Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rakétatámadások Dél-Ukrajnában, dróncsapások Nyugat-Oroszországban


Pilóta nélküli repülőgépet irányító ukrán katona Zaporizzsjában 2023. augusztus 4-én
Pilóta nélküli repülőgépet irányító ukrán katona Zaporizzsjában 2023. augusztus 4-én

Az oroszországi Kurszki terület több településén megszakadt az energiaellátás a dróntámadás miatt, miközben megrongálódott az infrastruktúra az ukrajnai Mikolajiv elleni rakétacsapásokban.

„Szeptember 29-én 4 óra 13 perc körül rakétákkal vették célba Mikolajivot. A város peremén megsérült az infrastruktúra. A keletkezett tüzet 6 óra 45 perckor eloltották” – írta Telegramon a helyi kormányzó, Vitalij Kim.

Roman Sztarovojt, az ukrán határ túloldalán fekvő, oroszországi Kurszki terület első embere arról számolt be, hogy dróncsapás ért egy áramszolgáltató állomást Belovszkij körzetben, aminek nyomán öt település áram nélkül maradt.

„Az egyik transzformátor kigyulladt. Öt település és egy kórház áram nélkül maradt. A tűzoltóság már kiszállt a helyszínre. Amint biztonságos lesz, meg fogják kezdeni az áramellátás helyreállítását” – húzta alá.

Félezer orosz tank került ukrán kézre, és a többségét ismét bevetik
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:17 0:00

Az orosz védelmi minisztérium később közleményt adott ki, miszerint éjszaka tizenegy drónt leszedtek, ebből tízet Kurszkban, egyet Kalugában.

A harctéren az ukrán fegyveres erők folytatták mind támadó, mind védekező műveleteiket a keleti és a déli országrészben. Az utóbbi nap folyamán huszonhat közvetlen összecsapásra került sor a két fél között.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Kijevbe látogatott, ahol kiemelte, hogy az ukrán hadsereg „fokozatosan teret nyer” az ellenoffenzívában.

Ehhez kapcsolódóan: Kijevbe látogatott a NATO főtitkára, és fokozatos ukrán térnyerésről beszélt

„Az ukrán csapatok heves harcokkal szembesülnek, de fokozatosan teret nyernek – mondta. – Minden méter, amelyet az ukrán erők visszaszereznek, egy olyan méter, amelyet Oroszország elveszít. Moszkva birodalmi téveszmékért harcol” – tette hozzá.

Az észak-atlanti szövetség vezetője emellett aláhúzta, hogy 2,4 milliárd eurónyi értékben van érvényes keretszerződésük lőszerre Kijev számára, beleértve az egymilliárd eurónyi konkrét megrendeléseket.

Stoltenberg leszögezte: Ukrajna és a NATO kapcsolata még soha nem volt ilyen szoros. „Ukrajna most közelebb van a NATO-hoz, mint valaha” – vélekedett.

A NATO-országok vezetői a júliusi csúcstalálkozón nyilatkozatot fogadtak el arról, hogy Ukrajna jövője a szervezeten belül van, de csak akkor küldenek majd meghívót Kijevnek, amikor „a tagok egyetértenek ebben, és a feltételek teljesülnek”.

Tony Radakin admirális, a brit hadsereg vezérkari főnöke is Kijevben járt előző nap. Rámutatott, hogy nemrégiben orosz katonák tucatjai vesztették életüket egy ukrán támadásban a Fekete-tengeren, ami szavai szerint jól példázza, hogy Ukrajna átvette a kezdeményezést Oroszországtól.

Ehhez kapcsolódóan: „Ukrajna átvette a kezdeményezést az ellenségtől” – állítja a NATO volt vezető katonai tisztviselője

Az illetékes többek között Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnokkal is tárgyalt az új katonai támogatásról, amelynek célja az ország ellenálló képességének megerősítése lehet a téli időszak előtt.

Hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „elvesztette az ellenőrzést az általa megindított háború felett”, és arra is kitért, hogy a mostani vizit megerősítette abbéli meggyőződését, hogy Ukrajna győzni fog.

Készült az AFP, a Current Time, a Reuters és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG