Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több helyen is bulikat oszlattak fel a rendőrök külföldön


Spanyol rendőr a feloszlatott buli helyszínén
Spanyol rendőr a feloszlatott buli helyszínén

Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban is rendőrök állítottak le illegális bulikat, amiken a járványügyi rendezvénytilalom ellenére több százan vettek részt. Spanyolországban az illegális partik szervezői akár 600 ezer eurós büntetésre is számíthatnak. Londonban a Premier League négy focistája is lebukott egy illegális karácsonyi összejövetelen.

Szombaton, Lieuron észak-franciaországi kis faluban több száz rendőr vonult ki egy ott szervezett illegális buli miatt, ami a beszámolók szerint Szilveszter éjszaka óta folyamatosan tartott. A koronavírus-járvány miatt Franciaországban is tilos tömeges rendezvények szervezése, illetve az azokon való részvétel, emellett este 8 és reggel 6 óra között kijárási tilalom van érvényben. Ennek ellenére az elhagyott raktárépületben rendezett bulira szombatig mintegy 2500-an érkeztek meg az ország minden részéből, jóval többen, mint a falu teljes lakossága.

Összecsaptak a rendőrökkel a bulizók

A Reuters beszámolója szerint a résztvevők először a rendőrökre támadtak, több rendfenntartó is megsérült, végül csak az erősítés érkezése után, több száz rendőrnek sikerült feloszlatnia az illegális rendezvényt. Gerald Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren közzétett üzenetben azt írta: mintegy 1 200 bulizó kapott helyszíni bírságot, a buli szervezői ellen pedig bűncselekmény miatt eljárás indul. Emmanuel Berthier, a régiós rendőrfőnök később elmondta, a bulizók közül 800 a kijárási tilalom és más járványügyi szabályok megsértése miatt kapott pénzbirságot, körülbelül 400 ember pedig kábítószer birtoklása miatt. Nyomozás indult a rendőrök elleni támadás miatt is, de az egészségügyi hatóságok egyelőre minden érintettnek azt javasolják, hogy egy hétig maradjanak karanténban.

Hasonló jelenetek zajlottak Spanyolországban is, egy Llinars del Valles nevű katalóniai faluban, ahol szintén szombatig tartott egy újévi parti. Spanyolországban a decemberi ünnepek alatt részben enyhítették a rendezvénytilalmat, karácsony és újév között, privát összejöveteleken legfeljebb 10 ember vehetett részt, de legfeljebb csak két háztartásból, és érvényben maradt egy rövidebb éjszakai kijárási tilalom is. A Llinars del Valles-ban tartott rendezvényen ehhez képest mintegy 200-an vettek részt, ezért a rendőrség őket is bírsággal sújtotta. Spanyolországban a járványügyi szabályok megsértéséért kiszabható bírság 3000 eurónál (közel egy millió forintnál) kezdődik, ami súlyos és ismétlődő szabálysértéseknél felmehet akár 600 ezer euróig (200 millió forint) is. Külön büntetésre számíthatnak a buli szervezői is, akiket a rendőrség közlése szerint letartóztattak.

Négy focista is lebukott

Az Egyesült Királyságban, ahol a koronavírus új, fertőzőbb változata miatt más országoknál is szigorúbb korlátozásokat vezettek be, szintén intézkednie kellett a rendőrségnek illegális rendezvények miatt. A Londonhoz közeli East Horndon faluban több százan buliztak újévkor egy használaton kívüli templomban. A BBC tudósítása szerint a buli három szervezőjét letartóztatták, ellenük a járványügyi szabályok megsértésén kívül betörés és rongálás miatt is eljárás indulhat, ugyanis a közel 500 éves templom le volt zárva, a rendezők erővel nyitották ki a bejáratot, és az egyik ablakot is kitörték, hogy be tudják kötni a hangtechnikát. Az eset komoly felháborodást okozott a helyiek között, akik később gyűjtést indítottak a károk helyreállítására, a BBC tudósítása szerint egy nap alatt több mint 8700 fontot (3,5 millió forint) adtak össze.

Szintén a napokban került nyilvánosságra egy még karácsonykor, Londonban készült felvétel, amelyen a Tottenham futballklub három játékosa, illetve a West Ham egyik csapattagja látható, amint egy illegális összejövetelen vesznek részt. A videó kikerülése után mindkét csapat és maguk a játékosok is nyilvánosan bocsánatot kértek, a Tottenham közleményében az olvasható: a járvány miatt mindenkinek áldozatokat kell hoznia, ez alól a sportolók sem kivételek.

A koronavírus Európában belül többek között Franciaországban Spanyolországban és az Egyesült-Királyságban okozta a legtöbb fertőzést. Franciaországban 2,64 millió fertőzést és 64 921 halálesetet regisztráltak, Spanyolországban 1,93 ember fertőződött meg, és 50 837-en haltak meg, az Egyesült Királyságban pedig 2,6 esetet észleltek, a halálos áldozatok száma pedig 74 570-re nőtt a járvány kezdete óta.

A brit szigeteken az utóbbi egy hónapban, minden más országnál gyorsabban terjedt a betegség, miután megjelent a koronavírus egy új, fertőzőbb változata. Az újabb hullám miatt az Egyesült Királyság nagy részén minden korábbinál szigorúbb lezárásokat rendeltek el, karácsonykor még a kisebb családi összejöveteleket sem lehetett megtartani.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG