameddig csak kell.”

Az amerikai elnök azt mondta, hogy az első amerikai M1 Abrams tankok jövő héten érkeznek meg Ukrajnába, növelve a haderejét, miközben az ukrán ellentámadás lassan halad előre az oroszok ellen.

A legújabb amerikai csomag Ukrajna légvédelmi képességét is erősítené, ami döntő fontosságú, amikor az országnak ismétlődő orosz rakéta- és dróntámadásokkal kell szembenéznie.

Zelenszkij csütörtök este a kanadai Ottawába érkezett, előre be nem jelentett látogatásra. Pénteken találkozik Justin Trudeau miniszterelnökkel és Kanada nagy ukrán közösségének tagjaival, valamint beszédet mond a parlamentben.

Az ukrán vezető közvetlenül az orosz rakétacsapások újabb hulláma után érkezett Washingtonba. Ez országszerte több várost is érintett, és Herszonban legalább három embert megölt, másutt pedig sokakat megsebesített.

Zelenszkij megköszönte Bidennek „azt a létfontosságú segítséget, amit az Egyesült Államok nyújt az orosz terror, valós terror leküzdéséhez.”

Washington megnyerésére irányuló törekvései részeként Zelenszkij ellátogatott a Pentagonba, ahol megkoszorúzta a 2001. szeptember 11-i támadások áldozatainak emlékművét.

Mindazonáltal csalódásként érte, hogy Biden egyelőre elutasította a nagyobb hatótávolságú ATACMS rakétákra vonatkozó kérését, amelyek akár háromszáz kilométeres távolságból is képesek csapásmérésre – közölte a Fehér Ház.

Ehhez kapcsolódóan: Kimerültség és remény: egy harcedzett zászlóalj ellenállása Ukrajna déli frontján

Biankó csekk

Zelenszkij látogatásának legfontosabb része vitathatatlanul a mélyen megosztott kongresszusban tett vizit volt.

A Republikánus Pártot uraló kemény jobboldali frakció egyre határozottabban ragaszkodik ahhoz, hogy el kell zárni a segélycsapot, miután a kongresszus már százmilliárd dollárnyi segélyt hagyott jóvá, amelyből 43 milliárd dollárt fegyverek tesznek ki.

Különösen visszafogottan üdvözölte Zelenszkijt a Capitol Hillen a képviselőház republikánus elnöke, Kevin McCarthy, akinek nehezére esett elrejtenie a párton belüli civakodást az Egyesült Államok ukrajnai költekezése miatt.

Egyes republikánusok szerint a pénznek jobb helye volna, ha az Egyesült Államok határainak biztonságára költenék, és az ukrán ellentámadás üteme is aggasztja őket, ráadásul úgy vélik, hogy az ukrajnai korrupció miatt a pénz kárba vész.

A kételyeket Donald Trump volt elnök és valószínű 2024-es elnökjelölt üzenetei táplálják, aki ellenzi az újabb segélyeket, és gyakran fejezte ki csodálatát az orosz elnök, Vlagyimir Putyin iránt.

Ez a tendencia a szenátusban ülő, inkább Ukrajna-barát republikánusok egy részét is elérte. Roger Marshall szenátor azt mondta, hogy a kongresszusnak nem kellene „új biankó csekket küldenie Zelenszkijnek”.

A szenátus demokrata vezetője, Chuck Schumer, aki Biden Ukrajna-barát politikájának egyik fő támogatója, közölte: Zelenszkij azt mondta neki, hogy „ha nem kapjuk meg a segélyt, elveszítjük a háborút”.

Készült az AFP összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG