Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Recski sárlavina: többen saját felelősségre visszaköltöztek, a polgármester gyorsabb segítségre számított


Andezitbánya a házak felett Recsken
Andezitbánya a házak felett Recsken

Feljelentést tett a két hete történt, házakat elöntő recski sárlavina ügyében a Párbeszéd – Zöldek. A kitelepített lakók egy része saját felelősségére visszaköltözött, az azonban még nem dőlt el, hogy lesz-e kormányzati támogatásból lakópark vagy egyéb megoldás hosszabb távon.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a recski sárlavina miatt a Heves Vármegyei Főügyészségen – mondta Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek társelnöke.

Szerinte teljesen egyértelmű, hogy azok, akik hagyták, hogy a recski andezitbánya ott és úgy nyíljon meg, azok, akik a terepalakítási munkákat végrehajtották, végtelen felelőtlenségről tettek tanúságot.

Mint mondta, a Párbeszéd – Zöldek már januárban tiltakozott a bányanyitás ellen, és jelezte, hogy baj lehet belőle. Előre megmondták, hogy a hegy tetejére telepített földsánc az első nagyobb esőzéskor sárlavinaként fog a Hunyadi utca házaira zúdulni, veszélyeztetve a lakók életét.

„Ez történt pontosan június 8-án. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem volt halálos áldozat, hogy emberéletben nem esett kár, de az ott álló házak gyakorlatilag lakhatatlanná váltak” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: „Félünk, hogy ránk omlik a hegy” – bányanyitás Recsken

A tragédia óta kapkodás van, és nem látszanak azok a források, amelyek kárpótolnák az érintett lakókat, a százezer forintos gyorssegély édeskevés – tette hozzá.

Ürmös István, a Párbeszéd – Zöldek Heves vármegyei elnöke szerint a helyi bányászok és szakemberek szerint nincs is annyi kő az andezitbányában, ami miatt megérné a kitermelés. A recski polgármester az iparűzésiadó-bevétel fontosságára és a munkahelyteremtésre hivatkozott, hogy miért éri meg a településnek a bányanyitás, viszont szerinte nem állhat semmilyen anyagi érdek az emberéletek felett.

Arra kérte a kormányt, Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős miniszteri biztost és Horváth Lászlót, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét, hogy ne csak hitegetéssel és szavakkal biztassák a lakosokat, hanem kidolgozott tervről és elfogadott forrásokról beszéljenek, amelyek olyan lakást biztosítanak az érintetteknek, amelyben biztonságosan tudják élni az életüket.

Magyar György ügyvédi irodája is beszállt

A helyiek keresték meg őket, ezért már a múlt hét csütörtöki tájékoztatón ott volt az ügyvédi iroda egyik munkatársa. Pro bono, vagyis térítés nélkül ajánlottak jogi segítséget, amivel több család is élt – mondta a Szabad Európának Magyar György ügyvéd. A vörösiszap-katasztrófa, a Hableány-tragédia és más hasonló ügyek miatt az érintettek tudták, hogy irodájának nagy tapasztalata van a kártérítési perekben, ezért jelentkeztek náluk – tette hozzá.

Vizsgálat indult, amelyben részt szeretnének venni, szükség esetén egy általuk megbízott szakértővel, hogy megállapítsák az ok-okozati összefüggéseket, valamint felmérjék a károkat – közölte Magyar György. Olyan állapot elérése a cél a Polgári törvénykönyv szerint, mintha meg sem történ volna a sárlavina. Az egyik család gyereke pánikbeteg lett a történtek miatt, ezért az esetleges egészségromlást is felmérik az érintettek körében, egyelőre a kárfelmérés szakaszában vannak.

Mint mondta, írtak ügyvédi levelet a bánya tulajdonosának, a szakhatóságnak és a polgármesternek is, kérték, hogy vonják be őket a vizsgálatokba. Per helyett egyezségre törekszenek, egyelőre még nem kaptak választ a bányagazdától.

A Párbeszéd – Zöldek által tett büntetőfeljelentést helyénvalónak tartja, abban is szívesen segítenek, ha esetleg elutasítják a nyomozást.

„Minden hangszeren kell ilyenkor játszani, mert a hatalomnak meg van arra a felkészültsége, hogy amit lehet, azt elsikál” – fogalmazott.

A bérlakások elfogadása ügyében egyelőre még nem tud tanácsot adni az érintetteknek, mert előbb ismerni kell a pontos feltételeket, a teljes reparáció részleteit, csak ezek ismeretében lehet dönteni a kérdésben.

Lakóparkban bérlakás havi ötezerért

Egy helybeli szerint nem nevezhető sikeresnek a múlt csütörtöki tájékoztató, az érintettek kikeltek magukból, lassúnak tartják a kártalanítás alakulását – számolt be a Szabad Európának egy recski.

Azt ígérték nekik, hogy mintegy félmilliárd forintos kormányzati támogatásból lakóparkot építenek olasz készházakból, amelyben bérlakásokat kaphatnak havi ötezer forintos bérleti díjért, öt év után pedig megvehetik a lakást.

A kitelepített családok egy nyilatkozat aláírása után saját felelősségükre visszaköltözhettek Hunyadi utcai házukba. A nyilatkozatra azért lehet szükség szerinte, mert a veszély nem szűnt meg, de a felelősséget senki sem vállalja – mondta a helyi. A rendőrség befejezte a házak őrzését, többen ezért is döntöttek a visszaköltözés mellett. A takarítás nem sikerült túl jól, az utcákat megcsinálták, de a házak kertjében még vastagon áll az iszap és a kimosott szennyvíz, ami büdös, mostanra kiszáradt, ezért porzik – mondta a helybeli, aki úgy tudja, fertőtlenítés nem történt.

Az egyik házba nem lehetett visszaköltözni, nagyjából hat család nem ment vissza a húsz közül információi szerint. Ők a szomszédos Sirok településen kaptak szállást egy motelban. Korábban a recski sportcsarnokban, a padlóra tett matracokon aludtak, még egy hat hónapos terhes asszonynak sem jutott ágy, aki a kisbabájával volt ott. Meleg víz és főzési lehetőség sem volt – mondta a falubeli. Szerinte szégyen, hogy ilyen helyzetben nincs valamilyen kinyitható ágy, amit biztosítani tudnának a bajbajutottaknak.

Korábbi cikkünk a témában: Állami megrendelésekre számíthat a házak közelében nyíló recski kőbánya

Mint mondta, a bányatulajdonos úgy viselkedik, mintha semmi felelőssége nem lenne, és megpróbálja kihasználni, hogy rendezetlenek a telekviszonyok, sőt hogy a házak egy része a bánya területén van. Ő úgy tudja, önkormányzati telken áll az ingatlanok egy része, amit a rendszerváltáskor kaptak meg az érintett családok, az ott álló házakat ők építették vagy újították fel, és azóta ők fizetik a számlákat. Jelzálog azért lehet rajtuk, mert 2008 előtt a bankok úgy osztogatták a svájcifrank-alapú hiteleket, hogy szinte rá sem néztek a házra, a valós értékénél magasabbra becsülték fel, hogy több hitelt tudjanak kihelyezni. Ezek most mind támadási felületet biztostanak az érintett lakókkal szemben – tette hozzá.

Drónfelvételük még nincs, de mintha bontanák a felhalmozott földet, áthordják a hegy egy másik pontjára, de tájékoztatást nem kapnak a munkálatokról – tette hozzá.

Polgármester: Gyorsabb megoldásra számítottam

Nehéz volt a párbeszéd a múlt hét csütörtöki tájékoztatón, nagy volt a feszültség az érintettek körében – mondta Nagy Sándor polgármester. Jelezte a bányavállalkozónak, hogy haladéktalanul kezdje meg a kommunikációt külön-külön az érintett családokkal. Mérjék fel a károkat, és a hosszú távú együttműködés érdekében ajánljon valamilyen megoldást, például vásárolja meg az érintett ingatlanokat, és adjon valamilyen erkölcsi kártérítést is. A folyamat még nem kezdődött el, vélhetően hosszabb időt vesz igénybe az előkészítése – tette hozzá.

Az önkormányzatnak is az az érdeke, hogy ne szenvedjenek több kárt a lakosok, és jó legyen az együttműködés a bányával. Várja a fejleményeket a bányatulajdonos és a kormány részéről is.

A polgármester szerint volt fertőtlenítés és takarítás a Hunyadi utcában, de van még tennivaló, várják, hogy esetleg a bánya is besegít.

A bányafelügyelet munkálatokat írt elő a bányában, hogy még egyszer ne következzen be hasonló sárlavina. Több információval ő sem rendelkezik, csak remélni tudja, hogy a munkálatokkal meg tudják akadályozni, hogy a saras víz ismét elöntse a Hunyadi utca házait.

Arra számított, hogy kicsit gyorsabb lesz a folyamat, az érintettek is nagyon türelmetlenek – mondta Nagy Sándor.

Az országos bányakapitány vizsgálatot rendelt el

Múlt héten írtunk kérdéseket a bányakapitányságnak, amely a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) alá tartozik, válasz azóta sem érkezett. A 24.hu-nak azonban válaszolt, közölte, hogy „a recski eset feltárására az országos bányakapitány azonnali vizsgálatot rendelt el, melynek lezárultáig további információt nem tudunk megosztani”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, június 8-án öntötte el a recski faluszéli cigánysor házait a NER-közeli bányából lezúduló sárlavina. Sok károsult nem szeretne visszaköltözni, és még azt sem tudni, biztonságos-e. Házuk helyett házat szeretnének, de lehet, hogy csak szociális bérlakásra ad támogatást a kormány. Ezt a Szabad Európának nyilatkozó érintettek nem fogadják el.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG