Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rakétatámadások és légicsapások a jeruzsálemi összecsapások nyomán


Az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer a Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakétákat semlegesít, 2021. május 10-én.
Az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer a Gázai övezetből Izraelre kilőtt rakétákat semlegesít, 2021. május 10-én.

Több mint 150 rakétát lőttek ki palesztin fegyveres csoportok hétfőn Izraelre a Gázai övezetből – közölte az izraeli hadsereg. A Kelet-Jeruzsálem 1967-es izraeli elfoglalását ünneplő felvonulás miatti összecsapásokban több száz palesztin megsérült. Az amerikai külügyminiszter és az EU is elítélte a palesztin rakétatámadásokat.

Izraeli tájékoztatás szerint a Vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái több tucat palesztin rakétát elfogtak, de az izraeli törvényhozás, a Knesszet épületét evakuálni kellett. Izrael légicsapásokkal válaszolt. A palesztin hatóságok szerint ezek nyomán a Gázai övezetben húszan meghaltak, köztük több gyerek.

Az övezetet irányító iszlamista Hamász katonai szárnya közzétett egy videófelvételt, amelyen harcosaik láthatók rakéták és indítóállások mellett. Az üzenet: "Ha folytatjátok, mi is folytatjuk".

Hétfőn az izraeli rendőrség megrohamozta a Szent-hegyet, ahol több ezer palesztin tüntető barikádozta el magát. Több mint kétszázan kerültek kórházba, köztük egy hét hónapos izraeli csecsemő, aki akkor sérült meg, amikor a kocsijukat megdobálták.

A palesztin Vörös Félhold humanitárius szervezet kedden hajnalban a bombázások és összecsapások több, mint 700 palesztin sérültjéről számolt be.

Az izraeli védelmi minisztériumban este vészhelyzeti ülést tartottak, amelyen részt vett Benjámin Netanjahu kormányfő és a katonai vezetés is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a feszültség csillapítására intette a feleket, leszögezve, hogy a Hamásznak "azonnal be kell szüntetnie a rakétatámadásokat".

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is elfogadhatatlannak nevezte a polgári célpontok elleni palesztin rakétatámadásokat, amelyek hozzájárulnak a helyzet eszkalációjához.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen tárgyalt a helyzetről, és információk szerint a testület mind a tizenöt tagja aggodalmát fejezte ki, és bár készült egy dokumentum, de nyilatkozatot nem fogadtak el.

A tervezett dokumentum a kilakoltatások és a telep-építések beszüntetésére, valamint "nyugalomra" és a "szent helyek történelmi status quójának megőrzésére" szólított volna fel. Hírek szerint az USA képviselője csak a dokumentum szakértői megvitatásába egyezett bele.

Az AP hírügynökség szerint az ENSZ-en kívül Egyiptom és Katar, akik gyakran szoktak közvetíteni a két oldal között, próbálják megállítani a harcokat.

XS
SM
MD
LG