Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rasszista támadások az angol futballválogatott színes bőrű játékosai ellen


Csapattársai vigasztalják Bukayo Sakát a mérkőzés után Londonban 2021. július 11-én
Csapattársai vigasztalják Bukayo Sakát a mérkőzés után Londonban 2021. július 11-én

Gyűlölködő, rasszista támadások érték az interneten az angol futballválogatott több színes bőrű játékosát az Európa-bajnokság döntőjében kihagyott tizenegyesek miatt.

A vasárnapi döntőben Olaszország és Anglia játszott egymás ellen. Az állás 1-1 lett a rendes játékidőben, és a hosszabbításban sem született több gól. A két csapat végül tizenegyespárbajt vívott, a britek ötből hármat hibáztak, így Olaszország nyert.

Ezt követően az interneten gyűlöletcunami zúdult a 23 éves Marcus Rashfordra, a 21 éves Jadon Sanchóra és a 19 éves Bukayo Sakára, akik kihagyták a tizenegyeseket.

Gareth Southgate szövetségi kapitány elfogadhatatlannak nevezte a rasszista megjegyzéseket, amelyek egy része elmondása szerint külföldről érkezett, míg egy másik része az országon belülről.

Az angol válogatott tagjai az Európa-bajnokságon minden mérkőzésük előtt letérdeltek, tiltakozásképpen a rasszizmus ellen, és volt, hogy a stadionban a brit szurkolók egy része ezért kifütyülte őket.

Az online kommentek ügyében a rendőrség nyomozást indított. A történteket széles körben elítélték, habár sokak képmutatással vádolnak egyes minisztereket, amiért nem biztosították támogatásukról a játékosok rasszizmus elleni kiállását az Eb során.

„Az angol csapat tagjait hősökként kellene ünnepelni, nem rasszista módon zaklatni a közösségi médiában” – írta a Twitteren Boris Johnson brit miniszterelnök, hozzátéve, hogy a gyalázkodóknak szégyellniük kellene magukat.

Olaj a tűzre?

Priti Patel belügyminiszter júniusban úgy nyilatkozott, hogy nem támogatja a letérdelést, amelyet „gesztuspolitikának” nevezett, és azt mondta, hogy a szurkolóknak jogukban áll kifütyülni a játékosokat. Hétfőn ő is elítélte a gyűlölködő gyalázkodást.

Angela Rayner, a Munkáspárt elnökhelyettese szerint Johnson és Patel is tehet a történtekről, és képmutatással vádolta őket. Véleménye szerint ez olyan, mintha gyújtogatók egy tűzről panaszkodnának, amelyre korábban ők locsoltak benzint.

David Lammy munkáspárti képviselő kijelentette, hogy éppen a mostanihoz hasonló rasszista támadások miatt volt fontos, hogy a játékosok letérdeltek a meccsek előtt.

Vilmos herceg, az Angol Labdarúgó Szövetség elnöke gusztustalannak minősítette az online támadásokat, amelyektől „felfordult a gyomra”. Továbbá felszólította a hatóságokat, hogy a felelősöket a lehető legszigorúbb büntetéssel sújtsák.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is elítélte a történteket.

A Twitter szóvivője arról számolt be, hogy több mint ezer bejegyzést eltávolítottak, számos felhasználó fiókját felfüggesztették, ugyanis ennek a „borzalmas rasszista mocskolódásnak” nincs helye az oldalon.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG