Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rámozdult a manórúdra Rogán felügyeleti hatósága és a NAV


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Átfogó akciót indít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) egy újfajta eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar, más néven manórúd kereskedelme ellen – jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezetek képviselői az MTI tudósítása szerint.

Biró Marcell, az SZTFH elnöke azt mondta, hogy nyári táborokban, szeptembertől pedig az összes iskolában, osztályfőnöki órákon hívják fel a figyelmet az Elf Bar káros hatásaira.

Ahhoz, hogy egy dohányipari termék Magyarországon forgalomba kerüljön, át kell esnie az országos gyógyszerészeti hatóság vizsgálatán. Szerinte az Elf Barról nem tudni pontosan, milyen összetevőket tartalmaz.

A Kréta rendszeren keresztül a diákok, szülők figyelmét is felhívták az Elf Bar veszélyeire. Biró Marcell hangsúlyozta: az újfajta elektromos cigaretta elleni fellépés közös ügy, amelybe a pedagógusokat, szülőket is be kell vonni.

Az SZTFH ingyenesen hívható zöldszámot (1828) indít, amelyen várják az Elf Barral kapcsolatos lakossági bejelentéseket – mondta. Kérdésre közölte: hatósága nem javasolja, hogy az Elf Bar legális legyen.

Adót sem fizetnek

Horváth Gábor, a NAV ellenőrzési szakfőigazgatója elmondta: a fiatalok nincsenek tisztában azzal, hogy az Elf Bar nikotintartalma akár 16 doboznyi cigarettának is megfelelhet, ezért az életüket is veszélyeztetik, ha használják.

Hozzátette: egyre népszerűbb a termék a fiatalok között, hiszen szép, illatos, mutatós, könnyen használható, de veszélyes. Példaként említette, hogy az Elf Bar nem olyan, mint a hagyományos cigaretta, ami pár perc alatt elég, nyolcszáz és ötezer slukkos változatban is létezik.

Ha valaki az ágazati szabályok megszegésével folytat illegális tevékenységet, az az adókötelezettségét sem teljesíti – közölte Horváth Gábor.

Mint mondta, a NAV munkatársai beköltöztek a virtuális világba, az elektronikus hirdetési oldalakon keresték az illegális árusokat, hozzátéve: országszerte több árust is lefüleltek próbavásárlásokkal.

Százöt ellenőrzést zártak eredményesen, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Zala, Pest és Bács-Kiskun megyében tartották. Amellett, hogy az árusok illegális termékkel kereskedtek, mindezt adószám hiányában, bejelentés, bizonylat és eredetigazolás nélkül tették, ami miatt négymillió forintnyi mulasztási bírságot is kiszabtak – mondta Horváth Gábor.

Volt olyan árus, akinél hamis ruházati termékeket is találtak, de egy borsodi helyszínen ismeretlen eredetű cigaretta, vágott dohány, alkohol, benzin, gázolaj és kenőolaj is előkerült.

A birtoklása is törvénysértő

Tóth Márk pénzügyőr ezredes, a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának igazgatója elmondta: nemcsak a kereskedelme, de az Elf Bar birtoklása, külföldről saját célra rendelése is törvényellenes.

Az is eljárásra számíthat, aki külföldről hoz be saját célra ilyen terméket, és egy mélységi ellenőrzésen megtalálják nála – válaszolta újságírói kérdésre.
Ismertette: több mint húsz büntetőeljárást folytatnak az Elf Bar illegális kereskedelme miatt, négy ember van letartóztatásban. Az eddig lefoglalt mintegy harmincezer Elf Bar piaci értéke 250 millió forint – mondta.

Az alvilág is látott benne fantáziát

Az ezredes arra is rávilágított, hogy azok az alvilági körök, amelyek régen klasszikus cigarettacsempészettel foglalkoztak, már áttértek az Elf Bar kereskedelmére a jóval nagyobb profit miatt. Példaként említette a Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság egyik ellenőrzését, amikor 15 ezer karton zárjegy nélküli cigaretta mellett mintegy hatezer Elf Bart találtak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy megvizsgáltattak egy Elf Bart, amely magasabb nikotintartalommal rendelkezett, mint ami fel volt tüntetve rajta. Egy konkrét esetet is ismertetett: egy magyar állampolgár 18 ezer készüléket rendelt, akkor fogták el, amikor a csomagküldő szolgálatnál átvette a szállítmányt.

Tettét beismerte, öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, de lehetősége van vádalkut kezdeményezni – tette hozzá.

Hazai körökben is egyre jobban terjed ez az új típusú eldobható elektromos cigaretta. Az Elf Bar, Fume, Magic Bar, manórúd néven is ismert termék egy többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható, dohányzást imitáló eszköz.

A termék a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, amelyet jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lehet árulni, ráadásul csak ízesítés nélkül. Aki Magyarországon engedély nélkül árul ilyet, ötmillió forinttól ötszázmillió forintig terjedő bírságot kaphat.

Mi köze Putyinnak a rejtélyes módon eltűnt kokainszállítmányhoz?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:06:41 0:00

XS
SM
MD
LG