Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ki térdel és ki nem a labdarúgó-Eb-n? 


Romelu Lukaku belga válogatott játékos és társai féltérdre ereszkednek a rasszizmus elleni harc jegyében az Eb-meccsek előtt. Mások nem
Romelu Lukaku belga válogatott játékos és társai féltérdre ereszkednek a rasszizmus elleni harc jegyében az Eb-meccsek előtt. Mások nem

A magyar és angol drukkerek egy részének a tiltakozó térdelés – a rasszizmus és diszkrimináció elleni – gesztusával szembeni ellenkezése botrányt kavart a labdarúgó-Eb előtti felkészülési meccseken. Melyek azok a csapatok, amelyek kitartanak a vitát kavaró gesztus mellett, és melyek nem?

Az Eb-n induló csapatok között a térdelés megítélése korántsem egységes. Valójában a részt vevő huszonnégy válogatottból csak hat jelezte világosan, hogy játékosai féltérdre ereszkednek a torna meccsei előtt. A szervező UEFA nem támogatja, hogy „a politikát belekeverjék a sportba”, de nem is foglalt állást a térdre ereszkedés gyakorlata ellen.

Kik azok, akik térdelnek?

Ausztria

Az osztrák válogatott Angliával szolidárisan letérdelt a nemrég játszott barátságos meccsen.

Belgium

A belgák féltérdre ereszkednek az Eb-mérkőzések előtt. Romelu Lukaku, a csapat sztárja azt mondta, figyelmen kívül hagyja a negatív reakciókat. „Nem érdekel. A sokszínűségért küzdök. Nemcsak a fekete közösségért, hanem a nőkért is. Szín, szexualitás, hit nem számít. Mindenkit tisztelni kell” – mondta a csatár.

Anglia

Gareth Southgate szövetségi kapitány szerint játékosai minden eddiginél elszántabban térdelnek: „A legfontosabb dolog a játékosaink számára, hogy tudják, teljesen egységesek vagyunk ebben a kérdésben.

Finnország

A játékosok féltérdre ereszkedtek a Wales elleni, nemrégiben játszott Nemzetek Kupája-meccs előtt. „Az egész csapat kiállt mellette – mondta Tim Sparv csapatkapitány. – Az összes játékos és alkalmazott szembe akar szállni a rasszizmussal.”

Franciaország

A franciák a múlt heti, Wales elleni párizsi barátságos mérkőzésen térdeltek le, továbbra is támogatva sztárjátékosaik kiállását a gesztus mellett.

Wales

A walesiek letérdeltek Párizsban és az Albánia elleni meccsük előtt is. Robert Page, az ideiglenes szövetségi kapitány elmondta: „Volt egy megbeszélésünk, és mindannyian úgy gondoljuk, hogy továbbra is fontos a térdelés. Ezt üzenjük. Egységesek vagyunk, és nincs semmi problémánk vele.”

Akik nem térdelnek

Horvátország

A játékosok úgy döntöttek, hogy állva nézik, ahogy Belgium térdre ereszkedik a vasárnap esti barátságos mérkőzésen.

Csehország

A cseh szövetség márciusban bejelentette, hogy a játékosok „semleges, apolitikus álláspontot" képviselnek a Black Lives Matter-kezdeményezéssel kapcsolatban. Ondřej Kúdela állítólagos, általa tagadott rasszista viselkedése miatt nemrégiben kapott tíz mérkőzéses eltiltása megerősítette őket abban, hogy nem támogatják a térdelést – miközben a cseh játékosok és drukkerek is tömegesen álltak ki mellette, és a klub azt állította: éppenséggel a hátvédre támadtak rá – szándékosan – egy Európa Liga-meccs után.

Magyarország

A magyar szövetség nemrégiben írásbeli megrovásban részesítette azt a szudáni származású, norvég FTC-játékost, Tokmac Chol Nguent, aki egy gólt követően az „Igazságot George Floydnak” feliratot mutatta a pólóján. Kedden pedig az okozott botrányt, hogy a magyar drukkerek kifütyülték a felkészülési meccs előtt féltérdre ereszkedő ír válogatott játékosait. Az MLSZ már a meccs előtt jelezte, hogy a magyar csapat tagjai nem térdelnek le. Stephen Kenny ír szövetségi kapitány azt mondta, hogy az ügy „rossz fényt vet Magyarországra és a magyar szurkolókra”.

„A térdelősdivel a legkevésbé sem szimpatizálok” – mondta Orbán Viktor a csütörtöki kormányinfón a köztévé kérdésére. Szerinte semmi helye az ilyen gesztusoknak a sportpályákon, a magyar embereknek pedig kulturálisan is idegen mindez. A fociválogatottól ráadásul pont „az ellenkezőjét várjuk el, hogy harcoljanak, győzzenek, és ha nem sikerül (…) akkor állva haljanak meg”. Elmondta még, hogy meglátása szerint „ezt az egészet” a volt rabszolgatartó országok „találták ki”, ezért a „magyarok nem látják ennek a súlyát meg a terhét, mert Magyarország sosem volt rabszolgatartó ország”. (Ez utóbbi tényszerű tévedés, Magyarországon is évszázadokon át volt államilag intézményesített rabszolgatartás.)

„Ne provokáld a házigazdát, ha eljössz hozzá vendégségbe” – mondta el magáról a kifütyülésről. Szerinte a letérdeléses gesztust Magyarországon csak provokációnak lehet felfogni, a szurkolók úgy reagáltak, ahogy erre szokás.

Szerintük ezeknek az országoknak erkölcsileg nehéz szembenézniük a múltjukkal, de akkor sem hozhatják fel a focipályára, és a magyarok nem tudnak nekik segíteni ebben. „A szurkolókkal értek egyet – mondta Orbán Viktor. – Nem mondom el a még radikálisabb álláspontomat a Black Lives Matterről” – fűzte hozzá a miniszterelnök álláspontjához csatlakozó Gulyás Gergely miniszter.

Lengyelország

Az Anglia elleni márciusi világbajnoki selejtező előtt a lengyel szövetség vezetője, Zbigniew Boniek világossá tette álláspontját: „Abszolút ellenzem az ilyen gesztusokat” – mondta a féltérdre ereszkedésről.

Oroszország

Az orosz játékosok szombaton Bulgária ellen nem térdeltek le, és nincs arra utaló jel, hogy az Eb-n ezt terveznék.

Szlovákia

A szlovák játékosok tavaly októberben az Ír Köztársaság és Skócia elleni mérkőzések előtt térdeltek le. A szlovák parlamentben elhangzott kritikák után a szlovák futballvezetés azt állította, hogy az UEFA utasította erre őket, azóta már nem térdelnek.

Spanyolország

A La Liga játékosai közül sokan szolidaritást vállaltak a BLM-mozgalommal, de a spanyol játékosok nem térdeltek le szombaton Portugália ellen, és nem tervezik, hogy az Eb-n térdeljenek.

Ukrajna

Számos kelet-európai országhoz hasonlóan az ukránoknál sincs nagy támogatottsága annak, hogy letérdeljenek a válogatott meccsek előtt. Viszont az orosz vezetés szerint politikai üzenetet fogalmaztak meg a mezükön azzal, hogy látható rajta a Moszkva által elcsatolt Krím körvonala, és belehímezték a kelet-ukrajnai harcokat megelőző Majdan mozgalom jelszavait: „Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek!”

A bizonytalanok

Olaszország

Tavaly nyáron a Serie A játékosai térdeltek. A válogatott múlt heti, Csehország elleni barátságos mérkőzésén viszont már nem.

Észak-Macedónia

A csapat a múlt hétvégén Kazahsztánnal játszott, és legyőzte. Egyik csapat játékosai sem térdeltek le kezdés előtt.

Portugália

A portugál játékosok szombaton Spanyolország ellen léptek pályára, és a kezdő sípszó előtt letérdeltek. Az elmúlt év során sok, Európában játszó portugál játékos is megtette ezt.

Svédország

A svédek nem térdeltek le a szombati, Örményország elleni barátságos mérkőzés előtt. Zlatan Ibrahimović, aki sérülése miatt nem lehet ott a tornán, januárban összeszólalkozott egy olasz meccsen Lukakuval. Rasszizmussal is megvádolták, de a Twitterre azt posztolta: „Zlatan világában nincs helye a rasszizmusnak, mindnyájan ugyanaz a faj vagyunk, és egyenlők.

Svájc

Nem térdeltek le az elmúlt mérkőzéseken, az Eb-re vonatkozó terveiket pedig nem hozták nyilvánosságra.

Törökország

Nem térdeltek le a közelmúltbeli meccseken, és nem árulták el, mit terveznek az Eb-n.

A gesztus korábbi támogatói, akik átgondolták álláspontjukat

Dánia

A játékosok tavaly ősszel Belgium és Anglia ellen hazai pályán, a hazai ellenvéleményekkel dacolva letérdeltek. „Mindannyian támogatjuk a rasszizmus minden formája elleni küzdelmet” – mondta Christian Eriksen csapatkapitány. A dánok most inkább a 2022-es vb infrastruktúráját gyakran embertelen körülmények között Katarban építő vendégmunkások ügyét támogatják.

Németország

A Bundesliga játékosai tavaly nyáron élen jártak abban, hogy – támogatva a BLM-mozgalmat – féltérdre ereszkedtek, de más európai országokhoz hasonlóan az utóbbi hónapokban az emberi jogok „szélesebb körű támogatása” mellett döntöttek. A német játékosok a múlt heti felkészítő mérkőzésen már nem térdeltek le.

Hollandia

Számos topjátékos hangosan kiállt a BLM mellett, de vasárnap Grúzia ellen nem térdeltek le. Korábban a hollandok a németekhez és a dánokhoz csatlakozva támogatták az emberi jogi kezdeményezést, amely Katart vette célba.

Skócia

A játékosok a legutóbbi selejtezőkön térdeltek, de a Luxemburg elleni barátságos mérkőzésen nem. Steve Clarke szövetségi kapitány szerint „beszélgetnek a kérdésről”: „Ez egy olyan beszélgetés, amelyet az első mérkőzés előtt fogok lefolytatni a játékosokkal. Azután eldöntjük, hogy milyen módon fogjuk ezt csinálni a torna során” – mondta.

A Daily Telegraph összefoglalója nyomán.
XS
SM
MD
LG