Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyorsan terjed a koronavírus új változata Nagy-Britanniában, járatokat törölnek


HEALTH-CORONAVIRUS/BRITAIN
HEALTH-CORONAVIRUS/BRITAIN

A vírus-mutáció tudósok szerint nem halálosabb, de 70 százalékkal gyorsabban fertőz, mint a korábbi vírustörzsek, ezért a szigetországban újra szigorították a járványügyi korlátozásokat. A gyorsan reagáló országok már le is zárták reptereiket a brit földről érkező járatok előtt.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy Londonban és Anglia más részein is szigorúbb lezárásokat vezetnek be, amelyek mintegy 16 millió embert érintenek. Az új korlátozásokra azért van szükség mert brit tudósok szerint mára a régióban a SARS-CoV vírus (hétköznapi nevén a koronavírus) új, gyorsabban terjedő változata vált dominánssá.

A védőoltás az új változat ellen is hatékony

A vírusok, hasonlóan más, önmagát reprodukáló organizmushoz, rendelkezik egyfajta evolúcióval a természetes kiválasztódás által. Egy súlyos járványkor a vírusok rendkívüli mértékben sokszorosítják genetikai anyagukat, így megnő az esélye az új vírustörzsek megjelenésének. Brit tudósok szerint ez történt Angliában a koronavírussal is: a kutatók először szeptemberben jelezték, hogy Anglia dél-keleti részén a vírus új fajtáját észlelték. Az új vírustörzs a korábbiaknál mintegy 70 százalékkal fertőzőképesebb lehet, ezért gyorsabban képes terjedni, mint az eddig detektált változatok. Emiatt mára Londonban és a főváros környékén ez a variáció vált dominánssá, a szeptember óta észlelt fertőzések nagy részéért az új vírusváltozat felelős.

Arra szerencsére semmi nem utal, hogy az új vírustörzs súlyosabb betegséget okozna, mint a korábbiak, veszélyessége csak abban rejlik, hogy könnyebben kapják el az emberek. A WHO brit munkatársai szerint a korábban kifejlesztett vakcinák, illetve a betegek kezelésére használt vírusellenes gyógyszerek az új vírustörzs ellen ugyanolyan hatékonyak, mint a korábbiak ellen.

Általában kevésbé halálossá változtatja a vírusokat a természetes kiválasztódás

Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója a BBC-nek azt mondta, valószínű, hogy a vírus az Egyesült Királyságban mutálódott, és innen az új változat más országokba is eljuthatott. Ugyanezt a variációt kimutatták már Hollandiában, Dániában és Ausztráliában is. Hollandiában, Olaszország és Belgium a hír miatt január 1-ig megtiltotta az Egyesült Királyságból történő repülőjáratok landolását.

Sharon Peacock, a Cambridgei Egyetem szakértője az Inquierernek elmondta: a koronavírusnak eddig már több ezer különböző mutációját azonosították, ám ahogy az organizmusoknál ez általában jellemző, a mutációk nagy többsége nem bizonyul életképesnek, így a járvány alakulására nincsenek semmiféle hatással.

Peacock elmondása szerint a vírusok evolúciója jellemzően azonos utat követ: az organizmus fertőzőbbé, de kevésbé halálossá válik, mivel könnyebben képes terjedni, ha a gazdaszervezetek életben maradnak. Hozzátette viszont: nem a vírus mutációjának köszönhető, hogy a járvány halálozási rátája több országban (köztük az Egyesült Királyságban is) csökken, hanem inkább az időközben fejlesztett kezeléseknek.

Karácsonykor is marad a kijárási tilalom

Az új vírustörzzsel összefüggésben a brit kormány bejelentett lezárásokkal az úgynevezett 4-es szintű veszélyhelyzet szabályai lépnek érvénybe. Ez azt jelenti, hogy Londonban és Anglia délkeleti részén zárva kell tartaniuk a nem létfontosságú üzleteknek, kocsmáknak és éttermeknek, edzőtermeknek, fodrász szalonoknak és kulturális intézményeknek. A 4-es szintű készültség alatt álló régiókat a veszélyhelyzet idejére tilos elhagyni, a településeken belül teljes kijárási tilalom lép érvénybe, az emberek csak külső helyszíneken találkozhatnak, ezeken is legfeljebb kettő, külön háztartásban élő ember érintkezhet – vagyis Anglia nagy részén idén gyakorlatilag nem lehet megtartani a karácsonyi családi összejöveteleket.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG